Poreklo Aleksica

6
3869

Molio bih ako neko zna poreklo Aleksica da mi javi. Hvala

Predrag Aleksic
Beograd, Srbija
[email protected]

6 KOMENTARA

 1. Zdravo Predraze

  Imas niz podataka o Aleksicima, budi malo vise precizni u svom pitanju! Na primjer zelijo bi cuti Vase porodicno predanje, koje sigurno imate, kao & svaka kuca … sto ono zapravo kaze o Vasem porijeklu?

  Pozdrav Markus(sh) Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Od alekse … Damjanovica = Blagojevica .. do posle 1890. godine prozovu se Aleksic … preci su od Grahova .. kod Niksica u Crnoj Gori … dosli u Lokvice/ Gacko, pa u Bukovo/ Piva. Od Alekse Blagojevica iz Pive dosli su u Raskovice/ Misici, Podrimlje. Od njegovog sina Alekse: Aleksic, drugog: Reljic & treceg: Vukota … Iseljeni u: Uskoke kod Niksica, Sipacno, Focu, Prokuplje, Prcanj/ Boka Kotorska & Metohiju … itd.

  Pozdrav M

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 3. Pobegli su od turaka iz Gackoga . Prezivali su se Damjanovici ali su menjali prezime.
  Od Alekse-Aleksici. Aleksici su se naselili u Malinsko kod Šavnika.Drugi su se raselili
  i menjali prezime po imenu.

 4. Porijeklo Aleksica je iz Oblasti srednje planinske Crne Gore mnogo Aleksica se selilo i ratovalo na strani mletačke republike pa je i veliki broj njih ostao ziviti u nekadašnjim krajevima Mletačke republike (današnja Hrvatska,Slovenija i Posavina ) krajem 17 vijeka Aleksici se sele u Podrinje (uglavnom iz Crne Gore i jugo zapadnog dijela Srbije ) Pored Podrinja naseljavaju još južnije dijelove Posavine i Krajine to su ujedno i posljednje značajne istorijske migracije Aleksica sredinom 20 vijeka masovno se sele u Austriju i Njemačku (Beč Salzburg i Minhen ) dok su neki svoj put ka boljem životu nastavili ka Kanadi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here