Порекло презимена, село Лесковица (Бабушница)

0
1397

Порекло становништва села Лесковица, општина Бабушница  – Пиротски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Село Лесковица је на ивици ове области према граничним котлинама које залазе у планинску област. По типу село Лесковица није, као околна села, потпуно збијеног типа. Оно је једноставног положаја, близу разређеном типу села. Главни део села је на једној равни, где су куће међусобно удаљене 20-50-80 корака а има их и до 500 корака, али су оне ретке, самим тим и споредног значаја.

Воде.

Мештани користе воду за пиће са кладенаца, од којих су најпознатији: Куцуљ (код Пољане), Јовшин Кладенац и Голема Ливада.

Земље и шуме.

Њиве, ливаде, паша и шуме се налазе на местима званим: Било, Вукова Ливада, Вргавица, Чука, Стипчени Камик, Равниште, Пејина Орница, Колибиште, Трлина, Ртина, Средоред (утрина), Кошутина Пољана, Локва, Лај-пожар, Голубињак, Гувниште, Чукери, Бугарски Рид, Божидаров Камен, Бука, Слга Орница, Преко Орница, Вочник, Блато, Огрења, Средорац, Казбина, Угљешев Рид, Дувке и Јањина Лука.

Постанак села и порекло становника.

Ово насеље је, изгледа, скоријег постанка.

-Петковци, Аранђеловдан, су од Крајине, доселио им се предак старији од прадеде. Има их одсељених у „Арнаутлук“, Камбеловце, Копривници и друга места.

-Илијинци, Аранђеловдан и Никољдан, су из Божице, одакле су побегли од Турака. Има их (4 куће) одсељених у Ђунђушу. Од њих су:

-Марковци.

-Пиндаци, Аранђеловдан, су из Бердуја одакле им се дослио прадед Јанко. Изгубили имање и доселили се овде.

-Деда-Ристини, Аранђеловдан и Никољдан, су из Масуроваца. Предак им се доселио на позив првих досељеника, од којих му је један био „баџа“.

-Момчилови су из Црне Траве. Предак им, као дете, био остављен на путу. Нашао га неки „од Чуове“ и одгајио; отуда прешао овде – отерали га и овде се призетио у Илијинце.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here