Slucajno sam naisao na ovaj zanimljivi sajt i dosao na ideju da se raspitam za poreklo moje porodice Lazic. Pokojni deda Bogoljub ne pamti kada su se i odakle preci doselili u Klenak (sremska strana Save, preko puta Sapca). Kaze da pamti njegovog dedu ali da je i on bio rodjen u Klenku. Pokojni deda je bio jedini muski clan porodice tako da nema rodbine. Od toliko Lazica meni je prosto neshvatljivo da nismo u rodbinskom srodstvu ni sa jednima. Ja sam u toj liniji ostao jedini naslednik prezimena posto imam dve cerke pa me interesuje odakle smo potekli. Inace slavimo Svetog Nikolu.

Unapred zahvalan,

Slobodan

Slobodan LAZIC
Ruma, Srbija
[email protected]

63 KOMENTARA

 1. I mi smo laziæi, poreklom smo iz Kosova taènije iz okoline Prizrena. Isto slavimo Sv. Nikolu. Tražim po netu odakle potièe naše prezime ali nažalost još nisam ništa konkretno našao.

  Srboljub Laziæ
  Slo
  [email protected]

 2. Moja porodica je isto iz Prizrena poreklom doselili su u okolinu Aleksinca , ranije smo bili Djordjevici a sadasnje prezime dugujemo nekom deda Lazi slavimo sv.DJordja i znamo sve clanove nase sire familije koja nije bas brojna . Moj pok. otac Mirko Lazic je imao u posedu pismene dokaze o poreklu familije od DJordjevica do danasnjih Lazica

  Goran Lazic
  CG Niksic
  [email protected]

 3. I MI SMO LAZIÆI ,TATA SE DOSELIO IZ BOSNE PLANINA OZREN KOD LUKAVCA.OD NEKOLICINE LAZIÆA (KOJI MI NISU ROD)SAZNAO SAM DA JE POREKLO LAZIÆA NEGDE IZ CRNE GORE.

  SLAĞAN LAZIÆ
  BOROVO,HRVATSKA
  [email protected]

 4. ja sam pronasao da su nasi preci ucestvovali na kosovskom boju i da su su bili verni caru lazaru i da nikada nisu prihvatili tursku veru….drago mi je da ima lazici po celom svetu… e da slavim sv.nikolu

  branko lazic
  lipljan kosovo i metohija srbija
  [email protected]

 5. Моји Лазићи су из села Јавор (где има заселак Лазићи) у општини Шековићи (Република Српска) и славимо св. Игњатија. Знамо породично стабло од око 1800. године на овамо. Даљи преци нам потичу из Херцеговине, наводно из околине Билеће. Према ономе што сам сазнао од деде била су четири брата који су у Херцеговини убили неке Турке. Пошто су Турци хтели да се освете побегли су на Романију, а након што су ту откривени раздвојили су се на различите стране (један отишао у Шековиће, један у Бијељину, један у Шабац, а за четвртог нисам сигуран).
  У стаблу, али не у мојој линији, имамо неког Богољуба (рођен вероватно с почетка XX века), али мислим да не може имати неке везе са тим из Шапца.
  Иначе занимљиво је да и код Заовинског језера на Тари има место Лазићи, али и још нека места која се исто зову (по презименима – Василићи, Марићи…) као и у околини Лазића у Шековићима; међутим не знам коју славу славе, ни да ли има неке везе или је само случајност.

