Interesuje me poreklo prezimena Lacmanovic. Znam da mi deda i pradeda poticu iz Gornjeg Karina kod Benkovca.Trenutno vise od toga nemogu da nadjem.

D.Lacmanovic
London,UK
dejan971@hotmail.com

13 KOMENTARA

 1. imam jednog prijatelja iz lisana tinjskih koji se preziva lacmanoviæ.jednom mi je rekao da je prezime poteklo od rijeèi lacman,lacmani-i ima neko znacenje samo nisam zapamtila.njegovi su davno doselili iz karina u lisane.
  inace moj muz je rodomiz kaina iz obitelji radeka.drago mi je ako sam vam pomogla

  Tajana maslariæ radeka
  zadar
  t_maslaric@vip.hr

 2. lacman dolazi od lancman što znaèi èovjek iz istog kraja, zemlje, zemljak (iz jidiša i njemaèkog)
  Risan?
  potjeèemo iz Boke, ali nismo tamo ostali?

  U Hrvatskoj nas ima katolika kod Šibenika i pravoslavnih kod Benkovca

  pozdrav iz Splita i hvala na informacijama
  Tonko

  Tonko Lacmanoviæ
  Split
  tonko@rocketmail.com

 3. Lacman znaci stranac, dosljak. Lacmane su nazivali domoroci, mestani, ljude trgovce koji su dolazili brodovima najvise iz Italije

 4. Сви Ла мановићи било ђе да сада живе су поријеклом из Боке Которске и прије смо били Богојевићи и тако бјежећи од крвне освете један од 4 брата је побјегао за Пљевља околину у село Црнобофи код Пљеваља! Тамо су га звали Лацман јер то је ријеч за Латин и тако постану Лацмановићи ! Тај наш предак је оженио Кнежевићку из околине Пљеваља и основало се много Лацмановића! Иначе и остала браћа тог Богојевића су се раселили као и тај у Пљевља исто ради освете тада .Тако су постали Лацмановићи! Имаче има их у Хрватској,Косову,Цг,И околина неђе Краљева ! Свима су претци исти од времена Немањића! Великк поздрав свим мојим рођацима ма ђе да сте!

 5. hvala na dodatnim informacijama, ja sam inace gore naveo znacenje rijeci lacman iz hrvatskog rjecnika stranih rijeci dok je u Crnoj Gori znacenje sljedece:
  Lacman je pogrdna riječ koja je u Crnoj Gori označavala stranca “zapadne vjere” (katolik, protestant), tj. onaj koji nije bio pravoslavac ili musliman (Turčin).

  Pozdrav svim rodjacima diljem svijeta!

 6. Hvala Tonko na iscrpnom objašnjenju značenja reči “lacman”.Upoznala sam mnogo Lacmanovića iz Šibenika(Dubrave),Zadra,Splita,Benkovca,Knina.Ima ih na Kosovu Istok,Vojvodini,Kraljevu,Šumadiji.Inače u Srbiji vrlo retko prezime.Znam kad se god predstavim po prezimenu obično me Srbijanci prekrste kao Osmanović,od čega poludim i odgovorim da ja nisam Turčin već Hrišćanin.Briga me sa koliko prstiju se krstimo.Znam samo da se mnogo ličim sa Zadrankom Zdenkom,da imamo istu krvnu grupu A-.To govori da smo krvno bliski.Ona je katolik a ja pravoslavka.Obe imamo zelene oči(oblik škorpija),pepeljasto plavu kosu,visoko čelo,visinu od preko 180 cm,temperamentne i eksplozivne ali izuzetno pravedne.Mrzimo ljigave ljude.Volimo tačnost(Nemačku ili Svajcarsku).Mislim da to mnogo znači o samom poreklu,krvi i prezimenu a vera..?Svi smo valjda Božija deca.Pozdrav od Svetlane Lacmanović iz Lazarevaca.

 7. Ja sam po ocu porijeklom iz Dubrave kod Šibenika gdje Lacmanovići žive već stotinama godina.
  Stariji rođaci koji su prije istraživali porijeklo su navodili Risan u Boki Kotorskoj kao mjesto odakle smo izvorno došli.
  Tonko

 8. Ja sam na Cetinju tražila poreklo Lacmanovića i dobila odgovor da su Lacmani Latini iz pokrajine Veneto(moreolovci i trgovci).Naseljeni u Risnu i Boki Kotorskoj a kasnije kretali dalje.Djetić mi je to saopštio na specifičnom dialektu i malo cinično na šta sam imala pitanje i odgovor”da je Latinska civilizacija starija od Crnogorske i ponosna sam na Latine.Toliko sam saznala o Lacmanima na Cetinju.Počinjem da verujm u to jer kad igra Italija i kad čujem himnu Intera srce mi zaigra.Jasno je da ovi sadašnji Italijani nemaju veze sa Mletačkom Republikom i Duždom od Mletaka kao ni sa Rimskom državom Julija Cezara.Mavari i Arapi su tu krv pokvarili.Ali sve jedno srce mi zaigra.Ako nema Srbije Italija je broj dva.Tako osećam i protiv toga ne mogu.Tonko hvala na svemu.Pozdrv.Svetlana

 9. Dio mojih rođaka je niskog rasta, pa bi talijanska teorija mogla imati smisla, ali nas ima i dosta previsokih za nase drage susjede. Ali meni se vec dogasđalo kako mi Talijani pa čak i Turci ne vjeruju kako nisam njihov jer imam tipično mediteransko lice. U svakom slučaju smo se raširili po svijetu i neka nas. Pozdrav svim Lacmanovićima (i ostalima s kojima smo se povezali)! Tonko

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here