ДНК тестирање староцрногорских родова

0
1097

„Повратак чете Црногораца из боја“, Паја Јовановић

Генеалози Друштва српских родословаца „Порекло“ заинтересовани за изучавање Старе Црне Горе прикупили су новчана средства довољна за тестирање генетског порекла пет родова из Старе Црне Горе (четири историјске нахије). Кандидати за тестирање могу бити искључиво мушкарци пошто се анализира Y-ДНК хромозом.

Позивамо Староцрногорце које занима њихово генетско порекло да нам се јаве ради договора око узимања узорка (букални брис) и даље организације тестирања. Напомињемо да је тестирање бесплатно, а да је редовна тржишна цена у лабораторијама око 100 еура.

Резултат ће бити коришћен искључиво у научне сврхе – ради утврђивања најдаљег порекла ових родова и упоређивања са већ утврђеним резултатима раније тестираних. Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта.

Приложници новчаних средстава су утврдили приоритетни списак родова који су занимљиви за утврђивање порекла. Ради се о следећим родовима из Старе Црне Горе:

1.   Радоман, племе Љуботињ, слава Аранђеловдан
2.   Стругар (или неки други род братства Доњака, као што су Лопичић, Вујановић и др), племе Цеклин, слава Ђурђевдан
3.   Радмановић, племе Загарач, слава Света Петка
4.   Црнојевић, племе Грађани, слава Ивањдан
5.   Неки од родова из Глухог Дола у Црмници пореклом из Васојевића, слава Аранђеловдан

Но, позивамо и све остале заинтересоване Староцрногорце да се пријаве. Уколико се не пријави неко од припадника побројаних родова, биће извршен избор између осталих пријављених, а одлуком свих приложника у овој акцији. И остали ће, свакако, бити уврштени у базу заинтересованих за неке наредне акције.

За податке о поступку тестирања и за пријаву, можете се обратити на мејл: [email protected] . Пријаве послати најкасније до 23. априла 2018. године на наведену мејл адресу.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here