Порекло презимена, село Плавково (Рашка)

0
1007

Порекло становништва села Плавково, општина Рашка – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Плавково је на источном присоју Буковика, чије се стране спуштају до корита Ибра. На граници потеса према Туснићу је поток Смрдан, источна је на Ибру, а према Кравићу је на коси Стрму, Бијанском Потоку до Равних Ливада на Буковику. Куће су груписане по сродности породица.

Воде.

Има изворску воду Студенац, Бузара у потоку и Вода под грабом; ниже косе Стрма је Стара Вода, а у врху села је „кладенац“ Рупчине, који истиче из рударског окна. За домаће потребе употребљава се и вода с бунара. Кроз село протиче Плавковски Поток, а између Великог Рида и Малог Рида је Јеремијин Поток.

Земље и шуме.

Њиве су на местима која се називају: Осредак, Поље, Луг, Смрдан, Подрид, Клече, Котари и Пруд; шуме и испаше су у Грабаку, Калпаку, Рујки, Чукари, Вандином Брду, Буковику, Вучетином Брду, Врлети, Осоју и по Равним Ливадама.

Старине и остали подаци о селу.

По Великом Риду има „рупа“ у облику вртача, а то су напуштена рударска окна. Старих рударских „штолова“ (окана) има и по коси Стрму. Назив села забележен је 1363. и 1711. године. Од становништва старог села остало је гробље у селу које се и сада употребљава. На раскрсници према суседном Кравићу је старо „латинско“ гробље, у коме су се одржали темељи црквине. И на врху Вандина Брда има врло старих, грубо клесаних надгробних плоча.  Године 1948. Плавково је имало 110 становника.

Порекло становништва.

-Кузмановић, 1 кућа, Св. Никола, не зна старину.

-Мартаћа, 9 кућа, су од Мартаћа у Кравићу.

-Вељовићи, Илићи, 3 куће, су од Ровчана Мирковића у Корутанама, отац се тамо родио; по предању они су „од Будимље“.

-Кривчевићи, 3 куће, су од Лешњака у Кравићу.

-Туке, Стевановићи, 7 кућа, су од Дробњака Тука у Кућанима.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here