Da li neko zna poreklo prezimena MINIC ?

Zoran MINIC
paris
[email protected]

51 KOMENTARA

 1. Postovana Gordana
  Ja nisam rodjen u Bosni (Bronzani Majdan je u Bisni) vec u Srbiji, a nemam ni jednu rodjaku koja se zove Gordana.
  S postovanjem
  Zoran.

  Zoran MINIC
  Francuska
  [email protected]

 2. Ovako prijatelju, nekada je u Crnoj Gori postojalo pleme pod nazivom ‘Bjelopavlici’, i jedna od najuticajnijih porodica bila je porodica Kadic, e kada je Todor Kadic izvrsio kotorski atentat i ubio knjaza Danila, Kadici su bili proterani i morali su napustiti Crnu Goru, i raselili su se po Srbiji i ostalim drzavama, a pre toga su promenili prezime, neki su postali Pesici a neki Minici. Tako je meni ispricao moj deda koji zna nasu porodicnu istoriju, a i ja se prezivam Minic, moj pradeda je bio Kadic. Nadam se da sam ti pomogao bar malo 🙂

  Marko Minic
  Kraljevo

 3. I ja sam Minic,zivim u Priboju na Limu,deda je iz sela Strpci,dalje ne znam nista a vole bih,nacuo sam da su dosli negde sa Zlatibora tj Sjenisti.Ako sta ko zna nek javi 😁

 4. Ja zivim u Obrenovcu i prezivam se minic,moji su iz Nove varosi a prezime navodno potice iz cg

 5. Citam i ne mogu da vjerujem. Ja sam Minic i nemam nikakvih nedoumica oko svojega porijekla. Svi smo iz Rovaca od Bana Ilijana Nikse Gojaka itd.

 6. Minići u Bjelopavlićima źive u Martinićima i Gostilju, Važe za dobro bratstvo u okviru Bjelopavlića ali nijesu brojni već su se u velikom broju raseljavali. I u Novom selu kod Spuža ima porodica Minića ali nije mi poznato da li se radi o istim Minićima.

 7. Minići koji slave sv Luku su iz Rovaca.
  Rodonačelnik im je Mina Markov Bulatović.Odvojili su se od Bulatovića kao jako bratstvo oko 1700. godine.
  Mina je imao tri sina Adziju, Nika i Durka.

 8. Ja sam rođena u Australiji. Prezime moga oca je Minić. Rođen u Prokuplju. Njegov deda u Pirotu. Čula sam da u porodici imamo nekoga iz Crne Gore. Naša slava je Sv Arahnjel Mihailo

 9. Ja sam takodje Minic, iz oceve price znam da smo od Rovaca i da smo se nekad svi prezivali Bulatovic, moj pradeda Petar je otisao iz Crne Gore i naselio se u selu Stubla pored Medvedje na granici sa kosovom 1800 i neke godine

 10. Ja sam takođe Minić preko majčine strane,Iz Valjeva sam, a što znam jeste da su se tri brata doselila iz okoline Nikisca, tacnije starog Vlaha, krajem 17 početkom 18 tog veka, u selo nadomak Valjeva koje je bilo prazno, tacnije Turci su lokalno stanovništvo zbrisali. Ta tri brata su začeli familije koje to mesto danas čine, Minja, Stanko i Filip su začetnici. Ako neko zna nesto vise, neka se javi, veliki pozz.

 11. Ja sam Radonja Minić i naša porodica je iz okoline Nikšića, tačnije iz sela Šipačna koje se nalazi 15km sjeverno od Nikšića. Tu i sada živim. Poznato mi je da je Miro Minić sa tri sina oko 1840. godine odselio iz Šipačna i naselio se negdje u okolini Valjeva. Ovaj podatak postoji u Arhivu Srbije u Beogradu kao zaostavština etnologa Andrije Luburića koji je vršio istraživanja oko 1920. godine.
  Petre, molim te da se javiš na sledeći mejl kako bi provjerili zajednička saznanja o porijeklu porodice. Takođe, ako još neko smatra da ima vezu sa našom porodicom nek se javi.
  Naša slava je Sveti Arhanđel Mihailo.
  e-mail: [email protected]

