Prezime Stajiæ

63
5302

Da li neko zna gde mogu da se vide koreni prezimena jer me interesuje moje prezime Stajiæ odakle potièe.Ako neko zna nek mi javi.Hvala unapred svima

Saša Stajiæ
Zemun,Srbija
[email protected]

63 KOMENTARA

  1. Moja majka je od Stajica,oni su iz sela Misevici
    kod Rakovice(Sarajevo),porijeklom su iz Istocne Hercegovina,mislim da su se doselili sredinom 19. vijeka! Slava je Lazareva Subota!

    Slaven Divcic
    Bijeljina,Republika Srpska

  2. Pozdrav imenjaèe i prezimenjaèe!

    1. Moji otac je iz sela Gornji Brestovac, opština Bojnik. U to selo se doselio moj pradeda 1904. godine.
    2. Stajiæi su se u Gornji Brestovac doseli iz sela Donji Livoè kod Gnjilana bežeæi od krvne osvete.
    3. Ja sam pre nekoliko godina upoznao jednu devojku koja se takodje preziva Stajiæ i ona je rodjena u Donjem Livoèu. Njeni tamo žive i dan-danas.
    4. Znam da Stajiæa ima u Vranju, Leskovcu, Kraljevu i u Vojvodini (neznam taèno gde)5.Inaèe mi slavimo Arandjelov dan 21.novembra.

    Saša Stajiæ
    Beograd, Srbija
    [email protected]

  3. Moj èukun deda se doselio u Smederevo još krajem osamnaestog veka.Po mojim saznanjima od mog oca poreklo vode iz Crne Gore,ali sa druge strane postoje neke indicije da su došli iz Vranja.predpostavljam da su se prvo tamo doselili,pa onda došli u Smederevo.Inaèe nekoliko generacija unazad muški potomak u mojoj porodici dobijao je ime po dedi tako da se najstariji sin zvao Ğorğr ili Vladimir.

    vladimir stajiæ
    smederevo
    [email protected]

  4. moji deda i pradeda su iz Kaca,kod Novog Sada . Od jednog oficira JNA kome je hobi bio istrazivanje porekla raznih prezimena ,saznao sam da vodimo poreklo iz istocne Hercegovine pominje se i Ostrog , dve najvece grupe su u okolini Novog Sada i Vranja .Inace postoji selo Stajicevo u okolini Zrenjanina, inace i moja slava je Sveti Nikola.

    Branislav Stajic
    Beograd Srbija
    [email protected]

  5. Slavim Arandjelov dan,ostali smo jos ja i moj sin,inace u selu Vojka nedaleko od Pazove bilo je pet porodica ali su svi imali zensku decu,jedino moj deda je produzio lozu,tako da smo nestali iz tog sela,jer sam se ja preselio u Staru Pazovu.Mislim da se secam da mi je pradeda spominjao da su nasi preci iz okoline Vranja.

    Dule Stajic
    Stara Pazova Srbija
    [email protected]

  6. moj deda je iz Vranja odnosno iz sela nadomak Vranja koje se zove Koæura. Dosao je u Vrsac oko 1940 godine zbog posla. Trenutno u Vranju i okolini imam puno rodbine. Slava nam je Sv. Nikola. Pozdrav svima

    stajic darko
    vrsac. srbija
    [email protected]

  7. ja sam iz modrice,to je mali grad u rs.stric mi je rekao da poticemo iz neko sela izmedju bilece i nevesinja!krsna slava nam je vracevi.14.11. a bas me interesuje dali je tacno i volio bi da znam koje selo da mogu da odem tamo i vidim odakle sam!

    sladjan stajic
    modrica, rs
    [email protected]

  8. Moj pradeda je iz s. Koprivna Donja kod Modrice u Republici Srpskoj. Po nekim izvorima poreklo vodimo od srpskog plemena Malesevci koje ptice iz sela Maline u Hercegovini. Moja krsna slava je sv. Ignjatije Bogonosac – 02. januar.

    Miroslav Stajiæ
    Derventa, RS
    [email protected]

  9. Rodom iz Novog Sada (moji su iz Kaca), a koliko sam saznao, poticemo iz okoline Vranja i svi smo dosli u nekoj od onih seoba. Krsna slava: Sv. Nikola. Branislave sa porukom iz 2009, pa ako se ne varam, mi smo i neki rod!!!

    DUSAN STAJIC
    S.Susanna, Spanija
    [email protected]

  10. I ja sam Stajic. Zivimo u Krusevcu (Dedina), i jedini smo Stajici u Krusevcu. Inace moj cukun deda Agaton Stajic je dosao iz Mrzenice (Stalac) u Krusevac (1901.god). Slava je Sv. Petka.

