Poreklo porodice Vidovic

32
5799

Neka se jave svi koji imaju bilo kakve informacije o poreklu prezimena i porodica Vidovic,kako bi u razmeni podataka dosli do novih znanja.

Hvala

Milovan Vidovic
Novi Sad,Srbija
[email protected]

32 KOMENTARA

 1. Zdravo Milovane

  U Kotor 1195. godine, naziv na zadnjim vratima crkve Svetog Luke, oni se takodje pominju & u 14. vijeku u Kotoru.

  Vidovici se spominju & u 15. vijeku u Banjanima .. kod Niksica. Iz Banjana su se selili u zapadnu Bosnu & podrucje izmedju Pecuja & Arkanja .. u Madjarskoj, pa otud jedni prezimenom & kao Bosnjak.

  Grahovo (Niksis), Ledenice (Risan), Ubla, Ljuta & Kuti .. u Krivosijama. Okolina Niksica, podrucje Herceg-Novog, Perast & Risan .. u Boki Kotorskoj. Tivat, podrucna Lastva & Stoliv. U Djenovicima & Herceg-Novom.

  Veliki pozdrav Novom Sadu & s postovanjem, Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Hvala Sasa na odgovoru. U svojim istrazivanjima naidjoh na izvesnog Vasu Vidovicu,inace vodjom bosanskih Srba na Berlinskom kongresu. Da li neko ima nekih informacija o tom coveku,posto poticemo iz istog kraja. Evo sta Dedijer kaze o njemu:
  Sarajevo 1914 o Vasi Vidovicu: „U protokolu Berlinskog kongresa pod brojem 12 zabeljezeno je da su ”G.Vidovic i nekoliko drugih stanovnika Bosne„ predlozili memorandum u kome su ukratko tražili ”ponovno ujedinjenje Bosne s Knezevinom Srbijom ili uvodjenje autonomnog statusa pod suverenitetom Porte„.Vaso Vidovic je bio jedan od vodja bosanskih ustanika,i on je održavao veze s pristalicama Svetozara Markovica.
  Pukovnik Mileta Despotovic,koji nije uspio da odbrani ustanicko uporiste Crne Potoke,dosao je s Vasom Vidovicem u Berlin.Vidovicev memorandum nije procitan pred Kongresom.Jedan istoricar napisao je nekoliko reci o njemu:Jedan bosanski pobunjenicki vodja uzalud se borio sa svojim na brzinu nabavljenim zapadnjackim odelom,i odbijanjem svih da obrate i najmanju paznju na njegov dragoceni memorandum o bosanskim zeljama”. Ibid. str.103.

  Milovan Vidovic
  Novi Sad,Srbija
  [email protected]

 3. Sve mi je ovo poznato Milovane sto si mi naveo & citao sam o tome, medjutim, nemam nikakve pribliznije podatke o Vasu Vidovicu, kao licnost; ko je zapravo on bijo, kao & njegovi preci … & odakle poticu bas ti Vidovici daljom starinom! Zalim sto ti nemogu izaci u susret vise od toga, no sto sam ti vec prilozijo s podacima sto sam imao.

  Zelim ti svako dobro & s postovanjem, Markus(sh).

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 4. Gospodo,Milovane i Sasa ove osnovne informacije dao sam ja iz pomenutog djela Vladimira Deijera iz knjige Sarajevo 1914.st.103 Vaso Vidovic i porodica Vidovic zive u jednom selu jugoistocno od Mrkonjic Grada. Milovane posto ti zivis u Novom Sadu gledaj da stupis u kontakt sa istoricarem g.Dusanom Bericem,on zivi i radi u N.Sadu,rodom je iz M.Grada,bavi se problematikom ustanaka u BiH u 19.vijeku.
  G.Beric ti moze biti od pomoci i moze ti dati jedini neke vece i sire informacije o Vasu Vidovicu i tvojoj porodici VIDOVIC.

  Nikola Laketa
  Australija
  [email protected]

 5. Gospodinu & prof. Laketi iz Australije se najljepse zahvaljujemo na informaciji & prilozenim podacima – visoko HVALA!

  S postovanjem, Markus(sh) Sas(sh)a

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 6. Poštovani,

  Moje ime je Marko Miliæ. Vaso Vidoviæ bio je moj èukundeda, odnosno rogeni deda mog oca Bogdana Miliæa.
  Tra?eæi još toga o svojoj porodici, našao sam ovu prepisku i prosto mi je zastao dah od sreæe kada sam sve proèitao. Ukoliko budete ?eleli, mo?ete i da mi se obratite na mejl [email protected]

  Marko Miliæ
  Beograd, Srbija
  [email protected]

 7. Постоји засеок Видовићи на изласку из Бос.Грахова ка Дрвару, а преко пута Кесића и Пуцара. Колико ми је познато његови становници се презивају Видовићи.

  Душко Бајић
  Beograd
  [email protected]

 8. Ако је веровати Гугл-мапама – од поменутог села Видовића до Црног Луга има 27км или 5 сати хода.