 12. Pozdrav svima
  Ja sam Minić i meni je otac pričao isto što i njemu njegov deda,da su Minići nekada bili Gojkovići i da potiču od doline Lima i zbog krvne osvete su prebegli u Srbiju i naselili se u mesto Sjeništa…

 13. Ми смо Минићи из села Ореовице, општина Жабари, Браничевски округ. Овде у селу постоји неколико породица Минића и ту смо већ око 150-200 година. Говорили су наши стари да смо досељени из Страгара код Крагујевца, а један човек из Страгара ми је рекао да су Минићи ту однекуд дошли, али да су се кратко задржали и да их више у Страгарима нема. Негде сам прочитао да је било Минића међу “Карађорђевим момцима”, па претпостављам да су у Шумадију дошли како би се прикључили Карађорђевим устаницима, а из Шумадије отишли после Карађорђеве смрти.

 14. Moja pokojna baka je djevojacki Minic iz sela Sljivovac na Kordunu.Ima ih i u Ostrozinu i tu su doseljeni kada i vecina Srba kraisnika oko 1688,Slave Svetog Arhandjela Mihaila i u popisu prezimena Crne Gore pise da su iz Pivske oblasti.

 15. Моја мајка је девојачки по оцу Минић. Имамо сазнање да је баба Милица дошла из Црне горе са слугама и децом, јер су јој мужа убили, у Србију тачније село Самоково, Куршумлија. Одатле знам ко је ко, али бих волела да знамо одакле је из Црне горе била

 16. Za Miniće iz Rovaca znam da su ogranak Bulatovića i da vode porijeklo od Gojaka koji se nastanio u Rovcima, na današnjoj Gojačevini (ušće Mrtvice u Moraču). Imao je 4 sina Bulata, Vlaha, Šćepa i Srezoja. Minići su se oko 1700. godine prozvali Minićima po rodonačelniku Mini Markovom Bulatoviću. Kada sam imao 5 godina baba Maca me je naučila da sam Budislav Vojislavljev, Vojislav Blažov, Blažo Milošev, Miloš Milovanov, Milovan Jankov, Janko Adžijin i Adžija Minin. Minići Rovčani slave Lučindan kao i svi potomci Gojakovi.

 17. Za Vladimira Minica
  Ja slavim istu slavu: Alempije Stolpnik
  Da li bi mogli da mi kazete iz kog ste mesta
  Ja sam iz okoline Krusevca

 18. Moje devojacko prezime je Minic iz paracinske opstine i moj Otac je slavio Sve. Nikolu
  Da li Neko zna o tom poreklu???

 19. Ja sam Minic iz Kragujevca. Deda je slavio Sv Jovana,moje familijarno stablo pokazuje da je prvi Minic bio Mina, cuo sam price da smo poreklom iz Crne Gore, i da su jedni iz plemena otisli na Kosov,drugi u Sumadiju. Nikako nesto vise i konkretno da dobijem. Pozdrav svim Minicima!

 20. Moj pokojni otac Vladimir je porijeklom sa Korduna. Znam da je deda Đuro iz sela Sljivovac i vjerovatno smo rod sa Predragovom pokojnom babom ako se zvala Marica. Volila bi da mi se predrag javi na e- mail da saznamo jos neke podatke inace zivim u Sarajevu.

 21. ja sam sasa minic zivimo u okolini krusevca ima nas u nekoliko sela i vodimo poreklo iz okoline niksica slavimo sveti cirik odnosno cirilo i metodije

 22. Moj deda se zvao Radojica Minic poreklom iz CG (kazu da je bio lep pa se zenio vise od 10x).Bili su naseljeni u Pec-i.Moj otac Mirko se rodio u Mazap-u kod Orlana.Imamo rodjake od tog dede u Leskovcu(Zorica Minic) i Kragujevcu(Milan,Milos,Milijana)(Ranko) .Slavimo sv.Petku.Ako iko zna vise nek mi posalje email- [email protected]

