Trazim poreklo prezimena Crnobrnja. To je prezime moje majke. Ona je iz Like, selo Kik, opstina Gracac.

Stefan Zegarac
Novi Sad, Srbija
stefanzegarac@yahoo.com

33 KOMENTARA

 1. Zdravo Stefane
  Zalim sto ne mogu da ti izadjem u susret! Ono sto imam je poput: CRNAC, ranije CARNAC i kasnije KAZ´ANEGRO (KAZANEGRO); CRNELA; CRNKOVIC; CRNOVIC; CRNOVRSANIN; CRNOGORAC; CRNOGORCEVIC; CRNOGORCIC; CRNOJEVIC; CRNOS; CRNCANIN; CRNCEVIC; CRNJAK … itd! Pozdravi mi lijepi Novi Sad, gdje sam nekad odsluzio svoj vojni rok! Tebi zelim sretno u tvome istrazivanju, svako dobro i prijatnu radnu nedelju ! Spostovanjem, Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  sasamarkus@hotmail.com

 2. prijatelju ja sam rodom iz bajinaca opstina srbac.u mom selu ima par familija sa tim prezimeno,ali oni su pretezno u inostranstvu mislim tami rade,toliko ti ja mogu pomocisa nekima od njih sam i ja u drugarskom odnosu.pozdrav

  uros bosancic
  austrija
  uros. bosancic@vol.at

 3. Sasa – sta imas od CRNCEVIC-a!?
  Mene takodje interesuje poreklo mog prezimena!

  Jedan od Crncevica
  Tamo daleko

 4. Jednom sto je tamo daleko 😉
  Dobro vece!
  CRNCEVIC, Dupilo (Crncevic), Crmnica; ogranak Bulatovica, iz Rovaca odselili se u Zagradje (Otilovici) & Rudnice (Pljevlja), pa jedni & kao: ROVCANIN = BULATOVIC, a neki u Milincicima (Kranjski), Srbija! Svako dobro & zivjeli, spostovanjem Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  sasamarkus@hotmail.com

 5. Crnobrnje su pre oko 300 godina došle u Liku iz bosanske krajine, a pre toga negde sa tromeğe Kosova, Crne gore i Bosne. Moji su se nastanili u Raduèu, opština Medak.

  Dušan Crnobrnja
  beograd

 6. Hvala Vam Dusane. Nedavno sam skino sa interneta austro-ugarski popis stanovnistva Like i Krbave iz 1712. i tamo sam nasao dosta Crnobrnja u Raducu i Kiku, sto odgovara ovom Vasem podatku.

  Stefan Zegarac
  N. Sad
  stefanzegarac@yahoo.com

 7. Ja sam sa Stabnja opstina Benkovac,hrvatska.inace,moji preci su iz Biovcina sela,severna dalmacija.1995. smo se doselili u Srbiju,ali se vecina mojih rodjaka rasula po svetu.

  Zorica crnobrnja
  Srem.Mitrovica,Srbija

 8. Hvala vam Zorice, dali ste mi smer u kom treba da tragam. Moje poreklo je takodjer iz vasih krajeva, naime, negde polovinom 17 veka, moji preci su dosli sa podrucje opstine Zegar u Liku (opstina Gracac), ali su tamo dobili prezime po zavicaju iz koga su otisli.

  Stefan Zegarac
  N.Sad, Srbija
  stefanzegarac@yahoo.com

 9. Тражим порекло презимена Црнчанин. Презиме ми је по оцу који тренутно живи у Ратини код Краљева, у Србији.

  Јован Црнчанин
  Крушевац Србија
  vinjakboys@lyahoo.com

 10. Postovani gospodine Jovane,
  zao mi je sto Vam ne mogu pomoci, nemam nikakvih saznanja o Vasem prezimenu.
  Nadam se da cete uspeti u Vasem naporu da pronadjete poreklo prezimena.
  Srdacan pozdrav!

