Порекло презимена, село Пљачковица (Врање)

0
979

Порекло становништва села Пљачковица, Град Врање – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“, насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадника Порекла Милодан.

Положај села.

Пљачкивица је мало село на масиву планине Пљчковице око 5 километара северно од Врања.

Воде.

Мештани користе воду за пиће са извора и бунара. Главнији извор зове се Мамутовица.

Земље и шуме.

Потеси на атару су: Грашиште, Репатица, Караулски Рид и Чука.

Тип села.

Пљачковица лежи у једној мањој депресији („рупче“)  и збијеног је типа. Не дели се на махале, јер је село мало.

У селу је 1951. године било свега 10 домаћинстава.

Постанак села.

До ослобођења од Турака земљиште села Пљачковице било је под пашом. Паша је припадала неком муслиману Шеху из Врања. Поменути власник на овој паши је лети напасао око 200 оваца. Овце су ноћивале на трлима у којима се прерађивало млеко. Када је овај део врањске Котлине ослобођен, ту је добегао из Горње Пчиње неки Станојко са шест синова и две кћери. Он је купио атар данашњег села од поменутог власника. Потом је на њему основао насеље и искрчио пашу за њиве.

Име селу.

Име села је настало по планини на којој се налази. У близини Пљачковице од 1878. до 1912. године водила је граница између Србије и Турске.

Порекло становништва.

-Станојковићи, 10 кућа, Аранђеловдан. Сви становници овог малог села припадају овом роду. Презиме су добили по оснивачу рода Станојку. Он се доселио, како је већ речено, из села Стајевце у Горњој Пчињи. Тамо је припадао роду Анђелинци. Данашње породице потичу од Станојкових синова – Илије, Крсте, Марка, Милосава, Анте и Војина. Једна грана овог рода прешла је ниже у Бресницу, који сада имају презиме Пљачковци.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“ насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here