 23. Ja sam još jedan Vladimir Minić koji slavi Alimpija.
  Moji Minići su od 1815. godine u selu Gornji Gračac, između Vrnjačke banje i Kraljeva. Tako bar piše u crkvi u G. Gračacu.
  Koliko sam razumeo mi koji stavimo istu slavu, bismo trebali da budemo familija.
  [email protected]

 24. Čitajući ove komentare a i dosadašnjim ličnim istraživanjem shvatio sam jednu stvar, naime, Minići su očigledno svuđe van Crne Gore, već u drugoj ili trećoj generaciji (a za kasnije i da ne pričam) izuzetno neobaviješteni o svojemu porijeklu ili znaju veoma malo. Takođe, primijetio sam da je asimilacija u okolne narode veoma jaka i da gotovo niko od njih nema istinskog ośećaja o svojemu porijeklu, već da se u ogromnom broju slučajeva zadovoljavaju običnim saznanjem o tome odakle potiču i to je to. Takođe, veoma je zanimljivo čitati komentare o slavama, jer se očigledno u dugom vremenskom periodu mijenjalo dosta i u tom segmentu, pa se od originalnog početnog dosta odstupilo, što je sve ok u suštini. Što se mene tiče, najbolje bi bilo da oni koji ma je zaista stalo do svojega porijekla, dođu do Crne Gore i da pośete svoju postojbinu. Svi naši Minići koji su učestvovali u svim značajnijim bitkama su bili i ostali junaci našega bratstva i cijeloga plemena Rovca. Vazda su se isticali hrabošću i pameću, a nijesu se libili da pruže otpor nijednome osvajaču, od Osmanlija do Rovačke republike, nikad nijesu ustuknuli ni pred kime, a naše odive su vazda bile stamene, jake i upečatljive persone i stubovi naših familija. Ukoliko neko od vas ima nedoumice, fino put Crne Gore na par dana, jer se tako najlakše sve sazna, a možda i naučite usput nešto o svojoj đedovini, porijeklu, obrazu, poštenju i svim ostalim vrlinama naših predaka. Srdačan pozdrav svima. Dejan.

 25. mirko minic ja sam iz sela budjeva koje se nalazi na pesterskoj visoravni. moj deda se doselio iz crne gore. tamo su slavili svetog luku a sad slavimo svetog nikolu.

 26. Verovatno mnogi Minici vode poreklo iz Crne Gore. U to zaista ne sumnjam. Mada, nije mi jasno zasto skoro svi Srbi vode poreklo iz Crne Gore. To mi je malo nelogicno. Ja sam upoznao mnoge Crnogorce ali nisam primetio da sam po karakteru ili fizionomiji lica slican njima. Bez obzira na sve, uradicu genetsku analizu pa cu vas obavestiti o rezultatima.

