poreklo prezimena Milentijevic u Novom Pazaru

5
2949

Zdravo,zanima me poreklo Milentijevica u Novom Pazaru,tacnije U selu Zenjevice,Znusha,tj U Vojkovackoj opstini.Iz price sam cuo kao da smo ogranak plemena Kuca,da smo se prezivali Rajovic po nekom Raju koji je imao tri sina,Milentija,Radosava,i jos nekog treceg ….(verujem da cete mi pomoci da sastavim i razjasnim sta je stvarno istina i odakle poticu moji…Sto se tice mojih predaka znam do Josifa mog cukun dede .Hvala

Milos Milentijevic
Beograd,Srbija
[email protected]

5 KOMENTARA

 1. Rajovici su mnogobrojna i stara porodica cija je matica selo Zunjevice juzno od Novog Pazara. Predak Rajo Kuc se pocetkom XVIII veka doselio sa porodicnom zadrugom od 70 (po drugom izvoru 100) dusa. Na putu od Kuca do Zunjevica neko vreme je boravio u selu Sinaje kod Istoka u Metohiji, zatim u selima Knezevice i Komine u istoj oblasti u kojoj je i Zunjevice. Od Raja se razgranalo bratstvo Rajovica (jedan deo je presao u susedno selo Znusa) koje je bilo toliko veliko i slozno da je u Raskoj oblasti postojala izreka “Sacuvaj me Boze Srbina Rajovica i Turcina Grbovica”. U samom Zunjevicu vise nema prezimena Rajovic, jer su se umnozavanjem porodice prezimena uzimala po mladjim precima. Ali zato samo selo stanovnici ponekad zovu Rajovice.
  Prezime Rajovic se sacuvalo samo medju nekim od rodjaka koji su se dalje selili, a to su (koliko je za sada poznato) u selima Gornji Krnjin (Leposavic), Spance, Barbatovac, Konjuva i Grgure (Kursumlija, odnosno Blace), Dragodanj (opstina Raska), Kosurice (severno od Novog Pazara). Medju prezimenima koja su kasnije nastala medju Rajovicima u Zunjevicu samo da pomenem Milentijevic, Radosavljevic, Neskovic, Slavkovic, Novicic, Milanovic, Josivljevic, Cirkovic, Vulovic, Milutinovic, Komljenovic… Ivanovici u selu Konjuva kod Kursumlije takodje su Rajovici. Takodje Stefanovici u Gornjem Krnjinu i Milosavljevici u Tvrdjenu (Leposavic)

  Trenutno se radi na izradi zajednickog rodoslova od Raja na ovamo. Sabirno mesto je fejsbuk grupa “Rajovici poreklom iz Zunjevica”.

  Predanje kaze da je Rajo imao bracu: Janicija koji je presao u islam, Vucka koji se odselio odmah dalje u Toplicu, i jos jednog cije ime nije zapamceno.
  Dalje predanje kaze da je Rajo imao dva sina cija imena nisu poznata, ali je od jednog sina imao unuke Mica i Iliju a od drugog Vesa i Pauna.
  Od ove cetvorice Rajovih unuka se dalje izvodi rodoslov: Mico je imao izmedju ostalih sina Milentija koji je imao sina Josifa i to su Milentijevici.
  Interesantno je da u toplickom selu Grgure zive Rajovici ciji se predak Milovan doselio iz Zunjevica negde 1880-1900, i koji tvrde da je njihov predak Milovan u Zunjevicu “ostavio” brata Josija (u nominativu ime je Josije). Da li je ovo isti covek kao Josif ostaje da se vidi.

  Vladimir Rajovic
  Beograd, Srbija
  [email protected]

 2. Ja sam rodjen u Yunjevicu kraj Novog Payara.U bliyini nase kuce nalayi se iyvor koji se yove RAJOVAC.To je selo najlepse na svijetu,ne kayem to yato sto sam se ja u njemu rodio,vec yato sto ono ima tu duhovnost kakvo ,moyemo naci jos jedino u Ostrogu ili Crnoj Rijeci

  sasa djosic
  kragujevac,srbija
  [email protected]

 3. Pozdrav Milentijeviæima. Zainteresovala sam se, ne samo zbog prezimena, veæ i iz razloga što je moj deda Vukomir, iz sela Deževa. Nikada nisam bila tamo, naželost. Interesuje me da li ti Milentijeviæi od kojih je moj deda po ocu je možda u vezi sa gore pomenutim?
  Pozdrav!!

  Dragana Milentijeviæ
  Èaèak, Srbija
  [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here