Порекло становништва села Борова, општина Лепосавић – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Борова (Глава). — Село је са обе стране Дреновске Реке код њена ушћа у Ибар.

Воде.

Употребљава се вода с три извора, један је поред пута у доњем крају села, други код Минића кућа, трећи повише села. Појила за стоку су на Дреновској Реци и на Ибру.

Земље и шуме.

Њиве су добре родности. Оне су с ливадама y окућницама, поред Ибра, а у потесу Спасевици су помешане с њивама власника из суседних села Подкомља и Дренове. Ниже засеока Језерина су утрине Јагодар и Сланице. Ту је и испаша. На Сланицама осипа се земља према реци и прави „осулине“ (сипаре). Када падају кише, онда се на том месту појаве привидно слани извори. Стока долази на та места да пије воду и да лиже слану земљу.

Старине и остали подаци о селу.

Назив села је Борова Глава, али се узима скраћено: Борова. И сада се употребљава придев „бороглавски“. На рту косе у селу је старо гробље, у коме су се одржали остаци црквине. Ту је и садашње гробље. Село је старо иако се не спомиње у писаним изворима. Данашње село заселио је Крсто Вукадиновић, предак Васиљевића око средине 19. века. Године 1948. у њему је било 171 становник.

Порекло становништва.

-Вукадиновић, Васиљевић, 1 кућа, Св. Арханђео, дед Морачанин овамо дошао из околине Иванграда.

-Тијанићи, 7 кућа, Ивановић, 1 кућа, Минићи, 3 куће, Св. Никола, су Кучи, дед се доселио из рожајске Буковице; имају одсељене одељаке у Топлици.

-Вучићевићи, 2 куће, су од Вучићевића у Дренови.

На десној страни Дреновске Реке имају куће:

-Башчани, 5 кућа, Митровдан, су Кучи, досељени из Башче код Рожаја.

-Стојановићи, 2 куће, Богојављење, су досељени из Цикошевине код Тутина.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here