 27. Za Zorana: Ako uradiš genetsku analizu bilo bi super ako bi to podijelio sa nama ovđe 😀 što se tiče porijekla “skoro svih Srba” zaista je teško izvodljivo da skoro svi Srbi vode porijeklo iz Crne Gore, mada je apsolutno jasno da je tokom dužeg vremenskog perioda bilo velikog i veoma brojnog iseljavanja Crnogoraca u sve okolne države, a procentualno najviše u Srbiju zatim Hrvatsku,Kosovo, Bosnu, Albaniju i Sloveniju. U Srbiji je nastupila gotovo potpuna asimilacija, u Hrvatskoj postoji još uvijek dobar dio onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci, mada je i tamo asimilacija izražena, dok je naš narod na Kosovu tek u zadnje vrijeme počeo nacionalno da se izjašnjava onako kako su im se i preci izjašnjavali nakon balkanskih ratova i I svjetskog rata (u tom periodu je mnogo Crnogoraca a među njima i Minića otišlo na Kosovo prilikom naseljavanja tih krajeva, što se u kontinuitetu nastavilo sve do II svjetskog rata), dok su u Albaniji u potpunosti uspjeli da očuvaju svoj kulturni identit u smislu pravoslavne religije i očuvanja nekadašnjih svetinja (da nije bilo njih bile bi zaboravljene), pa se u današnje vrijeme nakon pada komunizma u Albaniji sve više ljudi interesuje o svojemu porijeklu iz Crne Gore, (mnoi od njih uče Crnogorski jezik, neki studiraju na Cetinju, neki su ga naučili od roditelja…. ali su u svakom slučaju u procesu obnavljanja starih nažalost pokidanih veza sa svojom maticom Crnom Gorom) o čemu se sad uveliko prave dokumentarci na RTVCG itd. ko prati zna o čemu pišem. Sve u svemu, bez obzira na sadašnje nacionalno opredjeljenje, mišljenja sam da bi potomci Crnogoraca (tu mislim i na sve Miniće) trebali (ukoliko ih to iskreno zanima) da procesu saznavanja svojega porijekla pristupe bez predrasuda i dnevnopolitičkih (čitajte prolaznih) nadglabanja o raznoraznim podjelama, jer se u suštini radi o jednom narodu koji je silom prilika i raznoraznih vladara morao da se raseljava. Suprotno tome, ogroman broj Srba, Hrvata, Albanaca i ostalih naroda u okruženju nije imao tu vrstu izražene potrebe za seljenjem u okruženju, ali su migracije tih naroda prema udaljenim evropskim državama i SAD npr. takođe velike. E sad zamislite koliko se tek tu “izgubi” i koliko je potrebno istraživanja o svojemu porijeklu kada su na drugom kontinentu itd. Dakle mi smo povlašćeni, jer nam je svaka informacija tu na par stotina kilometara 😀 samo treba potražiti. Živjeli.

 28. Srećna slava Sveti Luka i ujedno naš Sveti Petar I Cetinjski čudotvorac.
  Svim Minićima (bez obzira koju slavu slavili) želim svako dobro i napredak.
  Živjeli.

 29. Ja sam Sasa Minic,sin Luke Minica sa Kosanice(Kosare iznad Djurdjevica Tare) centra svijeta,kako,je moj otac uvijek govorio. Slavimo svetog Luku i poticemo iz Rovaca,ima nas u Mijakovicima,Plevljima,Podgorici,Niksicu,Baru,Beogradu i ja u Nemackoj.Poticemo od Mine i moj otac je pravio stablo koje moj brat ima.

 30. Evo rezultata genetske analize:
  Sastav porekla
  Grcko/Balkansko 74.9% (Hrvatska: okolina Zadra; Grcka: Peloponez; Srbija: Sumadija; Bosna i Hercegovina: cela). Pogodili su 100% da sam iz Sumadije. Imam dosta rodjaka iz tih delova Evrope.
  Istocna Evropa: 18.5% (nema detaljnih podataka ali svi moji rodjaci iz tog dela Evrope dolaze iz Poljske)
  Italijansko: 1.4% (Sicilija) Imam i tamo neke bliske rodjake.
  Anatolijsko (danasnja Turska): 0.5 %
  Na osnovu ovih analiza ja imam 1205 dalekih rodjaka i najvise iz regiona Zadra, Sumadije, Grcke, Poljke i Anatolije.
  Haplogrupa od majke mi je I5a1 (Kelti) a od oca G-Z6885 (Severna Osetija i Dzordzija)
  Moj genom sadrzi manje od 4% neandertalskog gena a to je karakteristicno evropskih naroda.
  Od onih sto su uradili DNK analizu najblizi su mi hrvati iz Zadra i Srbi iz Sumadije ali imam dosta rodjaka na Peloponezu i Siciliji. Zao mi je ali u biblioteci podataka nisam nasao ni jednog Minica. U ostalim zemljama i regionima Evrope nemam rodjaka.
  Ove analize sugeriraju da mi je otac mozda dosao sa Karpata (ili Kavkaza) ali da mi najveca proporcija gena dolazi od naroda koji su starosedeoci Grcke i Balkana. Poreklo mi ne potice od Crnogoraca. Medjutim, pogodili da sam iz Sumadije a nisam im dao informacije o rodjenju i pjuvacku nisam poslao iz Srbije. Za mene se postavlja pitanje otkud moje poreklo ima veze sa Grcima, Hrvatima i Italijanima?

