Postovani,
Zanima me poreklo prezimena Vujnovic. Otac i deda su bili iz Like, krsna slava nam je Sveti Vraci. U jednoj kjnizi sam citao da Vujnovici, Vojnovici,Vojinovici i slicne varijacije poticu od srednjevekovnog feudalca Vojina. Dali tu ima istine?

Hvala unapred.

Bojan Vujnovic
Beograd
bojan.vujn@yahoo.com

15 KOMENTARA

 1. Vi ste vjerovatno od Vojinoviæa iz Crne Gore, sa sjevera, gore Pljevlja – ?abljak im je postojbina pa su se raseljavali na sve strane.
  Na zapad pred Turcima su izmicali jer je to rasa ljudi koji ne trpe “lance”, dr?e do sebe dobro.
  Gukanoviæi, baš ova vladajuæa sad kuæa u CG, su od tih Vojinoviæa, onaj Amerièki senator Vojnoviæ takoge.
  U zapadnim krajevima Balkana su im vjerovatno kao dogošima malo izvrtali prezime pa otuda Vujnoviæ.
  Mo?e to da se detaljnije ustanovi, samo ako ste voljni.
  Pozdrav.

  V. PETROVIÆ
  Beograd
  p.nidzo@gmail.com

 2. Postovanje g.Petrovicu.Istina je da ne trpimo lance i nikada ih necemo trpeti;kako detaljno ustanoviti poreklo;ja sam voljan uciniti sve sto treba da saznam poreklo mog prezimena;hvala najlepsa.Pozdrav.

  Nebojsa Vujnovic
  Irska
  huchotaimen@yaho.ie

 3. Javljam se iz Herceg Novog mi smo Vujnovici dosli oko 1680 i 1690 iz sela Panik opstina Bileca Hercegovina.Ima nas oko 20 domova.Krsna slava nam je Sveti Nikolaj.Knjigu o Vujnovicima napisao je Vidak Vujnovic 1985g iz Beograda.On je sve objasnijo nabavite nekako knigu.moj mail vujnovic.p@hotmail.com tl 0038269 041 671 pozz.

 4. Ja sam Dragan Vujinovic i javljam se iz Kraljeva. Inace, rodom sam iz Zenice, BiH a u Kraljevo sam dosao 1994. godine u vrijeme onih nesretnih desavanja. Od mog pokojnog oca NEDELJKO (NEDJO) Vujinovic sam cuo pricu da su nasi stari dosli u Zenicu iz okoline Travnika, tacnije obronci planine Vlasic, selo Mudrike a da nase porijeklo potice iz Hercegovine. Nasa krsna Slava je Sv. SIMEON bogoprimac i slavimo ga 16. februara. Jos bi se samo nadovezao na komentar gospodina Predraga Vujnovica, prilikom boravka na odmoru u Neumu 80 i neke godine, moj pokojni otac je upoznao Vidaka Vujnovica iz Beograda, koji je takodje bio na odmoru i pricali su o svom porijeklu. S obzirom da je gospodin Vidak saznao dosta informacija od mog oca, pomenuti smo u toj istoj knjizi, koju naravno i posjedujem.
  +381 63 8 511 544

 5. Stana Vujinovic 17juni 2017
  Dragane ja sam rodena u Mudrikama od oca Mitra.Sad zivim u B.Luci a imam bracu i sestre u Novom Sudu i Velikoj Plani.Raspitaj starije koga imas, je li im poznato Mitar,jer znam da je pok.otac spominjao neke rodake u Zenici.Mi smo takode slavili Sretenje 15 februara navece, a porijeklo nam potice od cara Dusana Nemanjica.Toliko znam.Pozdrav!

 6. Ja sam Dusan Vujinovic rodj. 1955 g, zivim u Subotici i vec duze vremena pokusavam da se povezem sa Vujinovicima /do duse/ za sada samo do naslednog nivoa mog pok. dida Markele i njegove brace. On je rodjen u Golubicu BiH i ozenio je moju babu Andjusu tj udao se jer baba nije imala brace. Moj otac Djordjela je rodjen u Slatini kod Kljuca a zivjeli smo u Vrbljanima gde sam i ja rodjen. Znam za Vidakovu knjigu i citao sam je. koliko sam ja saznao i sa kime sam u nekom kontaktu u glavnom se slavi Sv. Arhandjel .