    Aleksandar Stajic
    Srbija
    [email protected]

  11. pozzz za Stajice, ja sam porijeklom iz Leskovca selo Lebani,rodjen u Podgorici a nastanjen u Niksicu-Crna Gora…Ima li ko od vas porijeklom iz Leskovca? velikiii pozzzz za sve vas!

    dejan stajic
    niksic crna gora
    [email protected]

  12. Pozdrav za sve STAJICE
    Ja sam iz okoline Vranja tacnije iz s.Barbarusince.Po pricanju mog oca u s, Barbarusince se doselio neki njegov deda Staja i po njemu smo dobili prezime stajic. Trenutno u to selo nema vise porodica sa takvim prezimenom svi su se odselili vecinom uVranje a ima ih i sire po citavu Srbiju.

    stajic stojadin
    srbija, vranje
    [email protected]

  13. ja sam Stajic iz Nisa,inace deda mi je iz sela Panevlje kod Vranja.Upoznao sam jednog Stajica koji mi je pricao da Stajici njegovi vode poreklo iz Bugarske inace su sada u okolino Krusevca

    ivan stajic
    nis srbija
    [email protected]

  14. Pozdrav STAJICI 😀 Ja sam iz porijeklom iz Bijeljine (RS) tacnije iz sela “Gradac” u okolini…Vodimo porijeklo iz Crne Gore a neki kazu i iz Hercegovine.. POZDRAV

    Nikola Stajic
    Bijeljina,BiH
    [email protected]

  15. i ja sam od Stajica,ali niko od vas nije pomenuo one kojima ja pripadam.Moji Stajici vode poreklo iz Gracanice, sela kod Ljubovje i slava im je sv.Alimpije,9.decembar!Moj deda se doselio u Loznicu jos 1930 i neke.Moj brat zivi u Sloveniji pa sada i tamo ima Stajica!Pozdrav za sve vas Stajice !

    vesna pleskonjic
    loznica
    [email protected]

  16. Zdravo Dejane,

    Stajiæa ima u Lebanu, Medvegi i Leskovcu i jesu rogaci (mo?da ima i nekih koji nisu). Inaèe, Lebane nije selo, veæ mesto i opština. Poreklo im je iz Gornje Jablanice, a prema prièi starijih, doselili su se sa Kosova.

    Ako te zanima nešto više, mo?eš se javiti.

    Pozdrav!

    Stajiæi – ju?na Srbija
    Leskovac
    [email protected]

  17. Moji Stajiæi iz sela Belotiæ (Oseèina) su, najverovatnije potomci doseljenika iz Hercegovine.Do II sv.rata, to je bila jedna porodièna zadruga od koje je nastalo 3 poroice sa sliènom tendencijom. Slava je S. Arhangel (21.XI).Ali u sve se meša i okolnost da su se ranije pominjali i kao “Stanimiroviæi”!Skratili su prezime po modelu : Dragutin, Drajo -Dragutinoviè,Drajiæ, odnosno, Stanimir,Staæo-Stanimiroviæ-Sta(æ)iæ!

    Tomislav Stajiæ
    Srbija,Titel
    [email protected]

  18. * U rubrici, “Lica i boje” Politika je 17. marta 1959. godine, iz pera Mladena Oljaèe, objavila prièu o stvarnom Mitku Stajiæu kojeg je Borisav Stankoviæ ovekoveèio u “Koštani”

    Sinovi Staje Stanojeviæa vranjskog bogataša, pored Mitka bili su Arsa i Toma. Mitke je bio najmlagi Stajin sin. Kako im se otac zvao Staja tri brata uzimaju prezime Stajiæ, po oèevom imenu.

    Stajic Dusan
    Stara Pazova, Srbija
    [email protected]

  19. Ja samiz Bg-a,takodje Stajic…Otac mi je Rodjen u selu Simijova kod Bilece(Hercegovina)…Pokojni deda mi je pricao da svi Stajici su se nekad prezivali Zerajic,i da su iz okoline Niksica,i da su dosli u Hercegovinu pocetkom 18. veka…Postojala su tri brata,jedan je ostao u Simijovima,odakle ja poticem….Ta kuca je srusena ali zidovi jos postoje,drugi brat je otisao na Kosovo,a treci u Vojvodinu,gde i danas ima selo Stajici kod Zrenjanina…

    Nemanja
    Beograd,Srbija
    [email protected]