 31. Izvinjavam se na nekim greskama jer sam prebrzo pisao. Nije Dzordzija vec Gruzija i na srpskom se kaze Anadolija a ne Anatolija. Na osnovu ovih rezultata ja verujem da Grci i Hrvati poticu od Srba (ili obrnuto). Ovo je smesno ali ispada da su ovi kvazi istoricari u pravu. Sto se tice haplogrupe A i posebno G-M201 (nastala pre 54000 godina) od koje je nastala G-Z6885 (manje od 17000 godina), ta haplogrupa je najzastupljenija u Gruziji a pronadjena je u neolitskim naseljima u Anadoliji, Jermeniji, Vinci (https://en.wikipedia.org/wiki/Vin%C4%8Da_culture) i Austriji ( “Iceman”, Ötzi). Interesantno da je kod naroda u Tirolu zastupljena do 40%. Ovo mozda i ima logike ako se gledaju migracije ljudi u neolitu. Zao mi je sto do sada nisam posetio neolitska naselja u Srbiji kao sto je Vincu i Lepenski Vir. Posle ove genetske analize verujem da je Vinca kolevka evropske civilizacije i sigurno da mnogi od nas nose gene od starosedelaca Balkana.

 32. Радио је један Никетић из Србије ДНК анализу и има хаплогрупу И2а.
  Никетићи потичу од нас Минића Ровчана.Та хаплогрупа се веже за Словене и најзаступљенија је у нашем народу.
  Племе Никшића има ту хаплогрупу самим тим и Ровчани Гојакови потомци.
  Све се може пронаћи на сајту порекло.рс .

 33. Поштовање,
  Моје име је Стефан Минић, и живим у Сомбору. Моја породица слави Св. Архангел Михаила. Деда је крајем 2. св. рата, дошао у ове крајеве из Вргинмоста, код Острожина, на Кордуну. Тамо су Минићи били Кијаче, Ђисни, Гљивари, Пртењаши,… Немам нити један податак из којих крајева су тамо дошли, и ако неко има било какве информације, или вуче корене из наведеног предела, волео бих да ми се јави. Пишем Вам овде јер сам, једноставно, осетио потребу да сазнам порекло свог презимена.
  Срдачан поздрав!
  [email protected]

 34. Za Minu
  Haplogrupa I2a1 je zastupljena u Evropi i posebno na Balkanu u Dinarskim Alpima. Ta haplogrupa (I2) je pronadjena kod “mezolitnih” kultura, lovaca sakupljaca (zapadna Evropa: Svajcarska, Holandija, Svedska, Velika Britanija i Nemacka). Medjutim, ta haplogrupa (I2a1) je takodje prisutna u Bosni, Sardiniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Moldaviji, Bugarskoj i Makedoniji. Povezanost te haplogrupe sa podgrupom I2a1a2 koja je prisutna u Sloveniji, Ukrajini i Rusiji treba uzeti sa rezervom jer je i ta podgrupa dosta malo prisutna kod tih naroda. Mada je tacno da je I2a1a2 slovenska haplogrupa kao i R1a. Ako se gleda uopsteno poreklo I2 (I-M438) haplogrupe pretpostavlja se da je nastala na prostoru Istocne Evrope (Balkan) (https://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I-M438). Na osnovu svih ovih podataka meni licno nije jasno kako smo mi Srbi dosli sa Karpata kad genetska istrazivanja potvrdjuju nesto sasvim drugo.

