Neka se jave svi koji imaju bilo kakve informacije o poreklu prezimena i porodica Vidovic,kako bi u razmeni podataka dosli do novih znanja.

Hvala

Milovan Vidovic
Novi Sad,Srbija
milovancarsrba@gmail.com

14 KOMENTARA

 1. Zdravo Milovane

  U Kotor 1195. godine, naziv na zadnjim vratima crkve Svetog Luke, oni se takodje pominju & u 14. vijeku u Kotoru.

  Vidovici se spominju & u 15. vijeku u Banjanima .. kod Niksica. Iz Banjana su se selili u zapadnu Bosnu & podrucje izmedju Pecuja & Arkanja .. u Madjarskoj, pa otud jedni prezimenom & kao Bosnjak.

  Grahovo (Niksis), Ledenice (Risan), Ubla, Ljuta & Kuti .. u Krivosijama. Okolina Niksica, podrucje Herceg-Novog, Perast & Risan .. u Boki Kotorskoj. Tivat, podrucna Lastva & Stoliv. U Djenovicima & Herceg-Novom.

  Veliki pozdrav Novom Sadu & s postovanjem, Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  sasamarkus@hotmail.com

 2. Hvala Sasa na odgovoru. U svojim istrazivanjima naidjoh na izvesnog Vasu Vidovicu,inace vodjom bosanskih Srba na Berlinskom kongresu. Da li neko ima nekih informacija o tom coveku,posto poticemo iz istog kraja. Evo sta Dedijer kaze o njemu:
  Sarajevo 1914 o Vasi Vidovicu: „U protokolu Berlinskog kongresa pod brojem 12 zabeljezeno je da su ”G.Vidovic i nekoliko drugih stanovnika Bosne„ predlozili memorandum u kome su ukratko tražili ”ponovno ujedinjenje Bosne s Knezevinom Srbijom ili uvodjenje autonomnog statusa pod suverenitetom Porte„.Vaso Vidovic je bio jedan od vodja bosanskih ustanika,i on je održavao veze s pristalicama Svetozara Markovica.
  Pukovnik Mileta Despotovic,koji nije uspio da odbrani ustanicko uporiste Crne Potoke,dosao je s Vasom Vidovicem u Berlin.Vidovicev memorandum nije procitan pred Kongresom.Jedan istoricar napisao je nekoliko reci o njemu:Jedan bosanski pobunjenicki vodja uzalud se borio sa svojim na brzinu nabavljenim zapadnjackim odelom,i odbijanjem svih da obrate i najmanju paznju na njegov dragoceni memorandum o bosanskim zeljama”. Ibid. str.103.

  Milovan Vidovic
  Novi Sad,Srbija
  milovancarsrba@gmail.com

 3. Sve mi je ovo poznato Milovane sto si mi naveo & citao sam o tome, medjutim, nemam nikakve pribliznije podatke o Vasu Vidovicu, kao licnost; ko je zapravo on bijo, kao & njegovi preci … & odakle poticu bas ti Vidovici daljom starinom! Zalim sto ti nemogu izaci u susret vise od toga, no sto sam ti vec prilozijo s podacima sto sam imao.

  Zelim ti svako dobro & s postovanjem, Markus(sh).

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  sasamarkus@hotmail.com

 4. Gospodo,Milovane i Sasa ove osnovne informacije dao sam ja iz pomenutog djela Vladimira Deijera iz knjige Sarajevo 1914.st.103 Vaso Vidovic i porodica Vidovic zive u jednom selu jugoistocno od Mrkonjic Grada. Milovane posto ti zivis u Novom Sadu gledaj da stupis u kontakt sa istoricarem g.Dusanom Bericem,on zivi i radi u N.Sadu,rodom je iz M.Grada,bavi se problematikom ustanaka u BiH u 19.vijeku.
  G.Beric ti moze biti od pomoci i moze ti dati jedini neke vece i sire informacije o Vasu Vidovicu i tvojoj porodici VIDOVIC.

  Nikola Laketa
  Australija
  nlaketa@hotmail.com

 5. Gospodinu & prof. Laketi iz Australije se najljepse zahvaljujemo na informaciji & prilozenim podacima – visoko HVALA!

  S postovanjem, Markus(sh) Sas(sh)a

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  sasamarkus@hotmail.com

 6. Poštovani,

  Moje ime je Marko Miliæ. Vaso Vidoviæ bio je moj èukundeda, odnosno rogeni deda mog oca Bogdana Miliæa.
  Tra?eæi još toga o svojoj porodici, našao sam ovu prepisku i prosto mi je zastao dah od sreæe kada sam sve proèitao. Ukoliko budete ?eleli, mo?ete i da mi se obratite na mejl markokimimilic@gmail.com

  Marko Miliæ
  Beograd, Srbija
  markokimimilic@gmail.com

 7. Постоји засеок Видовићи на изласку из Бос.Грахова ка Дрвару, а преко пута Кесића и Пуцара. Колико ми је познато његови становници се презивају Видовићи.

  Душко Бајић
  Beograd
  dusko.bajic@sbb.rs

 8. Ако је веровати Гугл-мапама – од поменутог села Видовића до Црног Луга има 27км или 5 сати хода.

  Душко Бајић
  Beograd
  dusko.bajic@sbb.rs

 9. Pozdrav
  Moji Vidovici su iz sela Korenita Majevica BiH deda mi je pricao da su se tu doselili iz Stare Hercegovine sta tacno znaci pojam Stara Hercegovina neznam ni sam .Slavimo Svetog Jovana i sam bi voleo da znam deda mi je mlad umro a otac nema informacije

 10. Moje ime je Vladimir Vidović.Otac Ilija,deda Uroš a pradeda Lazo.Moji su poreklom iz zaseoka Vidovići kod Bosanskog Grahova(g.Bajić gore u tekstu spominje ovaj zaseok).Voleo bih da istrazim dalje poreklo moje porodice pa ako neko ima neku informaciju neka se javi.

 11. Ja sam Predrag Vidovic iz Sanskog Mosta. Majka mi je iz porodice Vidovic a i otac mi je Vidovic Petar a nisu u krvnom srodstvu Poreklo vode iz Tomine.Price kruze da su se nekada prezivali Todoric.

 12. Evo,ako nekome znaci zovem se Nemanja Vidovic (16 god.)moj otac Marko,deda Dusan,pradeda Milos i cukundeda Marko Vidovic.Mi smo takodje iz Bosanskog Grahova,slavimo Djurdjevdan.Pradeda Milos je posle 2. svetskog rata dobio zemlju na severu Srbije i tu se nastanio to selo se zove Aleksa Santic i tu trenutno postoje cetri kuce u kojima zive Vidovici.Od cukundede Marka i cukunbabe je nastalo oko 120 potomaka.Ako neko moze da mi kaze nesto vise o mom poreklu i precima neka me kontaktira na mail
  Nemanjavidovic775@gmail.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here