  Stefan Zegarac
  N.Sad, Srbija
  stefanzegarac@yahoo.com

 11. Prezime Crncanin ti je po ocu Milanu koji zivi u Ratini kod Kraljeva. Po ocevoj liniji deda ti je Zivorad koji je preminuo kada si ti imao 5.godina, a baba ti je Rdojka koja je trenutno ziva izivi u Ratini. Po babinoj liniji –Radojki pradeda ti je Jovan , a prababa Slavka. Po dedinoj liniji –Zivoradu pradeda ti je Jovan, a prababa Radojka. Po pradedinoj liniji –Jovanu, cukundeda ti je Proko, a cukunbaba Jevdja………. Inace poreklo prezimena Crncanin potice od mesta Crnca \Bijelo Polje\ kada sup o iseljavanju sa tog podrucja I naseljavanjem Podibra \danasnja Ratina\ tvoji preci preuzeli danasnje prezime po mestu iz koga su se doselili.\Slave slavu Sv.Alempija Stolpnika, 9.decembar po novom kalendaru \.Pravoslavne su vere . Postoji deo iseljenih sa podrucja Crnce \Bijelo Polje\ koji su naselili obalu Drine I mesto naseobine nazvali Crnca po mestu dolaska .Prezimena sup o drugim podacima ,pravoslavne su vere. Mesto Crnca se nalazi na putnom pravcu Bajina Basta-Loznica. Deo iseljenih sa istog podrucja naselio je Nadibar \danasnji Novi Pazar\ potomci su I prezime su zadrzali po mestu doseljavanja – Crncanin .Muslimanske su veroispovesti. Tvoji Crncani , prvo su naselili Podibar\danasnja Ratina, lokacija – danasnje Gornje Groblje\ a lokacija naseobine u knjigama se void –Crncanski strn. Posle odlaska Turaka sa ovih prostora naselili su danasnji proctor gde I danas zive. U knjigama se vode kao jedna od cetiri najstarije porodice naseljene na ovom podrucju\pored Katica, Curlica, Stevanovica,…\. Najstariji spomenik je Pavlu Crncaninu iz 1750.god. a pored njega se nalazi jos stariji spomenik \lezeci\ koji ima samo oznaku krsta \najstariji spomenici\ Za vreme Prvog svetskog rata tvoj pradeda Jovan bio je u Nemackoj u zarobljenistvu, a za vreme Drugog svetskog rata preziveo je streljanje u Kraljevu na neverovatan nacin.Kada je izvrsena blokada Kraljeva radi streljanja talaca tvoj pradeda Jovan I prababa Radojka nalazili su se ispred Ibarskog mosta gde je tvog pradedu Jovana prepoznao glavni SS-oficir koga je on za vreme zarobljenistva u Nemackoj spasao iz jezera da se ne udavi I sa njim se tada slikao. Taj oficir je njega prepoznao I iz svoje uniforme izvukao sliku. Posto su se spasli streljanja sklonili su se kod porodice Tasic Draza u Dragosinjce selo povise Ratine , a ispod Crnog Vrha \ sa kojim je tvoj pradeda bio zajedno u zarobljenistvu\ Na osnovu svega oni su se okumili. Tasic Drazo je kumstvo preneo na svog sina Milomira \pokojni\ koji je blago meni tebe krstio uz blagoslov svestenika Tube Dragana.Bolje receno krstio te je svestenik Tuba Dragan a u narucju te je drzao kum Tasic Milomir.

  *******
  *******

 12. Ne samo to vec trba da znas i sledece.
  U Ratini ti zivi i stric Tomislav,strina Radmila i sestra Lidija . Inace Tomislav je rodjeni brat tvog oca . Jos Imas i brata Bojana koji trenutno zivi u Rasci. Ozenjen je i ima cerku Lenu(tvoja bratanica)
  Toliko od mene. Znaces kako da me nadjes.

  Jovan Crncanin
  Srbija,Krusevac
  vinjakboys@lyahoo.com

 13. Zovem se Ognjen i imam 12god.Živim u Banja Luci.ŽELIM DA SE DOPISUJEM SA SVIM CRNOBRNJAMA KOJE POSTOJE NA OVOJ PLANETI.Puno poz.BANJA LUKA.