 35. Branka Minic
  Ja sam porijeklom iz sela Jasen,Sarajevo…
  I nasa krsna slava je Mitrovdan…
  Pozdrav za sve Minice sirom svjeta…

 36. Ja bih preporucio svim Minicima da urade genetsku analizu jer to zaista ne kosta mnogo (oko 100 evra). Ne treba mnogo verovati istoricarima. Postoje cinjenice o kojima niko ne prica a uz to mnoge stvari kroz istoriju nisu dokumentovane. Pod uslovom da narodi sa mojom haplogrupom zive na Peloponezu i okolini Zadra postavlja se pitanje otkud Srbi u tim krajevima i da li su jednostavno asimilovani. Noviji dogadjaji u Crnoj Gori govore da identitet jednog naroda moze da se menja politickim odlukama. O svojini i da ne govorim jer to se desava i danas (primer RS).

 37. Poštovani Zorane,
  Ja sam Minić i imam isti problem kao vi,mada za nijansu manji,jer znam da slavim slavu Sveta iPetka 27.10.
  Moj “ogranak”Minića potiče od Todora Kadića a prezime Minić smo naslijedili od Mine koji je imao sedam sinova i koji su poslije ubistva knjaza Danila promijenili prezime po Mini u Minić,
  Iz Lipova su se većina Minića odselila za Srbiju(jedan dio u Kraljevo a jedan dio na Kosovo)
  U Lopovu je ostao jedan “ogranak” a drugi u Kolašinu.
  Lipovski Minici su postradali za vrijeme II svjetskog rata a prije rata su se smatrali jednom od najobrazovanijih porodica u tom kraju,
  Prvo “zensko dijete” koje je završilo školu je bilo iz te porodice,
  Najpoznatiji član te porodice bio je predratni pravnik Mileta Minić koji je umro u Sarajevu,bio je predsjednik fudbalskih sudija Jugoslavije, njegov sin Slpbodan živi u Španiji,i ima oko 70 godina,
  Ogranak Minića koji je živio u Kolašinu je bio manji,bila cijenjena porodica a najpoznatiji njihov član je bio Bato Minić,poznati šahista Jugoslavije,koji je bio vrlo cijenjen u tom krugu i bio sekundant svim poznatim jugoslovenskim sahistima,
  Vrlo malo brastvo u Crnoj Gori, i od ovih Minića o kojima sam pričao,koja slavi Sveti Petku,samo jedna porodica živi trenutno u Crnoj Gori.
  U Spužu i Martinicima ima nekoliko porodica koje slave istu krsnu Slavu,vjerovatno su u srodstvu,ali dosta dalekom,ne manjem od sedam pasova!
  Pozdrav,bilo bi mi milo ako sam vam bilo čim pomogao da saznate nešto više o vašem porijeklu.
  “Tražite i naći ćete”piše u Bibliji,

 38. Pošto imam 15 godina, uvek sam ranije dok mi je deda bio živ voleo da slušam priče o istoriji svoje porodice i poreklo, i stalno sam ga zapitkivao o tim nekim bitnim informacijama u vezi našeg porekla. Sećam se da mi je pričao da je naš prvi predak za koga znamo da se zvao Kosta i živeo je u Kolašinu u CG, imao je sina Minu i još dva sina, ne mogu da se setim njihovoj imena.I kako mi j on pričao, oni su se preselili negde oko 1690. god, negde u isto vreme kada je bila i Seoba Srba, i kada su Srbi napustili neka sela na Kosovu, i oni su se preselili u selo blizu Zvečana, Gojbulje, tu se naselili u napuštenim kućama koje su Srbi napustili u toj velikoj seobi, i tu su ostali živeli naredna otprilike 2 veka,da bi se oko 1880,preselili u selo Alabana, gde se moj deda rodio 1935.,i ostali do dan danas.Danas u Alabani od naših rođaka niko ne živi, ali žive u Blacu.

 39. Ja sam Minic i moji slave Luku.Deda mi se zvao Zivko i rodio se u Arandjelovcu 1910.Niketic iz Nisa mi rece da poticemo iz Rovaca..