  20. Stajici su porijeklom iz Simiova kod Bilece .Sslave Lazarevu Subotu.Pored Dokica prva su srpska familija koja je stigla u Sa
    rajevsko Polje u 18 vijeku. Porijeklom su od plemena Kresojevica kao i Babici, Batinici, Sarenci, Zimonjici, Sakote i poturceni Avdici. Sve nabrojane porodice zivjele su u Sarajevskom Polju i slave Lazarevu Subotu. Avdici vise ne slave, i jedini zive u Sarajevu…Valjda zato ste ne slave…

    Ratka Stajic
    canada
    [email protected]

  21. Pozdrav za sve Stajice, meni deda dolazi iz zelinje u bosni kod orasja i gradacca , braca su se zvala Ilija i Rado i imao je cetiri ili pet sestara, Cveta, Ruza, Milka, Gospava, deda mi se zvao CVIKO. roditelji moga dede su se zvali Aleksa i Stana. Slava nam je Sveti Jovan Krstitelj. Moj deda se posle preselio u hr godine 1966,u mesto Trpinja u opstini Vukovar, Uglavnom bas mi je drago da nas ima i neka ste mi zivi i zdravi neka vas Bog cuva. ZIVELI BRACO SRBI!!!

    aleksandar stajic staja
    svedska
    [email protected]

  22. Stojan Stajic rodjen u Zelinja Gornja kod Doboja otac Bosko deda Blagoje koloniziran u1946 god. u selo Ravni Topolovac kod Zrenjanina. Zivi u Beogradu, slavi Sv. Nikolu. Brat moga dede Blagoja Stojan se dosta pre drugog svetskog rata preselio u Gornju Slatinu kod Modrice. VOLEO BI DA SAZNAM NESTO O NJEGOVOJ PORODICI.

    Stajic Stojan
    Srbija Beograd
    [email protected]

  23. Pozdrav svim učesnicima!
    Moje ime je Dragutin Stajić, otac Milivoje, deda Krsta, pradeda Sima. Dalje ne znam.
    Moji preci Stajići vode poreklo iz Hercegovine. Pobegli su zbog krvne osvete na Kosovo i naselili malo mesto po imenu Dabiševac, okolina Prištine u blizini Gornje Jablanice.
    Nakon II Sv. rata migrirali su u Vojvodinu, Kovin. Ja sa svojom porodicom trenutno živim u Njujorku.
    Moji Stajići slave Sv. Arhandjela.

    Želim svima she najbolje i svako dobro!

  24. stajic milan Ja sam u medjuvremenu uspeo da saznam da su mi preci iy GOLEMOG SELA kod vranja slavim sv. Arandjela voleo da mi se neko javi

  25. Stajic,i koji slave Sv.Simeona bogoprimca, su u Gornju Slatinu dosli iz okoline Bileca. Verovatno da ima jos Stajica iz okoline Bileca koji slave Sv.Simeona bogoprimca 16. februara. Porodica mog muza je posle rata iz Gornje slatine naseljena u Lukicevo.

  26. Стајићи су пореклом из старе Херцеговине, околина Вилеће. Има нас свуда у срезу Невесињу- Грабовици.Славимо сви. Лазареву суботу,кроз времена неки су прихватали и друге славе.По предањима потичемо од исте браће Жерајићи и др.Наш предак је убијо 2.турчина.И зато су браћа узела различита презимена.Никад од нас нико није прешо у другу вјеру.То нам душмани приписују.-:)

  27. Radoslave nisi u pravu za nas Stajice iz Hercegovine. Poticemo iz sela Simijevo kod Bilece. Sto se naseg plemena tice sa terena Hercedovine slavimo Lazarevu subotu. Ali odkud mi u Bileci? E ovako… Bilo pet braca ne zna se tacno kako su se prezivali,ima nekih indicija da su bili Kresojevic ali nije sigurno. Bjezali su od necega ni to se tacno ne zna zbog cega,krvne osvete ili cega vec. Ali ono sto se sigurno zna da su od njih nastala plemena: Stajic,Sarenac,Babic,Zimonjic,Zerajici i Avdici. E tu nisi u pravu jedan se portucio. Svi slave istu slavu i nikada se nisu te poredice izmadju sebe uzimale. Kako je koji kuda ostajao tako su i nastala ta prezimena. Jedan je zastajkivao kada su bjezali i zezali ga hajde Staja i otud Stajici. Drugi imao grbu na ledjima i otud Babici. Treci bio vrijedan sto bi nekada stari ljudi rekli zimonja otud Zimonjici i tak dalje. To ti ja siguran podatak za nese pleme sa terena hercegovine. Ja trenutno zivim u Gacku. Pozdrav za sve Stajice

  28. Ja sam iz Modriče u BIH. Slavim Vračeve (14.11), a od starijih sam čuo da vodimo porijeklo iz Crne Gore, negdje sam i pročitao da smo s Kosova. Nisam siguran koliko je to sve tačno.