  Ognjen Crnobrnja
  Banja Luka,RS-BiH
  goran.c@b2tel.net

 14. Evo i ja sam Crnobrnja. Otac je rogen u selu Usorci izmegu Prijedora i Sanskog Mosta u Republici Srpskoj. Nama je deda uvijek govorio, da nam je porijeklo iz Like. Megutim, vidim da je prezime rasuto po cijeloj teritoriji nekadašnje Vojne Krajine, koja je bila obrambeni pojas Habsburške monarhije. Po mojim istra?ivanjima naše prezime govori da smo tamni (CRNO-) i da vjerovatno puno prièamo (-BRNJA *usta). Na sve više sajtova nalazim podatke, da su naši preci bili na ovim prostorima pre Slavena i da smo mi naime Vlasi, to jest Romani, potomci Rimljana, koji smo kasnije preuzeli pravoslavnu vjeru, a na raèun toga i srpsku nacionalnost. Iako nemamo blage veze sa precima Srba (to jest Slavenima sa podruèja Raške u Srbiji).

  Danijel Crnobrnja
  Velenje, Slovenija
  danijel.crnobrnja@gmail.com

 15. Moja baba i moj deda su ziveli u (preminuli su) sremskoj kamenici kod Novog Sada .Deda mi se zvao Milos Crnobrnja a on je poreklom iz hrvatske(mislim iz likie) a baba mi se zvala Nevena.Jel si cuo za njih ili znao za njih mozda ?

  Aleksa Crnobrnja
  Beograd
  aleksacrnobrnja9@gmail.com

 16. Stefane, meni je baba bila (devojaèko) ?egarac Jelka, a deda Crnobrnja Nikola, oboje iz Kika u Lici, 1936. se preselili u Baèku, gde su, ako izuzmemo period II SR ?iveli do kraja i gde su i sahranjeni.
  Ja sam svojevremeno, u drugoj polovini 1980-ih, kupio u Zagrebu neku monografiju o Lovincu, opštini (tj. opæini) kojoj Kik pripada i tamo je pisalo, na osnovu Habzburških poreskih knjiga, da su i ?egarci i Crnobrnje samim poèetkom 18. veka i uspostavljanjem Vojne Krajine posle Karlovaèkog mira, došli sa teritorije Mletaèke Republike, odnosno iz Severne Dalmacije. Odakle su oni tamo došli ne znam, niti znam kako su im prezimena nastala. Dalmatinci koje znam uglavnom dr?e da smo zemljaci i da je prezime Crnobrnja deo kulturnog naslega dalmatinskih Srba. Mislim da trag u prošlost treba pratiti odatle, mo?da ispitati Venecijanske arhive i popisne knjige.

  Saša Crnobrnja
  Beograd, Srbija
  crnobs@gmail.com

 17. Pozdrav rogaèe!
  Mi smo, koliko vidim, rodbina i po muškoj i po ?enskoj liniji tvojih babe i dede. Od kojih ?egaraca ti je baba? Koliko ja znam, Crnobrnja su u Kiku bile tri kuæe: kuæa moga dede Bo?e i babe Jele (rogena Èubrilo, iz Raduèa), kuæa dedinog brata Ise (koji je otišao u Baèki Graèac) i kuæa u kojoj su u vreme mog detinjstva ?ivele tri sestre (Mara, Deva i Milka), imale su i brata Stanka, koji je ?iveo negde drugde.
  Po mom saznanju, ?egarci su 1648. došli iz ?egara na prostor Kika i Raduèa (tamo su nosili druga prezimena, pa su s vremenom ovde svi dobili prezime ?egarac, slava nam je svima Lazareva subota), a Crnobrnje, po kazivanju moje majke potièu sa prostora Podgorice. Pošto ti je deda iz Kika, verovatno ti je i slava Sv. Nikola?

