zanima me poreklo moga prezimena

vojislavka kozlica
zrenjanin srbija
kozlica@gmail.com

3 KOMENTARA

 1. Moje poreklo je Kozlica, bez obzira na prezime Milkovic, koje je deda uzeo od svog ocuha.

  Prezime je relativno nova i jako nepouzdana kategorija za utvrdjivanje porekla. Prezimena su nastala u Novom veku, a kod vecine Srba su se ustalila tek u 18. veku. Ista prezimena nastajala su na razlicitim mestima i cesto su se menjala tokom istorije.

  Medjutim, za neka specificnija i manje rasirena prezimena, vezana za odredjenu teritoriju, moguce je da su nastala od jednog pretka. Takvo je i prezime Kozlica. Danas se to moze ispitati genetskim testiranjima. Ukoliko sve Kozlice imaju istu y haplogrupu u genima, koja je se prenosi po muskoj liniji, sasvim je izvesno da vode poreklo od jednog pretka.

  Do sada sam na internetu pronasao podatak samo za jednog Kozlicu koji se testirao, katolika iz Zagreba, koji nosi y haplogrupu I1. Ako su sve Kozlice istog porekla onda po muskoj liniji vode poreklo od jednog pretka koji opet starinom potice od nekog pripadnika germanskih plemena koja su se za vreme Velike seobe naroda zatekla na Balkanu, razbijena su i pretopila se u ostale narode. Najverovatnije se radi o Gepidima ili Gotima, manje verovatno Langobardima. Upravo su ovi narodi, dalekim poreklom iz Skandinavije, u nase krajeve doneli karakteristike nordijske rase, posebno plavu kosu.

  Istrazivanja migracija stanovnistva zapadnog Balkana za vreme turskog perioda, ukazuju na izvorista koja se najcesce vezu za prostor Hercegovine. Raspored Kozlica upravo tome odgovara. Ako razmatramo dijalekte kojima smo govorili ili govorimo, najverovatnije vodimo poreklo od pravoslavaca iz istocne Hercegovine, gde stanovnistvo vecinom potice od Travunjana. Medjutim, ne mozemo iskljuciti mogucnost porekla ni od katolika iz zapadne Hercegovine, koji vecinom poticu od Pagana odnosno Neretljana.

  Prvi prostor preseljenja je svakako bila severna i srednja Dalmacija, gde danas i zivi najveci broj Kozlica, posebno u mestima Velic i Radosic kod Sinja. Tamo su Kozlice velikom vecinom katolici, mada ima i pravoslavnih Mozemo pretpostaviti da je prezime nastalo upravo u Dalmaciji, ali ne mozemo sa sigurnoscu tvrditi da je rod bio pravoslavni pa vecim delom presao na katolicanstvo, a takvih slucajeva je svakako cesto bilo. Dalji pravac seoba je isao u prazna podrucja na severu, tako da se veliki broj Kozlica nasao u Lici, moguce sa glavnim turskim osvajanjima. Ove Kozlice su mahom presle na islam i postale glavni vladajuci sloj u Lici, gde se rod dosta rasirio. Nakon gubitka Like od strane Turaka, Kozlice muslimani se iseljavaju u zapadnu Bosnu, pre svega Cazinsku Krajinu, od koji su neki i promenili prezimena. Pravoslavni su ostali u Lici, mada je moguce da su i oni bili muslimani pa se odlaskom Turaka vratili na pravoslavlje. S obzirom da slave slavu Sveti Nikola izvesno je da od njih poreklo vode Kozlice sa Korduna, kojima i ja pripadam i deo Kozlica iz Slavonije.

  U Slavoniji ima vise Kozlica katolika i pravoslavnih koji slave drugu slavu. U Slavoniji je bilo izrazeno prevodjenje pravoslavnih u katolicanstvo i unijacenje, tako da je moguce da i oni vode poreklo od Kozlica iz Like, mada nisu iskljuceni ni drugi pravci doseljenja iz Dalmacije preko zapadne Bosne. Mada nista ne moze biti potpuno sigurno zbog stalnih seoba u raznim pravcima. Kod Sanskog Mosta u Bosni ima jedan manj rod Kozlica koji slave Sv. Arhangela.

  U istocnim krajevima gotovo da nema Kozlica, izuzev preseljenika sa zapada. Zabelezeno je svega nekoliko porodica u okolini Cacka i kod Pljevalja, moguce je da imaju zajednicko poreklo i ne moze se potvrditi da su dosli sa zapada. Takodje, postoji jedan rod u donjem Pomoravlju (smederevskom), koji su se mozda zvali Kozlici, tvrde da vode poreklo sa Kosova, ali su promenili prezimena.

  Dragan Milkovic
  Beograd, Srbija
  dragan_milkovic@yahoo.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here