Порекло становништва села Луково, општина Рашка – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Луково је у горњој долини Луковског Потока и Биочинског Потока, a између планине Јањева, косе Ковиљака и Буковика.

Тип села.

Куће су груписане по родовима.

Воде.

Вода се употребљава са седам бунара, који пресушују, па се доноси са извора Бубана, који је у селу, и са Кижевака у планини, од којега постаје Луковски Поток.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су на местима која се називају: Крушевље, Крчевине, Подгувно, Подкућнице, Долине, Дивља Ливада, Дугачка Ливада, Јасиковац, Ледињак, Ћума, Пресло, Чајир, Велика Липовица. Брда су под листопадном шумом, а Јањево, Подбуковик и Церје су под ситном шумом и травом; букове шуме има у влажним долинама оба потока, а најбоља је код Бикова. Приватне шуме има у Ибровском Потоку, а испаше су по Кршу.

Постанак села, историјат, старине иостали подаци о селу.

Назив села забележен је 1363., 1764. године. Старих рударских окана има на Брежђу, код извора Кижевака и у Липовици. Гробље је на Главици повише села. Ту је било старо гробље. Село се заселило у почетку прошлога века. Преци најстаријих досељеника нашли су на месту данашњег села „пусту брдију“, без иједне куће. Године 1948. селоје имало 162 становника.

Порекло становништва.

-Јанићијевићи, Радошевићи, 3 куће, Св. Никола, прадедсе доселио из подгорског Рогатца; имају одељаке у Топлици и у Метикошама у Подибру.

-Бојовићи, 4 куће, Ђурђевдан, Михаиловићи, 4 кућа, Лазарева субота, су досеени из Лече под Рогозном, а предак из Метохије.

-Нешовић, 1 кућа, Св. Арханђео, из пештерских Корита, сишли у Одојевиће код Сопоћана, отац дошао овамо.

-Радојичићи, Радовановићи, 2 куће, Св. Никола,  су досељени из Дојиновића у Подгору, тамо из пештерског Жабрена, старином су од Куча Дрекаловића; има их у Новом Пазару (трговци).

-Радовићи, 2 куће, Ђурђиц, су Дробњаци, прешли из Орахова.

-Белоица, 1 кућа, Св. Никола, је Куч из Буковице код Рожаја, призетио се 1935. године.

-Филиповић, 1 кућа, је од Коркуда из суседних Бара, ушао одиви у кућу.

-Дражовић, 1 кућа, је од Васојевића Дражовића у Педељу.

-Мајдаци, 2 куће, Св. Никола, су досељени из Дмитрове Реке у Дежеви, тамо из пештерског Сувог Дола.

-Драшковић, 1 куће, Св. Василије, је Васојевић из Рајетића.

-Милошевићи су се одселили у северну Србију (они је називају „Стара Србија“ за разлику од „нове“ ослобођене Србије 1912).

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here