  Никола Лазић
  Беочин, Србија
  [email protected]

 6. Moji Lazici su izgleda od ovog cetvrtog lazica koji se spominje, koji je otisao sa Romanije. Inace je moj deda iz Ljubovije-Zapadna Srbija, blizu Tare jako, i sela koje se spominje, a znam da se provlacila prica da su rodom iz Hercegovine. I slavimo Sv Djordja. Koju slavu slavite vi Lazicic iz Sekovica?

  laziciii
  Beograd
  [email protected]

 7. Славимо Св.Игњатија Богоносца, 2 јануара, иначе прва слава у години. Много Лазића потиче из Јавора(Шековићи), провјерите или ми дајте податке ваших ђедова, пранђедова па ћи се ја распитати. Ево и једна прича уз слику: Dosao je Jevto Lazic sa svojim bratom iz hercegovine i naselio se u selo Javor. Tu je rodio sinove Marka i Luku. Marko je imao dva sina ovu dvojicu Stevu i Bozu a njegov brat Luka je imao isto dva sina Zivka i Mihajla. Слика Стеве и Боже: https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/69276_438569166221285_488070442_n.jpg Поздрав!

  Mladen Lazic
  Sekovici
  [email protected]

 8. Pozdrav svima! Moj tata je takodje sa planine Ozren,iz Gornje Bukovice,kao i sva njegova braca koja su sredinom 70-tih dosli na prostore Vojvodine. Tata mi se zove Slobodan,a deda se zvao Blagoje. Slavimo Djurdjevdan. Skroz mi je skrenulo paznju sto mogu da procitam nesto o korenima,stoga sam se i pridruzila,smatram da je ovo izuzetno pametno untroseno vreme i hvala onima koji su nas malo vise informisali o precima!

  Nevenka Laziç
  Backa Topola
  [email protected]

 9. Postovanje Laziæi,
  Moji Laziæi su iz,Bajine Bašte,selo Rogaèica,zaseok Svojdrug.Èak se pominje ima i zaseok Laziæi.
  Meni je poznato 5 kolena u nazad i ništa više osim predpostavki.Ako jos neko ima sa ovog kraja ili da mu je poznata neka cinjenica nek se javi.
  Što se tièe mesta Laziæi kod Zaovina su mi poznati ali isto kao i ovo meto kod Rogacice,moje misljenje je da je neko od predaka(verovatno u vreme ili neoposrednio posle Turske vladavine)jednostavno uzeo ili zaslu?io na neki nacin parèe zemlje i dao mu ime.

  Bla?o Laziæ
  Bajina Bašta
  [email protected]

 10. Mi Lazici smo poreklom iz Strpca, deo familijje je ziveo u Prizrenu a deo u Strpcu, a informacije kako smo se u Strpcu selo na Kosovu doselili, to ne znam.

  Nikola Lazic
  Prizren, Srbija
  [email protected]

 11. Poštovani Laziæ, mojim Laziæim a se gubi svaki trag deda Marko Laziæ je porijeklom iz Kozarske Dubice/ Bosanske Dubice, slavimo sv. Stefana Deèanskog . Nema nas puno, postoji neka prièa da je dio porodica Laziæ nesrpskog porijekla, taènije da su se neke Ugarsek familije spustile do U?ica prikljuèile se porodici Laziæ u preuzele slavu sv. Stefan Deèanski. Esada koliko je to istina ja zaista ne znam. Opet iz nekih drugih izvora postoji prièa da Laziæi potièu iz okoline Nikšiæa i da su za vrijeme Osmanlija selili se u više pravaca : Bosnu, Hercegovinu, Banat i Šumadiju.. Ako neko zna nek rastumaèi.. Pozdrav za sve Laziæe

  N Laziæ
  Prijedor
  [email protected]

 12. Pozdrav Laziæi,
  Moja familija Laziæ slavi Svetog Alimpija Stolpnika. Pradeda mi je iz sela Stapar kod Sombora. To je sve što znam, a volio bih da više da znam. Ako ima neko sa prezimenom Laziæ, i da slavi istu slavu, neka mi se javi. Pozdrav

  Miloš Laziæ
  Stara Pazova
  [email protected]

 13. Pozdrav Lazici,
  dosta me zanima ova tema,a nemam puno kvalitetnih podataka da podelim sa vama.
  moji su iz sela Usce,izmedju Obrenovca I Sapca! deda je govorio da dokle se on seca svi su njegovi iz tog sela (a verovatno se ne seca dalje od svog dede)!Slavimo Sv. Avramija 11.11.
  inace,proputovao sam Srbiju uzduz i popreko i zakljucio sam da Lazica ima kojekude,ali najvise u Podrinju,ljubovija ,B.Basta,i takodje moja slava koja je dosta retka tu se najvise slavi,ali je ne slave Lazici!
  toliko od mene! cekma jos info od vas!

