Pozdrav svima, rodjen sam i zivim u Valjevu i zeleo bih da saznam nesto vise o svom poreklu. Pradeda, deda i otac su mi rodjeni u selu Kotesica, zaseok Kozlicic u blizini Valjeva.Deda mi je pricao da vodimo poreklo iz Hercegovine, a nabasao sam, sasvim slucajno, na podatak da poticemo iz okoline Mostara. Ako neko moze da mi pomogne bio bih mu vise nego zahvalan.

Ivan Mitrovic
Valjevo, Srbija
mitra1986@hotmail.com

13 KOMENTARA

 1. pozz svima ljudi…ja sam aleksandar iz banja luke…ja bih volio saznati porijeklo mitrovica i znacenje prezimena(tj po cemu smo dobili prezime)…moji djedovi kako su mi pricali po njihovom nekom sjecanju koje je ostalo iza mojih pradjedova moji mitrovici poticu negdje iz crne gore…znali su tacno da smo prije soluna bili ovde naseljeni…znam po prici o 3 brata Mile,Mika i Vujika koji su otisli u rat i poginuli.to sam licno provjerio kada sam bio u solunu na grobnici palih junaka,uspio sam naci Vujiku i Milu…u mom rodnom kraju postoje i neki stari spomenici na kojima imaju datimi jos iz 1870.te godine sa prezimenom mitrovic.to je najstariji trag o nama ovde…postoji li ikakav nacin da se dodje do podatka…inace nasa krsna slava je Sv. Vasilije Veliki(14.januar.)

  aleksandar mitrovic
  banja luka,repbulika srpska
  mitrovicaleksandar@hotmail.com

 2. mOJI SU POREKLOM IZ OKOLINE BRCKOG(DONJI ZABAR),MADA IMAMO NEKO USMENO PREDANJE DA SMO ZA VREME TURAKA POBEGLI IZ SELA SMOLUCA KOJE JE U OKOLINI TUZLE,KAD SU TURCI ZAPALILI MANASTIR U TOM SELU. sLAVA NAM JE SV.IGNJATIJE BOGONOSAC(2.JANUAR)

  Radomir Mitrovic
  BRCKO.RS.BIH
  rsmitrovic@gmail.com

 3. Mitrovića ima puno i od svuda. One koje ja znam,mogu podjeliti u 3 grupe. Jedni da su porijeklom iz Crne Gore i za ove koji imaju informacije da možda jesu iz CG, jeste sigurno i to okolica Cetinja.
  2 grupa je moja, iz Hercegovine o kojoj najviše imam informacija, a navodno postoji i poveznica crnogorskih i hercegovačkih Mitrovića, ali ništa povjesno utvrdjeno.
  3 grupa je Zadarsko zaledje, od davnina Hrvati, katolici i nemaju nikakve veze sa prve dvije grupe.
  Pišem o drugoj grupi, koja će vjerovatno Mitroviću iz Valjeva biti najinteresantnija.
  Ako imaš saznanja da si porijeklom iz Hercegovine, onda je moguće da imamo genske veze.
  Bez obzira bili pravoslavni ili katolici. Korijen prezimena je Mitrov(bog sunca Mitra, mada je ovo predpostavka da ima veze sa Bogumilima u Hercegovini).
  U mom slučaju (živim u Slanome, dubrovačko primorje,moji Mitrovići starosjedioci preko 500 godina).
  Prva u spisima se spominje Marija Mitrova 1598g. koja je stigla iz Hercegovine. 1613g. Matko Mitrov je gajštak Grgurića(Slano)’ 1660g. se spominje Damjan Matkov, a već 1672 taj Damjan se preziva Mitrović. Vjerovatno bi korijeni Mitrovića mogli početi i prije 1549g. Popis stanovništva 1673/74g. spominje 2 kuće Mitrovića u Grgurićima, Mata Mitrova i Paule Mitrov.
  Danas još ima nešto Mitrovića u Hercegovini, Popovo polje,(pravoslavnih), dok katoličkih iz Popova polja 1 u Dubrovniku i moja u Slanome koja je vidi se iz priloženog davno izgubila veze sa Hercegovinom.

 4. Mitrovici iz Hercegovine,vode porijeklo iz Cg, slave Sv.Jovana 6 oktobra,I nisu zivili u Popovom polju, nego u Dzivaru. Ovi iz Popovog polja su mjenjali prezime,dakle nisu izvorno Mitrovic.

 5. Митровић Александар, село Рошци, планина Каблар у близини Чачка. Славимо Светог Николу. Наши су овде већ више од 250 година. Наводно су наши претци из околине Мојковца.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here