    Pozz Stajićima

  29. Ja sam iz Modriče u BIH. Slavim Vračeve (14.11), a od starijih sam čuo da vodimo porijeklo iz Crne Gore, negdje sam i pročitao da smo s Kosova. Nisam siguran koliko je to sve tačno.

    Pozdrav Stajićima

  30. Живи и Здрави Срби Стајићи ! Презивам се Стајић. Живим у Ници у Француској а рођена сам у Београду. Отац Сретен, ми је рођен на југу Србије 1932 у селу Мачкатица не далеко од Сурдулице и Лесковца. Прадеда ми се звао Милан а деда Александар Стајић. Крсна очева Слава нам је Свети Арханђел Михаило 21 новембра. Мајка ми је рођена у Босни, презива се Вуковић и потиче од славног Србског Војводе Влатка Вуковића Косаче. Крсна мајчина слава је свети Никола. Како ми је отац говорио за живота, по предању Стајићи потичу са Кавказа. То су били Стари Срби, војници Козаци са Кавказа који су дошли да бране Србију за време Косовског боја и потом остали да живе у Србији. Дошло је на Косово више хиљада војника козака са кавказа да се боре уз своју браћу. Интересантно је да старословенска реч која се на руском још употребљава «Стая» значи “Чета” ако се користи за људе а “чопор” ако се користи за вукове. И дан данас војничке чете у Србији, украјини и русији називају “вучије чете”… «стая волков». Уверена сам да је србски народ имао велику постојбину и да су сви словени Срби. Појам Срб старији је од појма Словен који значи Славан а Срби су били славан народ. Чак их се и Карло велики бојао. “Причај Србски да те цео свет разуме…” Чувајмо се, поштујмо, помажемо и волимо браћо Срби! Желим свим Србима добро здравље, слогу и јединство, радост, срећу, успех у свему што предузму и дуг живот уз Божију помоћ! Срећни вам предстојећи Ускршњи празници. Живели Срби и Србија !!!

  31. Ja sam Mirko Stajic, otac Milan i deda Dusan, svi smo rodjeni u Beogradu. Otac mi je pricao da smo poreklom iz Vranja. Inace iz nase familije ima nas u Svajcarskoj i Kanadi. Nazalost, vremenom se izgubio medjusobni kontakt tako da nisam siguran da li nas jos negde ima. O poreklu prezimena, nazalost, ne znam nista.

  32. Ja sam Teodora Stajić, otac mi je sa Kosova i Metohije (Gnjilane,Cernica). Slavimo Sv. Nikolu 19.decembar. Uvek kada sam pitala oca odakle smo nije mi znao dati odgovor na to pitanje. Inače živimo u Crnoj Gori (Budva), znam da se očeva porodica preselila u Stari Bečej kada je moj otac ima 3 godine. Vidim da nas mnogo ima i da svako vuče neko drugo poreklo! Drago mi je što sam naletela na ovaj sajt i usput mi je drago čitati odakle su Stajići znam da skoro niko od nas ne vuče isto poreklo.

