Порекло становништва села Накривањски Чифлук, Град Лесковац – Јабланички округ. Према књизи Јована Јовановића „Лесковачко Поречје“.   Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Накривањски Чифлук је мало село које се налази између Стројковца и Накривња и то на обема обалама Накривљанске Реке. Са североисточне стране налази се канал на коме су изграђене многобројне воденице у атару села Накривња, Накривањског Чифлука и Стројковца, па је највећи део овог села лоциран између Накривањске Реке и  овог канала, док се само три домаћинства налазе на левој обали Накривањске Реке.

Име села и прошлост.

Као што то његово име показује, накривањски Чифлук је најпре био велико добро обрађивано по систему чифлука. Милан Ђ. Милићевић га помиње као сеоско насеље са 12 пореских глава. Чије је власништво овај чифлук пред крај турске власти не може се са сигурношћу тврдити. Морао је бити, и вероватно да је био, једног од господара села Накривња, али исто тако је могуће да је његов власник био и лесковачки чорбаџија Нешко Митровић, који је овде имао своју воденицу, која је носила назив“Нешкова воденица“-

Земље и воде.

Накривањски Чифлук, као мало село, има мали атар. Називи земљишта носе ове називе: Грбавица, Пашине Њиве и Куса Падина. На Кусој Падини су њиве и забрани овог села.

Као што је већ речено, село се налази на обалама Накривањске Реке и канала. Оба ова водена тока имају текуће воде преко целе године. Осим тога изданска вода је близу површине земље. Ниво воде у бунару једног мештанина, са којег се водом служе и околна домаћинства чини се да је изнад нивоа воде у самој Накривањској Реци, чије је корито од бунара удаљено једва двадесетак метара.

Порекло становништва.

У Накривањском Чифлуку живи 10 родова са 29 домаћинстава или кућа. То су ови родови:

-Стојиљковићи су староседеоци и чифчије Нешка Митровића.

-Станковићи (Ђорђе) су такође староседеоци.

-Мићићи (Петар) су пореклом из Рашиног Лаза.

-Ристићи (Влајко) су пореклом из Жабљана, усињен од Чунгураца.

-Илићи-Чунгурци су староседеоци.

-Павловићи су староседеоци.

-Николићи-Тукини су староседеоци.

-Јовићи су староседеоци.

-Коцићи-Калајџици су староседеоци.

-Јовановићи-Слатинци су пореклом из Слатине.

Занимање становништва.

Становници овог села се бави земљорадњом као главним занимањем. Од стоке свако домаћинство се труди да има бар по две краве, које служе за орање, вучу и млеко. Занатом се нико не бави а у Вучју ради 11 мушкараца и жена на нижим радним местима па тако домаћинства употпуњују свој породични буџет.

ИЗВОР: Према књизи Јована Јовановића „Лесковачко Поречје“.   Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here