Порекло презимена, село Каменица (Лепосавић)

0
1017

Порекло становништва села Каменица, општина Лепосавић – Косовомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Каменица* је у северном делу предела Врача, између Буковика и Ибра. Опкољавају га брда Баљевац, Метериз, Градина, Јазбине, Травник и Бела Стена према суседном Требићу.

Тип села.

По косама између потока подигнуте су куће које, са окућницама, образују на свакој коси посебно привредно газдинство.

Воде.

Вода се узима са извора Водице, Сланишта, Бараћске Воде, Бачанске Воде, која је у Равној Ливади, и са извора Шопота. Извори не пресушују, али лети умање воду. Сточна појила су на потоцима и рекама: Каменичка Река, Кошим Поток, Нечуј-Поток, Јасиче, Студени Поток, а у Осоју је Широки До. Сви потоци пресушују.

Земље и шуме.

Њиве су слабе родности, јер су на стрмим странама брда и камените. Има их око кућа, а по странама брда су многе подизане сухомеђинама и плотовима, да не би јачи пљускови однели земљу са усевима у плаховите потоке. Сеоске испаше су по брдима и по Буковику.

Старине су селу.

Ниже села на чукару има остатака порушеног утврђења, вероватно пограничне карауле. Назива се Градина. На брдској Главици у средини села је сеоско гробље. Ту је било и старо гробље, у коме су се одржали темељи порушене црквице. Данашње село заселило се у почетку 18. века. Назив села унет је у турски пописни списак села 1455. године, па је забележен и 1711. године. Године 1948. у селу је било 179 становника.

Порекло становништва.

-Морачани, Вукадиновићи, 5 кућа, Св. Арханђео, преци били неко време у Требићу; имају одсељене одељаке у Топлици и шумадијској Паланци.

-Бараћи, 8 кућа, су од Бараћа у Барама у Борју.

-Бачани, 6 кућа, Св. Јован, преци су им из Баса код Рожаја, старином из Мораче.

-Радовићи, 4 куће, Св. Јован, су Кулизе из Мораче, дед из пештерских Шара дошао у Вучу Локву, па прешао овамо; они и Шарци у Вучој на Ибру су исти род.

*Постоји село Каменица и у општини Звечан. Према географској ситуацији закључио сам да је ово, ипак, село у општини Лепосавић, оп. Милодан.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here