Порекло презимена, село Јова (Нови Пазар)

0
921

Порекло становништва села Јова, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Јова је у горњој проширеној долини Јовске Реке и непосредно под развођем Рашке и Ибра, у склопу брда Ковиљака, Пауња, Крста, Ждраљевца, Бивољака и Зајечака.

Тип села.

Са суседним Трстеником граничи се Бадлавском Реком. Заселак Трстеник је посебно насеље на развођу ниже Ковиљака, заселак Бадлава је на падини Крстца у изворишту Бадлавске Реке.

Име села.

Јова је добила име по дрвету јови, којега и сада има доста поред река у селу.

Воде.

Употребљава се вода са чесме, која је између Јове и Пасјег Потока, чесме у Подарнећем Долу код које пландује стока, чесма у Старој Јови, Богавчевац, чесма и речица Завоје и Водице. Кроз село протиче Јовска Река, пошто прими Бадлавску Реку утиче у Рашку код Козарева.

Земље и шуме.

Њиве су слабе родности, јер су на знатној висини на местима: Валоге, Орнице, Јагњило, Јовак, Паљевина, Врбовац, Горњи До и Јоковина; испаше су на Ралу, Слатком Брду, Чукари, Власенцу, Калдрми, Бадловском Потоку, Радичеву Долу, Малим Барама, Великом Долу и у долини Јовске Реке; ливаде: Ступ, Лизије, Јабуковац, Ровине, Селиште; шуме: Ковиљак, Трстеник, Растовик, Тукин Пут и Поуње; утрине у потесу Трстеника: Зајечак, Зајечка („Зечка“) Чукара, Пресло и Меаниште.

Остали подаци о селу.

Старо насеље Јова била је на месту Старе Јове, па се померило на садашње,  ближе њивама. Ту је и садашње гробље. Трстеник има посебно гробље код црквине. Спомиње се у Сопоћанском поменику, запустео је 1690. године, па се опет заселило у првим десетинама 19. века. Исту прошлост имала је и Јова,само је она, услед бољег положаја, боље напредовала од засеока.

Порекло становништва.

Родови у Јови:

-Љешевићи, 3 куће, Петковдан, су дошли из колашинског Врапча на Ибру; имају одељаке у Каљину, Остарићи (7 кућа) у копаоничком Ибру.

-Коматовићи, Васовићи, 4 куће, Лазовићи, 3 куће, Маринковић, 1 кућа, Антонијевић, 1 кућа, Ђурђиц, преслава Св.Пантелија, су од Коматовћа у прћенови и Супњу, овамо дошли из Одојевића, старином из Колашина на Ибру.

-Туке, 2 куће, су од Дробњала Тука у подбуковачком Плавкову.

Родови у Трстенику:

-Љешевић, 1 кућа, Петковдан, је досељен Остраће у копаоничком Ибру: има одељака у Копривници, засеоку Козарева.

-Дробњаци, 3 куће, су од Дробњака у Грађановићу.

-Ристовићи, од којих се помиње Никола као сведок на једном сенету из 1883. године, су се одселили некуда.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here