  33. Zovem se Danijela i rodjena sam Stajic.
    Mi smo Stajici iz Hercegovine i svi slavimo Lazarevu Subotu.
    Lazarevu Subotu u Hercegovini Slave porodice
    Stajic
    Zerajic
    Sarenac
    Djogovic
    Matovic
    Babic
    Zimonjic
    Stevic
    Po predanju nasih predaka svi mi poticemo iz istog plemena koje je u Hercegovinu doslo iz Crne Gore…
    Pricao nam je otac Velimir (Joso)Stajic
    U nasem plemenu je bilo osam brace i kad su se podijelili svako od njih je uzeo prezime po tome kakav je koji bio…
    Stajic – znao je da gradi “staje”
    Zerajic – bio je kao “zerava”
    Sarenac – volio je da “sara”
    Djogovic – bio je kao “djogat”
    Babic – bio je kao “baba”
    Zimonjic – bio je jak kao “zimonja”
    Matovic…
    Stevic…
    I sto je jos jako bitno da zapamtimo da smo ista krv i da se ne smijemo medjusobno vjencavati…
    I sve ove porodice svojim pokoljenjima pricaju ovu pricu da se zna.
    Prenosila se tako vjekovima ova prica sa koljena na koljeno …
    Kada bih upoznala nekog od ovih porodica iznenadila bih se sto i oni svi pricaju istu pricu…
    To je nepisani zakon jednog plemena iz Hercegovine koji slavi Lazarevu Subotu.. Osam brace, osam porodica, nikada se nisu medjusobno vjencavali..
    Lazareva Subota je Krsna Slava i Patrijarha Srpskog…
    Stajica u Hercegovini koji slave Lazarevu Subotu ima
    U Nevesinju
    sela Krekavice, Zunovina, Zalom
    U Gacku..
    selo Slivlja..
    U Bileci…
    U Trebinju..
    Ima ih raseljenih po svim kontinentima u dijaspori..
    A nasa braca po predanju i Krsnoj Slavi Lazarevoj Suboti zive..
    U Nevesinjskoj opstini
    Zerajici, Djogovici, Sarenci, Zimonjic, Matovici
    U Bileci Babici
    U Mostaru Stevici.
    Dugo vremena sam trazila strica… pa sam tako upoznala, preko drustvenih mreza, mnogo mojih Stajica..
    Najvise me zanimalo koju Krsnu Slavu slave…
    pa tako ima Stajica koji slave
    Sv. Nikolu, Sv. Stefana, Sv. Jovana, Arhandjelovdan…
    I nisam mogla da povjerujem koliko nas STAJICA braco moja ima…😊
    Na svim kontinentima.
    Nema drzave u Evropi da u njoj ne zivi neki Stajic..
    Na Balkanu od Triglava do Djevdjelije..
    U Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori.
    U BiH u Modrici, Bijeljini i vec napisah za Hercegovina…
    U Srbiji od Vojvodine… pa jug Srbije i Kosovo.
    Pa Sj. i Juz. Amerika, Australija i Novi Zeland, Azija…
    Nek smo zivi i zdravi svi koliko nas ima… 😊
    Srdacan pozdrav za sve Stajice koliko vas ima iz Hercegovine ❤️

  34. Zovem se Dragana Milanovic, devojačko Stajić. Moj pradeda je rodom iz sela Rataje kod Vranja. Njegov sin, odnosno, moj deda Dobrivoje Stajić , seli se za Lapovo, a nešto kasnije prelazi u Jagodinu, tako da smo sad mi potomci svi u Jagodini. Moji Stajići slave sv arhangela Mihaila -Arandjelovdan 21.novembra.

  35. Pozdrav za sve Stajice, moji su iz Gornje Zelinje, Aleksandar iz Svedske je unuk Cvike Stajica, a ja sa unuka Ilije Stajica, al se nazalost nikad nismo ni sreli ni upoznali, moj otac nosi ime naseg pradjeda Alekse, pozzz za sve Stajice sirom svijeta

  36. Pozdrav, moji su iz Gornje Zelinje, RS, Aleksandar iz Svedske je unuk Cvike Stajica,a ja sam unuka Ilije Stajic, tata mi nosi ime naseg pradjeda Alekse, nazalost nikada se nismo upoznali sa unucima djeda Cvike,zivot nas je odveo na razlicite strane svijeta, pooozzz svim Stajicima, sirom svijeta, Voljela bih da Aleksandar procita ovu poruku🥰

  37. Molim pomoć moja baka se udala za Radeta Staića iz okolice modrić iz tog braka rađaju se dva sina Žjvonin moj otac a drugi stric Zdravko baka odlazi u slavoniju i vodj ih sa sobom daj svoje prezime dvonci sinova te o djedi se gubi svaki trag odnosno umro je i sad tražim njegove najbliže rođake Baka se Zvala Stana
    Pozdrav svima

  38. Stajica ima u Banatu.Postoji i mesto Stajicevo po Vasi Stajicu kod Zrenjenina.Pronadji knjigu Vase Stajica i mozes puno saznati.Moji su od tih Stajica i oni su iz Mokrina

  39. I ja sam jedan od Stajića, okolina Vranje (selo Vladovce) ne znam korene svi ( ja sam 5. koleno) smo iz istog mesta. Tu smo bar 200 god. a sad smo se rasuli od Srbije do Švajcarske. Ima nas dosta u Vranju i okolini ali nismo u srodstvu (bar ne znamo).i pored toga želim svim Stajicima da uputom srdačne pozdrave. Živeli svi Stajici ma gde bili.. zlatibor

  40. Помаже Бог Стајићи. Ја сам Стајић (девојачко презиме). Прадеда Јован ми је из села Ратаје код Врања. На жалост нисам стигла да га упознам. Да ли има још неко неког из тог села? Иначе мој деда , а његов син, је славио Светог Архангела Михаила, па је славу преузео мој тата ,а сада мој брат. Поздрав

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here