Порекло презимена, село Жеровница (Звечан)

0
974

Порекло становништва села Жеровница, општина Звечан  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Жеровница је са обе стране главног пута који води за Бањску из Косовске Митровице, а потес је између Шареног Камена, Видова („Видојева“) Брда и Спасова Брда.

Тип села.

Куће су са обе стране Козаревске Реке, допиру до кућа суседног села Бандола, па је прелаз из једног села у друго неприметан.

Воде.

Употребљава се вода са извора и бунара: на десној страни реке има четири бунара, од којих је један код школе, а на левој је извор Лединак. Бунари лети умање воду али не пресушују.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су на местима која се називају: Башчина, Падалиште, Крчевина, Мокреш, Ледина, Шарени Камен, Запис, Равна Њива и Ораовица; шуме и испаше су на Видову Брду и на Спасову Брду.

Историјат.

Назив села „Жрновница“ забележен је око 1316, 1711, 1767. и 1832. На тромеђи Жеровнице, Сандола и Дољана је старо гробље, код којега је и данашње за сва три села и из једног дела Житковца. Године 1948. село је имало 354 становника.

Постанак села и порекло становништва.

По предању дошла су однекуд два брата, Драгоје и Павле, Кучи. Од њих су:

-Радовићи, 6 кућа, Божовићи, 5 кућа, Симовићи, 3 куће, Марковић, 1 кућа,  Млађовићи, 7 кућа, Лековићи, 11 кућа,  и Радовановићи, 2 куће, слава Св. Никола; Живковићи у Рудинама, на Рогозни, су од овога рода.

-Миловићи, 2 куће, слава Митровдан, су из Меког Дела на Рогозни, прешли из Житковца.

-Вулетићи, 3 куће, Гвозденовић, 1 кућа, су од од Спасојевића у Јагњеници и Мијаиловића у Бандолу.

Помухамедањени родови били су католици:

-Меховић, 1 кућа, Суљковић, 1 кућа, Алитовићи, 3 куће, Берановић, 1 кућа, Браовић, 1 кућа, и друга грана истог рода:

-Цановићи, Асановићи, 2 куће, су из суседног села Чабре.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.