 7. Moje devojacko prezime je Vujinovic sa Vlasica iz gore pomenutih Mudrika. Krsna Slava je takodje Sv.Simeon. Interesuje me kako nabaviti knjigu Vidaka Vujnovica i kako se tacno zove knjiga. Unapred hvala!

 8. Moje ime je Zoran (Božo) Vujnović rođen sam 1975.g. u Pakracu krsna slava nam je Sveti Jovan Krstitelj 20.januar.Pošto je veliki deo mojih Vujnovića stradao u II ratu od ustaša uvek sam se pitao odkud moji na pogrešnom mestu u tako pogrešno vreme. Trag za svojim poreklom me je najpre odveo u Liku,naime tamo pored mesta Vrbovsko ima celo jedno pravoslavno selo koje se zove Vujnovići.Žitelji tog sela uglavnom naši prezimenjaci navodili su Hercegovinu kao mesto odakle su davno došli.I zaista u Hercegovini iznad Popovog polja postoji zaseok Vujnovići 7-8 kuća. Trebinjski sveštenik otac Dragiša mi je pričao kako su ti Vujnovići retko ponosni i slobodoljubivi ljudi, odmah sam se prepoznao.Tad mi je postalo jasno odakle potičem. Živim u Beogradu i sa ponosom nosim prezime Vujnović.
  +381 63 444377

 9. Ja se zovem Zoran Vujnović rođen sam 1975.g. u Pakracu.Pošto je moja porodica teško stradala u II ratu od strane ust…. često sam se pitao odakle smo se obreli na tako pogrešno mesto u pogrešno vreme.Istražujući trag me je doveo u mesto Vrbovsko u RH pored kog sam našao celo selo Vujnovića. Oni nisu znali odakle su tačno ali su svi upućivali na Hercegovinu. Put me naveo u Trebinje pa sam se i tamo raspitivao. Iznad Popovog polja nadomak manastira Zavala ima jedan zaseok Vujnovića.Dok mi je Trebinjski sveštenik otac Dragiša kazivao o retko ponositim,prkosnim i slobodoljubivim Vujnovićima odmah sam se prepoznao. Osećam da sam ja sigurno jedan od tih i sa ponosom nosim prezime Vujnović.

 10. Verovatno još dalje je otišao Mile Kordić u knjizi Jelena 1993 gde opisuje poreklo vrlo srodnog prezimena Vojinović, gde se pominje vlastela Miloš Vojinović najverniji podanik i lični telohranitelj Svetog kneza Lazara Kosovskog koji zajedno sa Lazarom skonča svoj ovozemaljski život na Vidovdan 1389. Iza koga su u Kosovskom mestu Vučitrn ostali dvori danas poznati kao kula Vujovića i Vujnovića (po čuvenju).Toplo vam preporučujem da pročitate knjigu Jelena 1993 jer način na koji se glavna junakinja ove teške drame nosi sa situacijama koje joj je život doneo karakteristična je samo za ljude koji se prezivaju Vujnović ili slično.

 11. Poštovani,

  Prezivam se Vujnović. Pokojni deda Gojko i baba Bosiljka. Molim vas ako ikako znate gde može da se sazna kad i gde u Srbiji se nalaze čuveni sastanci naših prezimena, volela bi oca da odvedem?
  Hvala unapred

 12. Postovani zovem se Vujinovic Mirko 1977 god iz Krajisnika Vojvodina .. Od oca Milana Djeda Rade i Pradjeda Pavla (paje ) Vujinovica .1945 kolonizacijom iz sela Hrgar okolina Bihaca docerase ove moje vamo .Slavimo Sv.Arandjela . Ako neko zna nesto detaljnije nek mi se javi na br.0692500907 pozdrav rodjaci !!!

 13. Pozdrav,
  Moje ime je Dragan Vujinović. Rođen sam i živim u Novom Gradu Republika Srpska. Krsna slava je sveti Pantelejmon. Po pričama mojih starijih mi vodimo korijene iz Like, a oni dalje iz Crne Gore. Ako budete organizovali kakvo skupljanje javite se. Pozdrav.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here