  Petar Lazic
  Beograd,Srbija
  [email protected]

 14. Dragi Laziæi, moja familija je iz Æuprije, selo Krušar, na samoj obali reke V. Morave. Ovde nas ima dosta i skoro smo svi u srodstvu. Slavimo i sv. Gorga i sv. Mratu (Stefan Deèanski). Zanima me koliko smo povezani, pošto ja slabo znam o našem poreklu. Moj deda, koji ima 89 godina, mi mo?e reæi poreklo do 1834, ali pre toga ne zna..

  Aleksandar Laziæ
  Æuprija, Srbija
  [email protected]

 15. Malo znam o poreklu mojih Lazica. Evo sto znam: Rodjen sam u Paleznici opstina Doboj u Srpskoj Republici. Otac mi je Nikola Lazic, deda Lazo Lazic od Petra Lazica. Slavimo Sv.Djordja. Jako bih zeleo da saznam nesto vise o nasem poreklu. Navodno cuo sam da su mi preci dosli od Brckog a njihovi sa Kosova.

  Milo Lazic
  Sremska Mitrovica, Srbija
  [email protected]

 16. lazici su jeno od starijih porodica, veoma cenjeni u vreme cara lazara. za moje lazice sam nasao najsraije spise da su iz zaovine na tari, nastali su od tri brata, tako da imate zaseoke jevtici, spajici, lazici, odatle su otisli deo u pomoravlje, okolina danasnjeg varvarina i cicevca, deo za novi sad deo u sumadiju.
  ja sam rodjeni kragujevcanin jer mi je deda kao vojno lice bio ukragujevcu po sluzbi, inace, nisam naisao iako sam upoznao dosta lazica, na rodjake, jedini sam muski naslednik kao sto je i moj otac i njegov otac, moj deda. imam familiju u beogradu i pronasao sam da je cukun deda cedomir lazic bio na milosevom vencu, tj da je tamo ziveo i radio. inace slavim Mitrovdan, do sada nisam nigde procitao da neko slavi istu slavu kao moja porodica.

  Nikola Lazic
  Beograd
  [email protected]

 17. Ja sam Lazic iz Potocara..opština Srebrenica. Slavimo sv. Jovana. Moji se nisu poturcili pa je valjda aga neki nas premestio na kraj sela. Pričali stariji da smo negde iz Hercegovine davno dosli. Postoji mogućnost da smo starosedeoci a kako smo dobili ovo prezime neznam. iz cg nismo. Ima nas familije u Zenici… N.Pazovi… Loznici… Beogradu. Praded Filip..djed Pero..otac Trifun. Pozdrav Lazici!

 18. Ja poticem od Lazica koji su se doselili iz Hercegovine, iz Konjica. Moj pradeda Bozidar Lazic se doselio iz Konjica u Bavaniste, pa moj deda u Beograd. Slavimo Arandjelovdan. Takodje znam da su se generacijama unazad smenjivala imena Bozidar i Aleksandar, jer su prvim sinovima uvek davali imena svoga oca. Molim vas ako neko ima vise informacija o ovoj familiji da me kontaktira. Pozdrav Lazici

 19. Porodica Lazic na Polaci kod Knina slavi sv.Dimitrija-Mitrovdan.Uvek su ih zvali Gacanima.Čak se i jedno uzvišenja zove Gacka glavica pa verujemo da smo od gackog iako po zapisima crkve smo dosli od Glamoca u 18 veku.Cesto porodicno ime nam je Pilip,deda,prededa

