Порекло презимена, насеље Дедилово (Драгочево – Нови Пазар)

0
790

Порекло становништва насеља Дедилово (у саставу села Драгочево), Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип насеља.

Дедилово је планинско село с кућама на левој страни Врелског Потока, леве притоке Црновршке Реке, а у склопу високих брда Грубетићске Главице, Драгочевског Брда (1185 м), Корита (1090 м), Жунског Брда, Тубретине и Металице. Има крај Жунско Брдо између Корита и Тубретине, од села издвојено Дубоким Потоком и Пријанским Потоком, који, као саставнице, чине Јошаницу.

Воде.

Село и крај имају изворску воду: чесма код кућа Станишића, Јованац у Жунском Брду, Водица, Никина Вода ниже Крста, Врело у потоку ниже села, а Студеница и Корита су појила за стоку у планини.

Земље и шуме.

Услед висинског положаја потеса и каменитог земљишта њиве су неплодне. Оне су око кућа и торова, многе с ливадама на местима: Милетића Ливада, Белица, Њиветак, Рваница, Баре, Кунић, Становиште, Ковијец, Лазови, Мочила, Стонога, Коприва и Ракита. Шума је храстова и букова.

Старине и остали подаци о насељу.

Код Врела између села и Плеша одржали су се темељи „грчке“ цркве. Становништво се често расељавало због пасивног земљишта. Године 1948. имало је 48 становника.

Порекло становништва.

-Станишићи, 5 кућа, су од Крсмановића у Војковићу.

-Јанићијевићи, 2 куће, Јевремовићи, 2 куће, су у Жунском Брду, славе Св. Николу,  су Кучи, дошли из Лијеве Ријеке у Васојевићима; казују, да су им преци били „латини“: они су крвни рођаци Поповићима у Отесу и Дишовићима у Грубетићу и Охољу; неколико њихових породица се одселило око 1885. у Топлицу.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here