Poreklo prezimena Obradovic

22
7211

Email

Pozdrav Obradovicima

Moja porodica potice iz Vladimiraca, Lojanice. Tu smo poslednjih 220 godina, po grobu prvog Obradovica a to je bio Obrad Obradovic rodonaclenik nase familije.
Slavimo slavu Sv. Luku i ima nas u Beogradu oko 20 srodnika ostali su uglavnom u Sapcu i okolini i po slobodnoj proceni ima nas ukupno oko 120 potomaka.
Sto se tice obrazovanja svega nekolicina nas je zavrsila fakultete ili vise skole oko 12 srodnika dok ostatak je uglavnom sa srednjom skolom.
Nema neke svesti o nasem mogucem poreklu, postoje indicije na osnovu prica starijih da poticemo iz Hercegovine mada bez jasnih dokaza.
Zna se samo da su bila tri brata Obrad, Filip i Trifun i da su od Obrada Obradovici, od Filipa Filipovici a od Trifuna Trifunovici. Ono sto je zanimljivo je da su ove dve porodice nama kumovi po starini vec 220 godina i to je jedino istina.
Nisam siguran koliko smo svi ovde rodjaci imajuci u vidu da su przimena dobijana po imenima oceva.

Pozdrav
Goran

22 KOMENTARA

 1. Pošto proučavam poreklo Obradovića iz Like, u traganju za starinom mog roda, naišao sam i na rod Obradovića iz jugo-istočne Hercegovine koji su danas katolici ali je upamćeno da su nekada slavili krsnu slavu Svetog Luku (Lučindan).Radi se o selima Prenj i Aladinići (Dubrave kod Stoca).Pamti se i da su Obradovići iz ova dva sela starinom iz Popovog Polja, odnosno od Trebinja.

 2. I ja sam Obradovic I moj otac je iz Medvedje kod Leskovca ali po pricanju preci dolaze iz Crne Gore, okolina Kolasina. Svi slavimo Svetog Nikolu

 3. Ja sam Obradović, krsna slava Arhandjel Mihajlo, najstariji predak za koga znam je Milorad-Milan Obradović on je imao 2 sina i 2 ćerke, Srdjana Obradovića i Živoina obradovića. Milorad je živeo u Beočinu, Živojin se doselio u Zaječar, a Srdjan u staru Pazovu. U Beočinu smo živeli pre prvog svetskog rata, a odatle se porodica zasejala.

 4. Zanima me da li Branko čiji su djed i pradjed iz okoline Rogatice a slave krsnu slavu Sv. Jovana Krstitelja, zna jesu li Oni starosedioci ili su odnekud doseljeni u Rogaticu? Pozdrav svim Obradovićima.

 5. Milan Obradović iz sela Čukojevac(12 km od Kraljeva na levoj obali Zapadne Morave)U ovo selo je se oko 1874-76 doselio moj pradeda Mijailo Obradović(od oca Obrada)sahranjen 1925 na lokalnom seoskom groblju,i iza sebe ostavio ogroman broj potomaka(međusobno se svi ne poznajemo).Pretpostavlja se da je otac Obrad bežeći od turaka jedan deo porodice(Mijaila,njegovog brata i sestru ostavio kod nekog prijatelja u susednom selu Vitanovac),a sa ostalim delom porodice produžio ka Beogradu(po nekim podatcima nastanio se u Beli potok ili negde u tom delu),Veze sa ostalim delom porodice nikada i niko nije imao.Slavimo Svetog Nikolu,Pradeda se ženio tri puta,Iz prvog braka je imao tri ćerke i sina,a iz trećeg četiri sina i ćerku,Sva su mu deca ostavila veliko potomstvo(34 unučadi od dece iz trećeg braka,a za ostalu unučad i dalje pokušavam da prikupim podatke)Znam da je Obrad jedno vreme živeo u Ostružnici i da su tu neki naši pretci sahranjeni,a odakle su i kada došli nemam podataka.Zanima me da li neko na nešto više i da li ima kakvih pisanih dokumenata ili nešto sličnao.