  Stefan Zegarac
  Novi Sad, Srbija
  stefanzegarac@yahoo.com

 18. Postovane Crnobrnje,
  pisem u ime svog muza Milana koji potice iz Kika,po ocu Marku Crnobrnji.Ziveli su u Gospicu.Znam da moj pokojni svekar ima dva brata,Milana i Stanka.Milan zivi u Beogradu a drugi brat u Ogulinu.Ne znam jesu li Markove sestre zive,bilo ih je mislim,tri..Moj muz ima i brata po stricu Milanu,koji se zove Vlado,ali na zalost se ni ne poznaju..

 19. Postovana gospodjo Sanja,
  Pisem u ime svog supruga Vladimira Crnobrnje koji je sin Milana Crnobrnje, rodom iz Kika. Vas i moj suprug su braca od striceva i bilo bi lepo da se upoznaju…Ako zelite, mozete se javiti na moj mejl:
  Aleksandra crnobrnja
  oaza@bitsyu.net

 20. Ja Crnobrnja Predrag iz Borova,moj otac Ljuban,dede Ilije iz sasa,Slovinci,Banija,R.Hrvatska,svima slava Sveti Nikola…

 21. Ja sam iz Obrenovca, ali moji su iz Crnobrnja na Baniji, odakle su izbegli na Svetog Iliju 1941. godine. Otac mi je Nikola, zovem se po dedi Adamu. Želeo bih ovom prilikom da vam kažem koju reč više o poreklu našeg prezimena – Crnobrnje. Mnogi naše prezime dovode, a pokazaće se bez razloga, u vezu sa ustima ili belegom oko usta, tumačeći drugi deo prezimena -BRNJA. A to je posledica nepoznavanja vremena u kome se naše prezime prvi put pominje. Prvi pomen toponima Črnobrnje nalazi se u Ravaničkoj povelji Svetog kneza Lazara iz 1381. godine. On tada, između ostalog, poklanja manastiru i izvestan broj sela u Mačvi. Prilikom opisa granica atara pojedinih sela, između ostalog se pominje i sledeće: ”Ot Save više Popov’c na Rvenicu na krstonošin hrast, na Gnjioni, na kokočevu gradinu, za Brekovicu na Duboki potok posred gore na Mastihin dub meždu Vlasenicu i meždu Đurezino na grobljice, i ot grobljic na gomilu na deo putem deonim pod Kunpake na Črnobrnje, ot Črnobrnje kod velikog cera hatar na Prvoševu granicu na Uglješin brod nad Prhovom, na jedinu granicu kod Drenovca, na mogile hatar, na Topolu, na Trnovu među uz Savu”.
  Tako da se toponim Črnobrnje nalazio negde između današnjih sela Debrca, Vlasenice i Prova u Mačvi. U to vreme ”brnja” je imala sasvim drugo značenje od onoga koje će imati danas. G. Škrivanić (knjiga: Naš jezik, SANU, 1955, str. 123-124) navodi: ,,Najstarija naša reč za oklop, bilo od okovane kože ili od pletene žice, jeste brnja. …. majstor za popravku oklopa (u 14. veku) se zvao brnjar”. Dakle, naše prezime ima veze sa crnim oklopom, jer to je brnja značila u vreme kada se naše prezime prvi put pominje, 1381. godine, a ne za savremenim tumačenjima brnje. Na to obratite pažnju, jer vredi znati od kad nam se prezime nije menjalo i od kad ga mi čuvamo.

 22. Postovana Aleksandra,
  vec duze vreme pokusavam stupiti u kontakt sa Vama putem maila koji ste naveli,medjutim,mail mi se vraca.Bilo bi mi drago da stupimo u kontakt,pogotovo da se nasi muzevi,Vlado i Milan vide nakon 50 godina.Volela bih da nesto poblize saznamo jedni o drugima,krv nije voda i eto,mi zene nesto da preduzmemo po tom pitanju.Moja mail adresa je sanja.crnobrnja@yahoo.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here