 20. Moji Lazici su iz sela Karaula , Kakanj (BIH).Slava nam Sv.Djordje.Moj djed se zvao Djordjo ,a otac Milivoje.Ako neko zna bilo sta o Lazicima sa tih prostora volela bih da mi se javi.
  Pozdrav

 21. Zoran Lazić
  Mi smo lazići u selo Dobra opština Golubac. Moj pra deda se zvao Miljko, deda Stojan a ozac Živorad. Koliko ja znam moj pra deda Miljko doselio se iz Turije opština Kučevo.,bila su tri brata i on najmladji se doselio u Dobru. Koliko znam postoji familija u Pozarevac od nekog Mileta Sajdzije. A za Turiju neznam tj. Neznam nikog. Moj deda Stojan je bio predratni dućandzija imao je ducan i šumski čekić sa zigom SL cirilično naravno. Pomagao je sirotinju dobrog srca.,a ta ista sirotinja posle rata iz obesti a i dužnici svedočili lazno za deda Stojana gde mu komiskovaše ducan kucu od nekog Miše Bugarina. Normalno pošten čovek to ne izdrži i naprasno umire u Beogradu.,ni dan danas nezna se gde mu je grob. Stojan je imao 5 sinova i kćer Mileta Živorada Božu Trfuna oni su pokojni živi Rade takozvani uča i Živadinka. A moje saznanje bilo je tri vrste Lazica jedni koji su ziveli na vrhovima planina Makedonijae oni su bili mirni i po ucrni jedni su bili uskoci i ucestovsli na napade n Turke a treći negde po Crnoj Gori. Ja imam brata Ljubišu sestru Jelicu. Imam tri sina Dejana Stefana Nemanjau i cerku Nikolinu. Brat Ljubiša ima sina Uroša i sestra Jelica ima cerku Tamara.

 22. Dodao bi i to da nam je slava sv. Nikola
  Koliko znam da se slava uzima na kom si zemljištu a i nemogu više braća slaviti istu slavu samo najstariji brat nastavlja sa krsnom slavom. Zato to i nije neko merilo ko koju slavu slavi. Bitno je stablo i gde su se prvo pojavili Lazići. Sigurno imamo iste pra Gene normalno ukrštene ali am je baza ista.

 23. pozz lazici, moji su iz bosnjana kod varvarina.deda mi je pricao, da poticemo od piperiz crne gore i oko durmitora i pricao o precima do 1850ih god…dakle u vreme kada smo doseljeni u pomoravlje ali nista pre toga…inace slavimo Sv Nikolu

 24. Moja porodica je iz Zavidovica,iz sela Vukmanovici slavimo slavu sv.Nikolu.
  Otac mi se zove Dusan stric Boro.Deda se zvao Slavko …i znam da mi se pradeda zvao Mijat

 25. MI SMO LAZICI SA BANIJE I SLAVIMO VIDOVDAN ZA TURSKOG DOBA BILI SMO SA CAREM LAZAREM VEOMA VJERNI A ORGINALNO PORIJEKLO NAM JE SA TROMEDJE VISOKO U PLANINAMA POSTOJI ZASEOAK SA NEKOLIKO KAMENI KUCA MNOGO STARIH ALI U NJIMA NEZIVI NIKO JOS OD DRUGOG RATA TO JE STO ZNAM IZ PREDANJA PRADJEDOVA I IZ CRKVENI SPISA STO JE TACNO SAMI PROCJENITE PA MI SE JAVITE NEKA DRAGI HRIST CUVA LAZICE I SVE CASNE PRAVOSLAVCE

 26. SLOBODAN LAZIC Zivim u Valjevu a rodjen sam u Janji kod Bijeljine,slavim sv. Trifuna poreklo nam je navodn sa tromedje Hercegovine,Srbije i CG.ako neko do lazica,vasica i Zarica slavi Sv. Trifuna neka se javi da se upoznamo,Pozdrav svim Lazicima gde god zive

 27. Lazić Marjan od oca Tomislava ,deda Radomir poreklom iz Krežbinca kod Paraćina i baba Leposava iz Lebine kod Paraćina. Deda i baba su živeli u Lebini i doselili se u Paraćinu. Preci po dedi su bili hajduci,i valjda od tada slavimo Mitrovdan (hajdučki rastanak). Ako neko ima neku informaciju o poreklu bio bih zahvalan.

