Порекло становништва села Кукуловце, Град Лесковац – Јабланички округ. Према књизи Јована Јовановића „Лесковачко Поречје“.   Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Кукуловце, најмање село у Сушици, налази се осам километара југозападно од Лесковца, на обалама реке Сушице. Овде је река Сушица проширила своју раван па је село настало на задњој тераси и цело је у малој равници Сушице.

Име села.

Кукуловце је добило име по пољском цвећу кукулу, која у пролеће прекрије ливаде у атару овог села. Могуће је да је име села настало по имену пастира влашке народности Кукулу, који се овде први населио.

Воде.

Кукуловце је на обали реке Сушице. Поред реке постоји један извор, испод села. За домаће потребе свака кућа има свој бунар. Бунари су дубоки од 10 до 18 метара.

Постанак села и прошлост.

Кукуловца нема у средњовековним споменицима. Под Турицма је имало два господара: Јумера (Омера) и Дур-Бабу. Јумеров (Омеров) чардак налазио се у садашњем дворишту Благоја Николића. Пред крај турске власти село је имало седам кућа, од којих је шест чинило господарлук Јумеров а једна господарлук Дур-Бабе.

Хан је забележио село Кукуловце, али није навео његов број кућа док је после ослобођења од Турака село имало12 пореских глава.

Када је село ослобођено од Турака 1877. године госпдоар села Јумер (Омер) побегао је у Скопље, па се после рата јавио за накнаду, те је село плаћало аграрни дуг.

Земље и шуме.

Атар овог села обухвата простор од 335 хектара, од које површине обрадива земља захвата 208 хектара.

Земља носи ове називе: Росуљке, На Дуб, на Дур-Бабе, Влашки Прт, Преко Влашки Прт, Јечменке, До Тогачевачко, Петров Забел, Јанков Дуб и Под Рид.

Порекло становништва.

По попису становништва из 1959 године у овом селу су постојала 42 домаћинства са 396 становника.

У јесен 1960 године у Кукуловцу су живели ови родови:

-Маринковци су пореклом из Бунуше.

-Тасини-Ђокинци су староседеоци.

-Џојини су староседеоци.

-Прендини су досељени из Доњег Јајна.

-Ранђеловићи су досељеници али се на зна одакле.

-Николићи су досељеници али се не зна одакле.

-Мечкари су из Радоњице, досељени због добре паше.

-Брезовчани су досељени из Брезовице код Врања.

Занимање становништва.

Мештани овог села се баве земљорадњом. На њивама сеју све врсте жита. Винограде до пре неколико година нису имали. Од стоке су 1960 године имали: 600 оваца, крава 60, бивола 40, коња 10. Свака кућа гаји свиње за продају и 1-2 за домаће потребе. Пчеле имају три домаћинства, али у малом броју.

ИЗВОР: Према књизи Јована Јовановића „Лесковачко Поречје“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here