 40. Ja sam od Minica iz okoline Svrljiga. Slavimo Svetog Djordja i jedina smo bili porodica u selu Popsica sa tim prezimenom.
  Ako neko zna poreklo ovih Minica neka se javi.
  Po onome sto znamo nazalost o prezimenu uvek se javlja neko iz Crne Gore. Ispade da Srbija nije postajala ranije samo Crna Gora. Pa kolika je bila ta Crna Gora u odnosu na Srbiju kad svi Srbi dosli iz Crne Gore?! Kakve su to nebuloze? Ajde Crnogorci da malo nauce istoriju. Bar zvanicnu, od Nemanjica. do turaskih osvajanja. Gde je bila Srbija i kolika je bila pre Turaka, a gde Zeta i kolika je bila? I ko je vladao Srbijom a ko Zetom. Sinovi Nemanje zar ne?
  Zato me postedite tih crnogorskih prica o tome da je ceo svet bio Crna Gora. Ako neko ima informacije o Minicima iz Srbije, koji slave Svetog Djordja, neka se javi na meil [email protected].
  Pozdrav svim Minicima

 41. Odgovor za Zorana. Mi nismo dosli sa Karpata. To je falsifikova istorija koju je Austrougarska, becka skola nametnula Srbima. Falsifikovanje nase istorije traje i danas, cak i novije istorije. Nazalost i nasi Srbi, izdajice ucestvuju u tome cak i Akademici. Preporucujem da procitas Milosa Milojevica. Koga su izbacili iz srpskog ucenog drustva jos u 19. veku a osporavaju ga i danas prodane duse srpske.
  Pozdrav od Minic Zorice iz Nisa, na privremenom radu u Svajcarskoj.

 42. Zorice, potpuno si u pravu a hteo bih samo da Vam kazem da je moja druga slava Sveti Djordje. Ja sam dodatno citao publikacije vezanu za moju haplogrupu i na osnovu svih istrazivanja zakljucak je dosta jasan. Ja vodim poreklo od starosedelaca Balkana koji su naselili Evropu (Vincanska kultura) u vreme ranog neolita sa Bliskog istoka (Izrael, Sirija, Turska). Medjutim ostaju mnoga pitanja. Moja haplogrupa je bila dominantna u Evropi izmedju otprilike 4000 i 2000 godine p.n.e. Sad nas u Evropi ima manje od 1%. To govori da smo vremenom prakticno nestali ali postavlja se pitanje kako. Verujem da su mozda neke druge haplogrupe dosle sa istoka. Na osnovu mnogih istrazivanja postoje neki dokazi da je bilo migracija sa Kavkaza. Na primer u Kostolcu su pronadjeni artefakti Jamne kulture (Yama culture) (https://sr.wikipedia.org/wiki/Јамна_култура). Cak i u tom slucaju, to je bilo u vreme kasnog bakarnog i ranog bronzanog doba). Naravno, mogu da poverujem da su bile migracije sa Karpata ali opet ostaje pitanje – zasto se uopste ne prica o starosedeocima Balkana. Cuo sam da u Vinci prave deponiju za otpatke a vec tamo imamo nuklearni reaktor. Da li je sve to normalno ako se uzme u obzir da je Vinca kolevke evropske civilizacije

 43. Ја сам из Обреновца у који се мој деда са породицом доселио из Бајине Баште, тачније из прелепог села Оклетац.
  Негде сам пронашао податак да смо пореклом из Пријепоља.
  Славимо Св. Лазара-Врбицу

  [email protected]

  Срдачан поздрав за све Миниће

 44. Srdačan pozdrav svima,
  Moje devojačko prezime je Minić i molila bih za pomoć ako ko zna više o poreklu. Ono što znam jeste da je Minić od Bjelopavlića. Pradeda je rođen polovinom XIX veka u Lijevoj Rijeci. Posle njega, deda samo rođen u Lijevoj Rijeci i prešao u Srbiju, Šumadija/Kragujevac, zatim Beograd. Slavimo Sv.Nikolu.
  Bila bih zahvalna na pomoći. Pozdrav👋

 45. Srdačan pozdrav,
  Ja sam od Minića iz Malih pčelica kod Kragujevca. Tu smo se doselili sredinom 19 veka. Doselili smo se iz pravca Raške i Crne Gore. Slavimo Sv. Luku. Ne znam odakle smo tačno došli, ima nekih priča da je u pitanju okolina Kolašina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here