 6. Pozdrav svima. Zanima me ima li Obradovica iz okoline Obrenovca, Stubline, Veliko polje? Moj deda Svetolik je rodjen 1909, pradeda Milorad 1885 u Velikom Polju, a skoro nadjoh da mu je otac, tj. moj cukundeda Petar. Slava nam Djurdjevdan. Hvala

 7. Obradovici iz Lubnice ,kod Berana su porijeklom s Njegusa od Petrovica , rodjaci su s Babacicima i Rebronjima . To sam saznao od mojih predaka . Izvinjavam se ako nije tačno.

 8. Ja sam Matija Obradović, iz Velike Plane,8. koleno na ovoj zemlji ali hoću da znam dalje od toga.
  Krsna slava Sv. Nikola

 9. Obradovići iz Lubnica zapravo vode poreklo od Erakovića iz Hercegovine kao i Petrovići a možda i Vujovići. Stara im je krsna slava Đurđevdan a od dolaska sa Njeguša u Lubnice slave Vasilija Velikog a preislužuju Ilindan. Erakovići su starinom od Zenice ili Travnika u Bosni.

 10. Ispravka Obradovići iz Lubnica slave Sv. Vasilija Velikog a sv. Nikolu Obradovići iz Bijelog Polja a možda i iz Pljevalja i Kolašina.

 11. Поздрав свима,
  Ја сам Обрадовић и мој чукунђед се доселио у Врчин околина Београда. Преко црквених књига пише да се настанио почетком 19 тог века. Славим славу светог Стефана. Ако неко може да ми помогне да сазнам одакле се мој чукунђед доселио био би му баш захвалан.

 12. Moj cukun djed se zvao Gmitar Obradovic i ziveo je u selu Sljivovo rasinski okrug slavimo sv Djordja,Djurdjevdan, Beli petak molitva zeleo bih da znam odakle poticemo imao je bracu Perar,Hranislav

 13. Sveti Stefan ili Šćepandan je izvorna krsna slava Obradovića iz Sedlara u Popovom Polju u Hercegovini. Što se tiče Obradovića koji slave Đurđevdan rekao bih da im se poreklo vuče od Obradovića iz Tepaca u Crnoj Gori.

 14. Dragan , pozdrav svim Obradovicima , moj djed je rodjen u Grnoj Gori u Ivangradu danasnje Berane, bio u prvom sv. ratu , nosilac albanske spomenice , dobio od kralja imanje i vodenicu na kosovu Opstina Podujevo , posle drugog sv.rata koloniziran sa porodicom u Ratkovo u Vojvodini. Slavimo sv Stevana.

 15. Gorane, da li tvoji Obradovici i danas zive u Lojanicama? Gre se nalazi grob Obrada i ima li neka godina na njemu?

 16. Gorane, da li tvoji Obradovici i danas zive u Lojanicama? Gde se nalazi grob Obrada i ima li neka godina na njemu?

 17. Dobar dan Obradovići.
  Prvo, da vas sve na današnji dan pozdravim tradicionalnim pozdravom, Mir Božji-Hristos se rodi.
  Ušli smo u neki razgovor o porijeklima pa sam po ne znam koji put u tražilicu upisala PORIJEKLO PREZIMENA OBRADOVIĆ i po prvi put mi je izašla i ova prepiska. Ja znam da je naš predak u Krajinu došao iz Crne Gore, navodno iz Bijelog Polja. Dva brata su se zaustavila u Omarskoj, između Prijedora i Banja Luke. Jedni Obradovići slave Sv. Jovana, a moji koji potiču od drugog brata Mile slave Sv. Stefana.
  Svakako bih voljela da saznam nešto više, ali moj otac zna samo od Mile dalje. Ja koliko se sad mogu sjetiti porodičnog stabla, Mile je pradeda mome pradedi, koji je rođen 1901.
  Navodno su Obradovići bili dobri vojnici.
  Lijep pozdrav za sve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here