Poreklo Pejaka iz Silbaša

12
3589

Interesuje me odakle su došli Pejaci iz Silbaša?

Natalija Pejak
Novi Sad
[email protected]

12 KOMENTARA

 1. Zdravo Natalija

  Prezime Peja, u Tivat stigli iz Hercegovine, ima ih u Niksicu & u Sukobin kod Ulcinja.

  * PEJAK:a ima u Niksicu! *

  PEJAKOVIC:a imas u Ljubotinj .. kod Cetinja, od njih su u Tivtu & Niksicu. U Niksicu doselili se iz Kaluskog (Kanjosevog Dola), Pastrovici.

  Veliki pozdrav Novom Sadu, svako dobro & s postovanjem, Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Draga Natalija,
  I mene zanima porijeklo prezimena Pejak.
  Pejak ima i u okolici Zagreba. Postoji jedno selo u okolici Velike Gorice zove se Èakanec. U tom selu se nalazi jedan zaseok Pejaki koji broji nekoliko domaæinstava i iz tog sela su potekli svi nopsitelji prezimena Pejak u Velikoj Gorici. Ako netko zna odakle su se oni tamo doselili bila bi im vrlo zahvalna na informaciji.

  Višnja Lukšiæ roğena Pejak
  Hrvatska
  [email protected]

 3. Pozdrav ja sam Pejak iz Silbasa i isto kao vi bavim se ovom problematikom.Do cega sam dosao jako je slicno teoriji gospodina Sase Markusa ali i za varijentu koju je dala gospodja Visnja Luksic rodj. Pejak tacna je.Kod pokojnog silbaskog svestenika Lazara Pejaka a iz crkvenih knjiga nase poreklo je iz Crne Gore tj.iz Stare Hercegivine blize okolina danasnjeg grada Niksica.Raseljavanjem sa tih teritorija Pejak porodice bivaju naseljene na teritoriju danasnje Bosne okolina grada Prijedora.U Slavoniju i Baranju kao i u Backu u mesta Silbas,Futog,Backa Palanka,Sombor,Srbobran i Novi Sad.Silbaske Porodice Pejak sve do jedne slave Djurdjvdan i poticu od tri brata koji su u Silbas dosli iz Niksica.To se podudara sa porodicama Pejak kojih ima u Niksicu i slave istu slavu,a prezime je promenljivo kao i vera ali slava nije.Pozdrav za vas gosp.Natalija i za sve nase prezimenjake,ziveli Pejak.

  Milovan Pejak
  silbas,srbija
  [email protected]

 4. Pozdrav svima! Potièem iz loze Pejak. Ne slavimo Ğurğevdan A moj djed je iz okolice Bugojna kasnije je migrirao u Slavoniju, u Valpovo. Takoğer ovdje postoji još jedna familija Pejaka koji mi nisu rod. U susjednom gradu takoğer žive Pejaci koji nisu rod ni sa nama, a ni sa drugom familijom koju sam predhodno spomenio. (ÈUDNO). Ugl. tražio sam po raznim rodoslovima podrijetlo prezimena ali nisam uspio pronaæi. Takoğer sam èuo za Pejake iz okolice Velike Gorice, a i iz Silbaša. Toèno ne znamo odakle potièemo i kako smo došli u Bugojno ali djed govori da su oko 1650-1700 njegovi preci došli iz Like u Bosnu. Sve što se dogağalo prije 1650 ne znamo… Eto. Pozdrav svima koji se przivaju Pejak 🙂

  Antun Pejak
  Valpovo, Hrvatska
  [email protected]

 5. Pejaci iz Silbasa su dosli sa Kosova u seobi Srba, a u Bačkoj Palanci su bili u karantinu do 1701 godine kada je prvi (i jedini) Pejak dobio zemlju u ataru Silbaša. On je imao četiri sina od kojih su potekli svi Pejaci ovih krajeva.
  Pozdrav za Milovana!

