POREKLO PREZIMENA GASIC

17
5335

Ako neko zna o poreklu prezimena Gasic, zadnje prebivaliste u selu Peulje kod Bosanskog Grahova.

NINO GASIC
VANCOUVER, KANADA
[email protected]

17 KOMENTARA

 1. Dobro jutro Nino
  Budi malo srpljiv & bice ti danas prilozeni podaci od onog sto imam o prezimenu Gasic & jos po nesto! Budi pozdravljen & cujemo se uskoro.
  Pozdrav M. Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Gasici su ogranak Glavetovica u Kucima, od njih su u Glavicici, kod Peci. Godilji, kod Zabljaka porijeklom iz Crkvickih Polja, kod Pive, a tamo iz Rudina, kod Niksica.
  Gaso, iselio se iz Crne Gore u okolini Peci & prozvao se kao: Gasic. Iz Cetinja su se preselili u Pec na Metohiji. Sipic (Lepenica) – Srbija 1865. godine doselili se iz Crne Gore. Ima ih & u Kotoru, samo ti su po majci.
  Pozdrav Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 3. Imam jedno pitanje. Mi smo u Peci od 1918god. Bar sto ja znam, ima Gasica i u Glavicici ali ne slavimo istu slavu. Po prici kazu da smo iz Hercegovine. Pa se preselili u Crnu Goru iz Crne Gore u Metohiji (Pec).

  Gasic Jovan
  Beograd Srbija
  [email protected]

 4. Tacno je da su Gasici,do 99g.,ziveli u Glavicici,kod Peci,u plodnoj Metohiji.Najstariji od njih,kojeg ja pamtim,je deda Milos,cestit covek. Porodica je vredna,postena…Komsije koji su uvek spremni da pomognu.Ovim putem ih pozdravljam.

  lidija jojic banjevic
  srbija

 5. Gašiæi, Gašoviæi i Gaševiæi su iz Pive iz Crkvièkog Polja i to je jedna ista porodica. Inace smo ogranak Ceroviæa iz Drobnjaka.
  Rod su nam ?ivkoviæi i Likiæi ,
  kao i Æetkoviæi, Milanoviæi i Milutinoviæi koji su se odselili u Bosnu.

  Gasevic
  Srbija
  [email protected]

 6. Pozdrav za Irenu iz Čačka od strica. Moj stric a tvoj deda je iz Popine kod Trstenika a moj deda Boro je bio sa Kosova. I ovaj političar Gašić je unuk deda Borinog rođenog brata.

 7. Kada je u pitanju porodica Gasic iz Peulja kod Bosanskog Grahova mislim da odgovor Sase Markusa iz Svedske nije tacan. Sasa Markus je samo prepisao ono sto se navodi o poreklu prezimena i porodica iz Crne Gore koju je opisao Marko Miljanov, iz plemena Kuca. Navodim opisao, jer su njegove opise zabelezili pismeni, jer sam Marko Miljanov nije bio pismen.
  Porodica Gasic iz zaseoka Podgora ispod Dinare, selo Gornje Peulje, opstina Bosansko Grahovo je dobila ime po pretku Gavrilu, koji je iz Glamoca preselio svoju porodicu u Peulje. To je moralo da bude pre 1700 godine jer nakon toga postoji pisan zapis o njegovim potomcima od 1700 godina do danas (jedna grana ide ovako – Pantelija, Todor, Jovo, Todor, Jovo, Jovo, Bozo itd.). Gavrilo, Gaso je svojim nadimkom (patronimik) dao ime svojim potomcima – Gasinima ili Gasicima. Kada se izgovaraju prezimena u tom kraju, gotovo se uvek koristi mnozina (na primer Gasici) a retko jedinina (Gasic).

 8. Dobar dan! Moje djevojačko prezime je Gašić, roditelji su mi iz Štrbaca u RS. O našem prezimenu mi je poznata priča, da u Crnoj Gori postoji selo u kojemu većina stanoništan nosi prezime Gašić. Za vrijeme krvne osvete, godine nepoznate, Gašići koji nisu htjeli da se tuku napustili su Crnu Goru. To priču je moj otac čuo od jedno drugog Gašića iz Crne Gore, kojega je tata upoznao u jednom rehabililitalno cetru bivše Ju. Možda je priča istini a moza maštiva. Uglavonom je jedna od mnogih.

 9. Драган Гашић, пошто је предак доселио из Гламоча а у Гламочу такође има Гашића (село Главица, што опет може да вуче од оне Главичице из Пећи) логичније ми је да сте презиме донијели из Гламоча.

 10. Milice, u Glamoču Gašića ima u Glavicama i Prijanima. Oni iz Prijana su tu došli oko 1875, a oni iz Glavica oko 1850, i jedni i drugi iz Peulja, tako da je Draganova priča ipak tačna. „Glavica“ je čest toponim koji označava brdo ili brijeg, i to podudaranje ne mora da znači postojanje veze između kosovskih i krajiških Gašića. Samo bih zamolio Dragana, ukoliko ovo vidi, da napiše koji je to zapis ili izvor o Gašićima nakon 1700? Da li su to sačuvane matične knjige ili zapisano usmeno rodoslovno predanje?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here