Ono sto znam je da mi je deda iz Bosne dosao nakon drugog svetskog rata (pomesao sam njegovo rodno mesto sa babinim, Cazin ili Marin most). Posto studiram Nemacki jezik, imao sam priliku da se upoznam sa ljudima iz Nemacke koji se prezivaju Hase (tj. zec). Tada sam shvatio da verovatno svaki narod ima, kako bih rekao, „animalizovano“ prezime. Ono sto je deda pricao mom ocu o istoriji prezimena, nasao je u nekoj knjizi na koju je naleteo u Bosni. Tamo je pisalo da je navodno postojao neki lovac za vreme turaka koji je bio toliko prezizan da je mogao da kaze gde ce pogoditi zeca pre nego sto bi pucao, i zato su ga nazvali zec.

Unapred hvala

Dusan Zec
Kikinda, Srbija
[email protected]

(Visited 51 times, 1 visits today)

7 KOMENTARA

 1. Pomaga Bog Dusane

  Tvoji bratsvenici Zec su porijeklom iz Crne Gore. Tacniije sa Slatina iz Drobnjaka! Od njih su u Zatarju & Bosni, sa prezimenima kao: Zec, Zecev & Zecevic.

  Svako dobro & s postovanjem, Markus(sh) Sasa.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Moji po ocu su Zecevi iz sela Bucje kod Pakraca u Hrvatskoj. Dedin brat je imao 7 brace i sestara koji sus se u mladosti preselili u Daruvar i svi ziveli u jednoj ulici. Moj tata se preselio sa dedo u Zagreb kao vrlo mlad, gde sam i ja rodjena. Slava nam je Sv Arhangel Mihailo. Pitala sam rodjake ali niko ne zna kada su se tacno Zecevi naselili u taj kraj, vec samo da nam je prezime nekada davno bilo Udmanic i da smo u Slavoniji boravili oko 300 god. Posto nas malo ima, ko zna kako cu pronaci podatke o seobama tog dela porodice.

  Tanja Zec-O’Neill
  kanada
  [email protected]

 3. Pored Slunja u Hrvatskoj, ima mesto gornje Primišlje a pored Primišlja selo Zečev Varoš. Moji su odatle i slava je Djurdjevdan. Imao je gornji i donji zečev varoš. Sada ima samo jedna baka koja se preziva zec.

 4. Po mojim saznanjima nase staro prezime je cigojevic. Za vreme turaka na tromedji cg bih i srbije su bili nastanjeni. Tada su pretezno bili stocari. Tada se desio i nemiji dogadjaj da tu turci poklali mladu jagnjsd tj siljegad. Da bi se odvetili napali su ih na spavanju i pobili. Tada se ti mladici pocinji skrivati. Neko kaze u zecijoj dolini neko kaze ovako krili se ko zecevi. Do dolaska austrougarske u bosni. Tada oni dobijaju prezime zec. Moji ostaju da zive na manjaci do kolonizacije 60 70 godins i dolaze u srem. Krsna slava 6 maj djurdjevdan.

 5. Pomaze bog! Ovo sto cu napisati je samo stvar toga da zelim da znam sto vise o Zecima jer sam I ja Zec I ne zelim nikog uvrediti. Moji roditelji su iz republike srpske sa Manjace,Gerzovo. Moj deda jos je dosao u vojvodinu pre rata cinimi se I ovde zivimo u Novom Sadu. Pradeda mi je bio cetnicki vojvoda Milan Zec. Imao je dva rodjena brata. Ima nas u vojvodini u Staroj Pazovi u Curugu, Novom Sadu itd… ja sam citao I istrazivao jer me zanima poreklo moje moja genetika odakle smo svi mi zeci odakle sam potekao, prvi zec gde je rodjen I tako e sad ima prica citao sam da smo se prezivali mi zeci zecevic u stvari pa nam je skraceno prezime na zec za vreme austrougara da ne bi streljali porodice jer se prezime zavrsavalo na ić. Onda ide prica kao da smo poreklom iz makarske pa iz crne gore pa ima svasta I mene sad zanima jako sva istorija, e sad postoji da se uradi DNK I da vidim sve ko su preci odakle smo itd to sam se konsultovao sa gospodinom Miroljubom Petrovicem, verujem da ste upuceni ko je on I rekao mi je da uradim bris I uradim DNK u BG se radi analiza… ja slavim Djurdjevdan takodje I imam I dalje rodbine u republici srpskoj I tako dalje… e sad ako neko zeli neka mi se javi pa kad budem uradio DNK da posaljem onome koga zanima pa da vidi mozda smo I rod sto je nekako I logicno… pozdrav sve najbolje.

 6. Zecevi si iz Zmijanja svi dosli za Stabandzu aa pre toga su se prezivali Jelicici. Ukupno 19k. I svi su u rodu slave obicno Nikoljdan posle su prihvatali i druge slave itd itd.. Sto su iz Jelicica preuzeli prezime Zec to se ne zna verovatno zbog gerile ili nekih dela. Dublje nista ne moze da se sazna. Posto prezimena pocinju tek dolaskom Austrougara. Od Turaka do tada korisceno je dedino ili ocevo ime. Aa Stabandza je U davnini pripadala prvobitno Crnoj Gori itd itd posle Bosni pa Turcima pa Austrougarima pa opet Bosni. Al tesko je pratiti kretanje i tacnosti posto su svi pojedinacno bezali na sve strane gde stignu neko blize u Vojvodinu neko dalje u CG neko U BG nije bilo interneta nisu se vidjali prenosili sa kolena na koleno i svako je zaceo tu gde je dosao i sve se zaboravi aa pokolenja to ne interesuje.

 7. Pozdrav svima,

  Da se nadovežem za prezime Zec. Naše prezime postoji u Novom Travniku-Travniku po djedovima doselili su se od Vakufa (gornjeg-donjeg). Po mom istraživanju tamo ima selo koje je čitavo po prezimenu Zec. Odakle su oni doso ili kako je to nastalo vise mi nije poznato. Ako tko zna sta vise bilo bi lijepo znati vise o svom prezimenu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here