Poreklo Nikolica iz Osecine

4
1109

Postovana gospodo,
Pokusavam da napravim rodoslov moje familije ali mi nedostaju mnogi podaci, mozda bi neko od vas mogao da mi pomogne.
Radi se o familiji Nikolic iz sela Osecine (izmedju Valjeva i Loznice, kad se predje preko Jadra kod stare vodenice, ne znam da lij os postoji) , krsna slava Sveti Jovan.
Bila su dva brata i jedna sestra:
Petar Nikolic je umro oko 1968, ziveo je na levom brdu kad se gleda iz Osecine kod stare vodenice preko Jadra, imao je 5 dece (Pauna, Cvetin, Borka, Zivko i Zivka),
Tomo Nikolic, ziveo je na desnom brdu kad se gleda iz Osecine kod stare vodenice preko Jadra (iznad “zadruzne njive”), jos uvek se vidi stara stala, umro 1978, imao 5 dece, Sreten (ziveo u Loznici i Holandiji), Novka (medic. sestra u Valjevu), Milena (zivela u s. Osecini, bila udata za Savu), Vesa (zivela u Novom Sadu) i Draja (zivi u Novom Sadu). Ja sam njegov unuk.
Vukosava (bila udata za Petrovica), imala 2 sina.
Njihov otac Cvetin, poginuo na Gucevu 1914, njegov otac se zvao Gligorije.
Interesuje me poreklo ove familije a i svi drugi podaci o njima su dobrodosli (imena, godine i sve ostalo).

D. Nikolic
Nederland
[email protected]

4 KOMENTARA

 1. jasam preklom iz OSECINE TACNIJE IZ PISKAVICA INACE SAM FAMILIJA SA NEKIM NIKOLICIMA IZ OSECINE. POZZZZZ IZ VALJEVA NINKOVIC MILE

  d.nikolic
  nederland

 2. Planina Cer i obronci Cera su u 16 veku masovno naseljavani porodicama iz Crne Gore jer je lokalno stanovnistvo masovno pomorila kuga.Vrlo je verovatno da i vasa porodica vuce korene iz Crne Gore.Kolevka Nikolica u Cnoj Gori je dolina Zete i okolina grada Niksica,selo Ozrenici,prostor Banjana.Moj predlog vam je takodje da potragu krenete od crkvenih knjiga pocevsi od imena tih koji su vam poznati…Zelim vam mnogo srece u vasoj potrazi

  dragana nikolic djukanovic
  srbija
  [email protected]

 3. Pozdrav od Nikolića sa Čeva, plemena starog 8 vjekova! Po nekim oskudnim informacijama, naše pleme je došlo u Crnu Goru u XIII vijeku sa prostora današnje Bosne i Hercegovine.. Koliko sam ja uspio da istražim, Nikolići se pominju u bosanskim zapisima na teritoriji Popovog polja, đe su gospodarili do osvajanja bosanskog kralja Tvrtka, od kad im se gubi trag, a u tom periodu su Nikolići, od kojih mi potičemo naselili Čevo. Ono što mi znamo je da je na Čevo došao naš predak Ozro (po Ozren planini iz B&H??), čak mislim da kući otac ima i rodoslov koji počinje od Ozra.

  Istina je da je dosta naših porodica naseljavalo Srbiju, čak je moj đed pokušao da preseli porodicu u Metohiju, jer je teško bilo prehranjivati velike porodice, a u našim krajevima nije bilo previše obradive površine. Međutim, moji su se vratili na Čevo, a sredinom prošlog vijeka se spuštili u nikšićki Broćanac i može se reći da smo jedni od poslednjih Nikolića koji i dalje imaju imanja na Čevu.

  Selo Ozrinići nije prostor Banjana već urbano prigradsko naselje opštine Nikšić, a Nikolići su, sa dosta drugih čevljana naselili to područje čak u XV-XVI vijeku.

  Poznato ti je sigurno i ime junaka Peka Pavlova (Pavlovića) Nikolića. On je takođe preselio sa svojom porodicom za južnu Srbiju, iako se on sam nije tu mnogo zadržao, ostao je njegov brat i ti Nikolići su ostavili velik trag u tom kraju.

  Veliki pozdrav,
  Jovan

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here