Zdravo, ja sam Vedran Cupurdija, i imam 19 godina.
Ja zivim u Norveskoj ved 12 godina. Od vremena do vremena se pitam odakle su moji pretci. Zato sam nekako otkrijo ovaj sajt, i tako ja vas pitam, dali znate porijeklo prezimena Cupurdija. Volijo bih da mi date sto vise informacije o porijeklu, prezimenu, povijesti prezimena, i o kraju odakle potice ovo prezime.

Puno se zahvaljujem, pozdrav iz Norveske

Vedran Cupurdija

Vedran Cupurdija
Hamar, Norveska
[email protected]

4 KOMENTARA

  1. čupurdija prezime ima i u selu bršljanica, okolica Garešnice, 1985 rođ Mile Čupurdija, Jovo i Milica roditelji, ali ima ih više zabilježenih i tom selu, potražite na familysearch.org

  2. Poreklo prezimena Ćupurdija je iz Like. Pre naseljavanja u Liki porodica je živela u Metohiji u okolini Peći i prezivala se Mirić. Sa Kosova i Metohije krenula je u veliku seobu Srba 1690.godine sa patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem. U toku duge seobe skuplali su med u ćupovima i odatle prezime Ćupurdija. Austrijska carica Marija Terezija je sve pridošle Srbe naselila duž granice sa Osmanlijskim carstvom čiji je Srbija bila deo od 1459.hodine. Sve Ćupurdije su Srbi pravoslavne veroispovesti. Mnogi od njih su posle osnivanja NDH aprila 1941. prisilno pokatoličeni, ubijeni i raseljeni. Srećom veliki deo se preselio u Srbiju i raselio se po svetu, tako da nisu doživeli Oluju, novi pogrom i genocid.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here