Порекло презимена, село Бањски Суви До (Звечан)

0
918

Порекло становништва села Бањски Суви До, општина Звечан – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Бањски Суви До је на осојној падини Ћаве, између Козаревске Реке  (Козаревца), потока Сувог Дола и брда Церовика на западу.

Тип села.

Куће су груписане по родовима поред пута који води из села за суседни Ловац.

Воде.

Вода се употребљава са Извора Водице, Кладенца, Блата под Преслом у долини Козаревца, Трешњице, Смрдана, Јасикове Воде и са једног бунара. Кроз село протичу Суви До, који има знатно виши ниво од суседне Бањске Реке c којом тече готово упоредно; у Суви До утичу Бели Поток, Козаревац и Смрдан. Сви потоци и речица Суви До пресушују. На Козаревцу је сеоска воденица.

Земље и шуме.

Њиве су ниже кућа на алувијалној равни и по странама долина на местима: Барица, Њиветак, Присоје, Лончић, Ћава, Валоге, Брекиње, Лаз, Смрдан у потоку истог имена, Орловац иде до „паде“ (пута), Зогова Чукара, Козаревац у потоку истог имена; шуме су у Церовику, Борови, Цкладовима, Црквеном Потоку, Костином Потоку, Синановој Ступи, Кошарчини, Грабову Потоку, Гувнини, Белој Води и Белом Потоку; испаше су по шумама и пропланцима, у долинама сеоских потока и по Смрданском Кршу. Гробље је у селу, близу кућа.

Историјат.

Као село „Суходол“ забележено је 1832. год. Године 1948. имало је 105 становника.

Порекло презимена.

Село је старије од његова прва спомена 1832. године. У њему је стари род:

-Недељковићи, 2 куће, слава Св. Јован Златоусти (12. ХП).

Остали родови у селу:

Дробњаци, Орловићи, слава Ђурђевдан; предак се доселио из Каменице на Ибру и затекао Недељковиће са кућама на Ћави. Од њега су:

-Максимовићи, 4 куће, Вукићевићи, 2 куће, Радосављевићи, 2 куће, Анђелковићи, 5 кућа. По предању све дробњачке породице у Бањској (Ловцу, Локви, Липовици и у Бањском Сувом Долу) су „с једног огња“. Тада су имали заједничко презиме Орловићи са кућом у колашинским Горњим Стрмцима.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here