  Душко Бајић
  Beograd
  [email protected]

 9. Pozdrav
  Moji Vidovici su iz sela Korenita Majevica BiH deda mi je pricao da su se tu doselili iz Stare Hercegovine sta tacno znaci pojam Stara Hercegovina neznam ni sam .Slavimo Svetog Jovana i sam bi voleo da znam deda mi je mlad umro a otac nema informacije

 10. Moje ime je Vladimir Vidović.Otac Ilija,deda Uroš a pradeda Lazo.Moji su poreklom iz zaseoka Vidovići kod Bosanskog Grahova(g.Bajić gore u tekstu spominje ovaj zaseok).Voleo bih da istrazim dalje poreklo moje porodice pa ako neko ima neku informaciju neka se javi.

 11. Ja sam Predrag Vidovic iz Sanskog Mosta. Majka mi je iz porodice Vidovic a i otac mi je Vidovic Petar a nisu u krvnom srodstvu Poreklo vode iz Tomine.Price kruze da su se nekada prezivali Todoric.

 12. Evo,ako nekome znaci zovem se Nemanja Vidovic (16 god.)moj otac Marko,deda Dusan,pradeda Milos i cukundeda Marko Vidovic.Mi smo takodje iz Bosanskog Grahova,slavimo Djurdjevdan.Pradeda Milos je posle 2. svetskog rata dobio zemlju na severu Srbije i tu se nastanio to selo se zove Aleksa Santic i tu trenutno postoje cetri kuce u kojima zive Vidovici.Od cukundede Marka i cukunbabe je nastalo oko 120 potomaka.Ako neko moze da mi kaze nesto vise o mom poreklu i precima neka me kontaktira na mail
  [email protected]

 13. Ja sam Vidovic Dragan iz Malog Zvornika (Srbija).Moji roditelji i pretci su iz sela Malešić Opština Zvornik,slavimo SV.Nikolu,po pričanju starijih da potičemo iz Hercegovine.

 14. Видовићи,
  Имате Видовића и у селу Кожловац код Бенковца. Додуше, више их нема…
  Крсна слава им Свети Јован…

 15. Ja sam Nenad Vidovic zivim na Žumberku u RH granica sa Slovenijom Vidovici su u ove krajeve dosli oko 1530 i danas zive u dva sela na ovom podrucju Dane i Osunja prema nekim knjigama doseljeno je 7 familija.

 16. Ja se zovem Nemanja Vidovic. Moja porodica, familija zivi na podrucju opstine Derventa (Republika Srpska), djed mi je iz sela Detlak, opstina Derventa, koje se nalazi uz rijeku Ukrinu i granice sa opstinom Prnjavor. Slavimo Sv. Jovana Krstitelja (20. janiara). Nikad mi niko od starijih nije rekao otkud oni tu u tom selu, a ja sam malo istrazivao i jedino sam mogao saznati da su ono dosli sa podrucja Manjace, a ti u manjacu iz Hercegovine, ali nisam siguran. Volio bih da jos mogu nesto saznati vise onporijeklu. Znam da ima dosta Hrvata Vidovica, pa me takodje interesuje da li mi pravoslavni, a posebno sa podrucja Dervente imamo neke veze sa njima? Veliki pozdrav za sve

 17. Vece ja se zovem Maja Vidovic moji su porijeklom iz sela Kukulje opstina Srbac Republika Srpska slavimo Djurdjevdan , pradjed mi se zvao Milan Vidovic , djed Predrag-Pendo- Vidovic otac Milan Vidovic voljela bi da znam vise o nama i da mi se javi neko ko zna. Unaprijed hvala

 18. Ja sam Srdjan Vidovic, zivim u Bernu (svaicarska) i slavim Svetoga Stefana (9.Januara). Moj otac Milenko dosao je osamdesetih ovde u opstinu Glarus (svaicarska). Deda se zvao takodje Milenko, nazalost rano umro. Njegov otac, moj pradeda zvao se Spasoje, njegov otac Petar. Medjutim ta informacia za Petra nije potvedjena.
  Mi smo svi iz Sela Donji Klakar, opstina Srpski Brod. (Republika Srpska)
  Isto po nepotvrdjenim informaciama smo se doseleli iz Podnovlja opstina Doboj.
  Dalje se nista nezna.
  Ako neko moze da mi kaze nesto vise o mom poreklu i precima neka me kontaktira na mail [email protected]

 19. Pozdrav, ja sam Nikola Vidović, otac Mladenko, deda Nikola, pradeda Velimir Tode Vidović. Potičemo iz sela Brezičani, opština Donji Vakuf. Krsna Slava Sveti Nikola. Sada živimo u Novom Sadu. Nemam dodatnih informacija o prošlosti porodice ali možda će neko od Vas, prezimenjaka, pronaći neku vezu sa mojom familijom pa možemo zajedno doći do nekih odgovora.
  Zdravo i srećno.