 28. Ja sam od Lazica iz okoline Paraćina. Selo Krezbinac koje je naslonjeno prema Cicevcu i Varvarinu. Slavimo Mitrovdan. Većina familije je u Paracinu.

 29. Moj deda je is sela Selevac kod Smederevske Palanke. Slavimo sv Dimitrija (Mitrovdan 8.11.).
  Da li neko zna poreklo ovih Lazića, ja ništa ne znam?

 30. Ja sam rođen u Ljubljani (Slovenija) ali mi je pokojni otac (Pane – sin Stevana i Stane) porijekolom iz Ahmetovaca kraj Svodne u Republici Srpskoj. Slavimo slavu Sveti Stevan. Veliki pozdrav svim Lazićima.

 31. Ja sam rodjen na jugu Srbije.inace moj deda se doselio iz sela Stublina pored Obrenovca.slavimo slavu Sv apostoli Petar i Pavle.imamo rodjaka i u Ubu

 32. Moja porodica vodi poreklo iz sela Lazići kod zaovina Na Tari! Iz Šapca sam a imam rodbinu isto Laziće u Valjevu i Loznici. Ukucajte na Guglu”Poreklo prezimena Lazić”tamo ima dosta toga da se pročita! Inače poreklo reči Lazić je od Laz(proplanak) pošto su verovatno i ostali Lazići naseljavali šumska područja i pravili Lazove kako bi imali ogrev, građu i zemlju za obradu.

 33. Poštovanje svima.
  Moji Lazići su iz sela Veliko Nabrđe, okolina Đakova, Hrvatska. (selo ne postoji od 1964 godine kada su raseljeni i napravljen vojni poligon).
  Ne znam odakle potiču, ali znam za najmanje četiri generacije koje su rođene u Nabrđu.
  Naša slava je Sveti Nikola.

 34. Pozdrav,
  ja sam jedan od Lazica iz Nisa. Koliko znam moje poreklo vodi iz sela Cerja skoro 500 godina unazad. Ima nas dosta iz ovog podrucja, imanja imamo dosta sto je kupovano mnogo ranije. Spominje se prezime Drobnjak ali mi tu nisu bas najjasnije stvari. Znam da am dosta rodjaka oko Uzica.

 35. Moja Baka je iz Lazica, Opstina Doboj, Stanari-selo Cvrtkovci (Republika Srpska)
  Otac moje bake zvao se Panto a prabaka se zvala Mitra.
  Imali su po mom saznanju
  Radojku (moju baku),
  Jovo
  Branko
  Simeun

  Jovo je imao djecu Darinka, Ljeposava, Vidosava, Ostoja, Darinka i mozda Jevrosima

  Branko je zivio u Novom Sadu i imao je djecu:
  Zora, Mirko, Nedjo i jos jednu sestru(ime ne znam)

  Simeun je imao: Tankosava, Ljeposava, Novak, Vidomir

  Njihove potomke ne znam.
  Ako se neko prepoznaje u ocinstvu ili majcinstvu gore navedenih onda smo familija.
  Ne znam koju slavu slave. Saznacu ovo ljeto jer odoh u Cvrtkovce da trazim i pitam….
  Pozdrav Lazicima!