  Mirjana Pejak
  srbija
  dr.mpejak

 6. koliko znam, moji su se iz hercegovine pocetkom 17. veka naselili u niksicu. veliki pozdrav za sve pejake
  inace, postoji interesantna teorija o prezimenu pejak izvedenom iz apolonovog imena, sto upucuje na zaista fascinantan kontinuitet

  mirjana pejak
  loznica, srbija
  [email protected]

 7. Pozdrav prezimenjacima! Meni je moj tata uvek govorio da su Pejaci dosli iz Crne Gore, da, tu negde iz podrucja Niksica, cak sam jednom prilikom na nekoj staroj karti videla manju dolinu takvog imena (Pejakovina ili sl.), sa kojom se cela ova prica i poklapa! Dalje ne znam ali je interesantno da nikad vise nigde nisam videla tu dolinu koja je, za sve zainteresovane, u neposrednoj blizini Durmitora.

  Jovana Pejak
  Silbas
  [email protected]

 8. Izvinjavam se što se ubacujem, nakon, koliko vidim 2 godine, ali interesuje me da li Pejaci koji slave Sv. Nikolu imaju veze sa tim Pejacima kojima poreklo vodi iz Crne Gore i Hercegovine? Inaèe, moja porodica je iz Zapadne Slavonije, pa se to negde podudara sa prièom o raseljavanju!
  Stvarno bih volela da saznam nešto o poreklu mog prezimena, a nemam nikog ko bi mogao da mi pribli?i tu informaciju..
  Hvala unapred!!!

  Pejak
  zrenjanin, srbija
  [email protected]

 9. Moj Deda Petar Pejak je rodjeni Mostarac. Kao mlad je dosao u Niksic gde se i ozenio. Znam da imamo rodbinu u Santicevu i Novom Sadu. Slava nam je Sveti Luka.

  Mirjana Pejak
  Beograd Srbija
  [email protected]

 10. Pozdrav svima!

  Ja sam Nikola Pejak iz Velike Gorice. Koliko se sjećam, nekada smo imali grupu na Facebook-u koja se bavila porijeklom našega prezimena. Izgleda da se radi o više loza. Postoje Pejaki u Silbašu koji vuku porijeklo iz Crne Gore i sa Kosova. Postoje i muslimani Pejaki u Stolcu u Hercegovini. Poprilično smo razbacani.

  Prezime vjerojatno dolazi od Petar-Pejo-Pejak. Dugo vremena sam mislio kako su hrvatski Pejaki porijeklom iz Bugojna, ali se ispostavilo da nije potpuno točno. Naime, javio mi se jedan čovjek koji je pronašao izvjesnog uskočkog kapetana Ivana Pejaka koji je bio kapetan utvrde Srb u Lici. Imali su posjede u okolici Gračaca, točnije u Ričici. Uzmiču pred Turcima 1571. ako se ne varam, i naseljavaju se na Žumberku. Tamo su pomiješani sa Vlasima pa se Ivan Pejak osobno žali austrijskom caru Lepopoldu I. i traži premještaj. Od tada mu se gubi svaki trag, ali logično bi bilo da ih premještaju na Vukomeričke gorice u selo Čakanec (nedaleko Velike Gorice). U tome selu su tri porodice Pejaka (barem su bile) i oni se raseljavaju većinom u Sisak i Slavoniju (Andrijaševci).

 11. Pejaci poticu od Janicijevica.Proaskom Latasa kroz crnu goru,oni daju jednog brastvenika u komoru da imm sluzi.TO JE BILO U OKOLINI NIKSICA PREDIO ZVANI ZABLJAK,Taj pejak nije bio tu,kad je dosao i doznao sta su ucinili ,uzeo je porodicu i poao za Mostar i rekao,,ODSAD CIU SE PREZIVATI PEJAK JA I MOJE POTOMSTVO.SLAVA NAM JE SVETI LUKA ILLI KAKO KAZEMO SLAVIMO LUCINDAN.IMA NAS POSVUDA,U NOKSICU SAMO TRI PORODICE ,U PODGORICI JEDNA I U HERCEGNOVOM JEDA.IMANAS SVUDA RASELJAVEJU SE LJUDI,I SAD IDU PO SVIJETU ZBOG NEMASTINE KAO I KAD JE BILO ZA DOBA OTOMANSKOG CARSTVA.VAZO JE DA SU CESTITI KOLIKO ZNAM I DA JE VRLO CUDNO NA PRETKA OSTALI DISLEDNI OBRAZU I POSTENJU I IZRODA NEMA DO SADA ,UZ POSTOVANJE SVIH KOJI OVO CITAJU .POZDRAV IZ NIKSICA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here