 20. Pozdrav svima ,ja sam Goran Vidović i moj otac je porijeklom iz sela Vidovići pored Bosanskog Grahova. Gdin Saša Markus je u svom tekstu naveo Vidoviće iz Crnogorskih krajeva, tako nešto mi je i spominjao moj pokojni stric Borislav Vidović kako su Vidovići zajedno s plemenima Kralj i Kesić iz tih krajeva cca.u 15,16 stoljeću došli u krajeve zapadne Bosne. Cijelo selo Vidovići je pravoslavne vjeroispovijesti nakon 90ih a prije toga većinom partizani i komunisti. Šala mala koja nije daleko od istine. Živim u hrvatskoj i prije raspada juge nije me interesiralo odakle je ko ,šta, idt,no silom prilika doznao sam da u hrvatskoj ima jako puna Vidovića navodno preko 7000, ima ih poprlićno na Dalmatinskim otocima u gradu Šibeniku,Slavonija itd. Svima veliki pozdrav !!!

 21. Pozdrav Vidovicima,
  Ja Sam Jovana Vidovic, deda mi je Stanoje Vidovic (1919) iz Zvornika.. Ne znam tacno koje je selo u pitanju.. Slavimo Srdjevdan.
  Deda mi je pricao da poticemo iz C. Gore, Ali Sam bila mala pa se dosta toga I ne secam.. Imao je 2 brata Obrada I Cviku I svi su se posle 2.svetskog rata doselili u N. Pazovu.. Ne znam ime pradede Ali ako neko ima veze sa njima volela bih da se javi. Pozdrav

 22. Ja se zovem Dalibor Vidovic iz sela Donja Ostruznja u opstini Stanari, Republika Srpska. Koliko mi je poznato iz prica starijih prvi naseljinici toga mjesta iz loze Vidovica su bili braca Marko i Janko negdje u doba turske vladavine.Odatle je nastalo nase mjesto Vidovica sa nekih 11 domacinstava Sve prije toga mi je nepoznato

 23. Pozdrav
  Ja sam Vidovic iz zapadne Hercegovine, točnije selo Miletina. Selo ima nekih 100 žitelja s istim prezimenom i svi smo u srodstvu.
  Porijeklo nam dolazi iz Crne Gore.

 24. Pozdrav svima, ja sam Tamara Vidović. Rođena u Sloveniji. Moj pokojni tata Stjepan Vidović rodio se u Dragoslavec selu (Križopotje) u Međimurju, Hrvatska. Njegov otac, moj dijed, Antun Vidović umro je (bio je partizan u drugom svijetskom ratu), kad je moj tata navršio 3 mijesece, zato ne znam ništa o svojoj porodici. Znam i ime mog pradijeda – Franjo Vidović, no to je sve, što znam… Svim Vidovićima širom svijeta šaljem topao pozdrav iz Slovenije :):)

 25. Поздрав Видовићи,
  Ја сам Давид Видовић из Градишке, Република Српска. Отац ми је Сретен, деда Гојко, прадеда Чедо и чукундеда Максе, даље не знам. Родом смо из Доњег Вакуфа, село Кутања, али смо ‘95 избјегли у Градишку.

 26. Moje ime je Damir Vidovic, otac Milenko, deda Mladen, pradeda Luka, cukundeda Stojan…Gornja Moticina, kotar Nasice u bivsoj kraljevini. Sada Hrvatska.
  Volio bi saznati vise ako netko zna, hvala unaprijed
  [email protected]

 27. Pozdrav. Ja se zovem Darijo Vidovic. Otac Milenko, deda Nedeljko,pradeda Živković, cukundjed Stevan. Živim u Banja Luci. Moji su se doselili u selo Golesi 12 kilometara od Banja Luke. Krsna slava nam je Djurdjevdan. Po pričama poticemo od Vidovica kod Grahova. Negdje sam pročitao da nam je slava bila sv. Nikola. Međutim momci iz sela su isli po ribu u Dalmaciju i neke od njih je zameo snijeg. Od tada su se dogovorili u selu da slave neku drugu slavu i uzeli s Djurdjevdan.

 28. Pozdrav.Ja se zovem Danijela Vidovic ,Moj otac je Borislav Vidovic rodjen u selu Gunjevci 1939,(Bosanska Dubica)deda mi je Ilija Vidovic,slavimo Djurdjevdan.Nista ne znam o svojoj porodici I otac I deda su preminuli pre raspada Jugoslavije a nikada nisu pricali o porodici jel to se nije smelo pricati u to vreme.Volela bih da zam vise o svojoj porodici ko mi je prededa…….Da li ima nekog Vidovica is Gunjevaca?Hvala unapred.

  [email protected]

 29. Vidovići pozdrav. Ja sam Aleksandar Vidović zivim u Sloveniji moj otac je bio iz Brčkog takođe deda Milorad Vidović i njegov otac Ilija Vidović kojeg su streljali austrijanci u prvom svetskom na Savi. Poreklom smo iz Šejkovića slavimo Đurđevdan…predak iz Šejkoviča je takođe poginio na Drini u borbi sa Turcima. Otac je pokusavo da sredi lozu trazijo papire po crkvama ali nije uspeo da završi .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here