 36. Trazim Lazice koji su ziveli u Urosevcu, Kosovo. Sestra Dragana “Bela” Lazic, i braca Zoran i Dragan Lazic.

 37. Dobar dan svima.
  Lazici je stara prica francuskog porekla.
  Pre 30 godina i ja sam trazio poreklo!
  Dosao sam u pariz 1979 godine, preselio se
  1998 u vannes en Bretagne.
  Kada sam bio tamo prosao pored jedne skole i n’a kapiji pisano sa velikim slovima LAZIC.
  Bilo mije cudno, 2456 km od Beograda i nase ime.
  Bez posla otiso sam da se uvedem na biro rada.
  Ostavljam prezime Lazic bez imena, sam u ovome kraju sveta. Osmeh sluzbenice , niste sami gospodine. Zacuden sa osmexom n’a mome licu odgovaram jeli smo dvoje??
  Ne samo 8 500 hiljada, u okolini od 300 km,
  Ako mislite da vas nademo tako lako!
  Od tada mnoga pitanja kosu LAZICI, koje i odakle nase poreklo?????
  Posle duge istrage moje zacudenje danas je manje u srebiji nego u francuskoje.

 38. Moji Lazici po predanju mojih djedova o baba kako su oni govorili iz okoline Prizrrena .Da su se Moji Lazici prvo doselili.na Pale. Pa onda u Semizovac kod Vogosce inace slavimo svetog Nikolu

 39. Pozdrav svima, I mene je zanimalo poreklo pitavsi dedu koji se doselio u Beograd sa kosova tacnije iz Prizrena 1970tih sa mojom babom I ocem koji je dole bio rodjen, rekao mi je da je njegov deda ili pradeda na Kosovo dosao Iz Crne gore.. slavimi svetog Panteliju 9 Augusta … To je sve sto znam pozdrav za sve

 40. Ja sam Aleksandra Lazic, iz Beograda, preci su poreklom iz sela Setonje u blizini Petrovca na Mlavi, (jugoistok Srbije). Slava nam je sveta Petka.
  Pozdrav svim Lazicima!

 41. Pozdrav svim Lazicima!

  Ja sam Milan Lazic iz Sombora, poreklo mi je iz sela Stapar koje se nalazi pored Sombora. Selo Stapar je nastalo 1752 godine kada su tadasnji stanovnici Bokcinovica i Vranjeseva, naselja pored Apatina, grada koji se nalazi na Dunavu takodje blizu Sombora, preseljeni na tadasnju Staparsku pustaru gde su oformili danasnje selo Stapar. Razlog preselenja stanovnistva bio je otpor doseljavanju nemaca u ove krajeve kao i unijacenju tj. prelasku u drugu veru. Jedan od vidova otpora bilo je i gusarenje na Dunavu koje je po porodicnom predanju predvodio moj predak Atanasije Lazic koji je sa svojim saborcima pruzao zestok otpor. Posle dogovora i primirja sa tadasnjim Austougarskim vlastima danasnjim Staparcima omoguceno je da se nasele na teritoriju danasnjeg Stapara kako bi mogli u miru da zive i dobili su za to cvrsta uverenja. O ovome i ostalim stvarima napisane su i knjige jedna 1972. godine i jedna 2002. godine. Inace poreklo odakle smo dosli su selo Stapari kod Uzica, neki izvori kazu posle pada Srpske srednjovekovne drzave 1459. godine ili za vreme velike seobe 1690. godine. U tom kraju kod Zaovinskog jezera postoji i danas zaseok Lazici. Po podacima jedan deo stanovnistva je formirao selo Stapar kod Valjeva, a drugi deo je presao Dunav i Savu i nastanio se kod Sombora. Slavimo slavu SV. Alimpija.

 42. Pozdrav Lazićima. Zanima me da su svi Lazić (koje vidim na ovoj stranici) iz Crne Gore, Srbija it’d. Nigde nevidim nijedno Lazić da su iz sela Ramljane, Dalmatinskom Kosovu.

  Pozdrav svima

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here