Порекло презимена, село Дољане (Звечан)

0
974

Порекло становништва села Дољане, општина Звечан  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Дољане је са обе стране потока, десне притоке Козаревске Реке. Оно је са потесом опкољено Видовим Брдом, Косом и Козаревском Реком.

Тип села.

Куће су подигнуте по странама ниских побрђа и оне су у низу који се спушта са Видова Брда према долини.

Воде.

Вода се употребљава са бунара, који се називају по презименима власника и бунар у Равни.

Земље и шуме.

Њиве су по странама побрђа, али су главне оне на алувијалној равни поред реке; ливаде су на местима: Живкова Ливада, Ледина, Козаревска Раван, Падалиште, Доња Ливада, Средња Ливада, Горња Ливада, Баре, Ора(х)овица и Коса; испаше су по Видову Брду а тамо су и појила за стоку. Успевају разне врсте јабука, од којих је најбоља „будимка“.

Историјат, старине и остали подаци о селу.

Као село Дољани унето је у турски пописни списак села 1455. године. Оно је тада било у жупи Звечану на месту Старом Селу ниже Видова Брда. То старо село забележено је 1711, затим 1832. године. Од њега је остало гробље и црквина, на чијим темељима је подигнута црквица 1930. године, посвећена Спасовдану. У народу се назива Дољанска Црква. Данашње гробље је код обновљене цркве. Године 1948. Дољане је имало 138 становника.

Порекло становништва.

– Минићи, 4 куће, Танасковићи, 4 куће, Радисављевићи, 2 куће, Милетићи, 9 кућа, слава Ђурђевдан, су Дробњаци, од Милетића у Смилову Лазу на Рогозни.

-Мекоделац, Миловић, 1 кућа, слава Митровдан, је досељен из Житковца, старином из црногорске Херцеговине.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here