Poreklo prezimena Vujnovic

33
9766

Postovani,
Zanima me poreklo prezimena Vujnovic. Otac i deda su bili iz Like, krsna slava nam je Sveti Vraci. U jednoj kjnizi sam citao da Vujnovici, Vojnovici,Vojinovici i slicne varijacije poticu od srednjevekovnog feudalca Vojina. Dali tu ima istine?

Hvala unapred.

Bojan Vujnovic
Beograd
[email protected]

33 KOMENTARA

 1. Vi ste vjerovatno od Vojinoviæa iz Crne Gore, sa sjevera, gore Pljevlja – ?abljak im je postojbina pa su se raseljavali na sve strane.
  Na zapad pred Turcima su izmicali jer je to rasa ljudi koji ne trpe “lance”, dr?e do sebe dobro.
  Gukanoviæi, baš ova vladajuæa sad kuæa u CG, su od tih Vojinoviæa, onaj Amerièki senator Vojnoviæ takoge.
  U zapadnim krajevima Balkana su im vjerovatno kao dogošima malo izvrtali prezime pa otuda Vujnoviæ.
  Mo?e to da se detaljnije ustanovi, samo ako ste voljni.
  Pozdrav.

  V. PETROVIÆ
  Beograd
  [email protected]

 2. Postovanje g.Petrovicu.Istina je da ne trpimo lance i nikada ih necemo trpeti;kako detaljno ustanoviti poreklo;ja sam voljan uciniti sve sto treba da saznam poreklo mog prezimena;hvala najlepsa.Pozdrav.

  Nebojsa Vujnovic
  Irska
  [email protected]

 3. Javljam se iz Herceg Novog mi smo Vujnovici dosli oko 1680 i 1690 iz sela Panik opstina Bileca Hercegovina.Ima nas oko 20 domova.Krsna slava nam je Sveti Nikolaj.Knjigu o Vujnovicima napisao je Vidak Vujnovic 1985g iz Beograda.On je sve objasnijo nabavite nekako knigu.moj mail [email protected] tl 0038269 041 671 pozz.

 4. Ja sam Dragan Vujinovic i javljam se iz Kraljeva. Inace, rodom sam iz Zenice, BiH a u Kraljevo sam dosao 1994. godine u vrijeme onih nesretnih desavanja. Od mog pokojnog oca NEDELJKO (NEDJO) Vujinovic sam cuo pricu da su nasi stari dosli u Zenicu iz okoline Travnika, tacnije obronci planine Vlasic, selo Mudrike a da nase porijeklo potice iz Hercegovine. Nasa krsna Slava je Sv. SIMEON bogoprimac i slavimo ga 16. februara. Jos bi se samo nadovezao na komentar gospodina Predraga Vujnovica, prilikom boravka na odmoru u Neumu 80 i neke godine, moj pokojni otac je upoznao Vidaka Vujnovica iz Beograda, koji je takodje bio na odmoru i pricali su o svom porijeklu. S obzirom da je gospodin Vidak saznao dosta informacija od mog oca, pomenuti smo u toj istoj knjizi, koju naravno i posjedujem.
  +381 63 8 511 544

 5. Stana Vujinovic 17juni 2017
  Dragane ja sam rodena u Mudrikama od oca Mitra.Sad zivim u B.Luci a imam bracu i sestre u Novom Sudu i Velikoj Plani.Raspitaj starije koga imas, je li im poznato Mitar,jer znam da je pok.otac spominjao neke rodake u Zenici.Mi smo takode slavili Sretenje 15 februara navece, a porijeklo nam potice od cara Dusana Nemanjica.Toliko znam.Pozdrav!

 6. Ja sam Dusan Vujinovic rodj. 1955 g, zivim u Subotici i vec duze vremena pokusavam da se povezem sa Vujinovicima /do duse/ za sada samo do naslednog nivoa mog pok. dida Markele i njegove brace. On je rodjen u Golubicu BiH i ozenio je moju babu Andjusu tj udao se jer baba nije imala brace. Moj otac Djordjela je rodjen u Slatini kod Kljuca a zivjeli smo u Vrbljanima gde sam i ja rodjen. Znam za Vidakovu knjigu i citao sam je. koliko sam ja saznao i sa kime sam u nekom kontaktu u glavnom se slavi Sv. Arhandjel .

 7. Moje devojacko prezime je Vujinovic sa Vlasica iz gore pomenutih Mudrika. Krsna Slava je takodje Sv.Simeon. Interesuje me kako nabaviti knjigu Vidaka Vujnovica i kako se tacno zove knjiga. Unapred hvala!

 8. Moje ime je Zoran (Božo) Vujnović rođen sam 1975.g. u Pakracu krsna slava nam je Sveti Jovan Krstitelj 20.januar.Pošto je veliki deo mojih Vujnovića stradao u II ratu od ustaša uvek sam se pitao odkud moji na pogrešnom mestu u tako pogrešno vreme. Trag za svojim poreklom me je najpre odveo u Liku,naime tamo pored mesta Vrbovsko ima celo jedno pravoslavno selo koje se zove Vujnovići.Žitelji tog sela uglavnom naši prezimenjaci navodili su Hercegovinu kao mesto odakle su davno došli.I zaista u Hercegovini iznad Popovog polja postoji zaseok Vujnovići 7-8 kuća. Trebinjski sveštenik otac Dragiša mi je pričao kako su ti Vujnovići retko ponosni i slobodoljubivi ljudi, odmah sam se prepoznao.Tad mi je postalo jasno odakle potičem. Živim u Beogradu i sa ponosom nosim prezime Vujnović.
  +381 63 444377

 9. Ja se zovem Zoran Vujnović rođen sam 1975.g. u Pakracu.Pošto je moja porodica teško stradala u II ratu od strane ust…. često sam se pitao odakle smo se obreli na tako pogrešno mesto u pogrešno vreme.Istražujući trag me je doveo u mesto Vrbovsko u RH pored kog sam našao celo selo Vujnovića. Oni nisu znali odakle su tačno ali su svi upućivali na Hercegovinu. Put me naveo u Trebinje pa sam se i tamo raspitivao. Iznad Popovog polja nadomak manastira Zavala ima jedan zaseok Vujnovića.Dok mi je Trebinjski sveštenik otac Dragiša kazivao o retko ponositim,prkosnim i slobodoljubivim Vujnovićima odmah sam se prepoznao. Osećam da sam ja sigurno jedan od tih i sa ponosom nosim prezime Vujnović.

 10. Verovatno još dalje je otišao Mile Kordić u knjizi Jelena 1993 gde opisuje poreklo vrlo srodnog prezimena Vojinović, gde se pominje vlastela Miloš Vojinović najverniji podanik i lični telohranitelj Svetog kneza Lazara Kosovskog koji zajedno sa Lazarom skonča svoj ovozemaljski život na Vidovdan 1389. Iza koga su u Kosovskom mestu Vučitrn ostali dvori danas poznati kao kula Vujovića i Vujnovića (po čuvenju).Toplo vam preporučujem da pročitate knjigu Jelena 1993 jer način na koji se glavna junakinja ove teške drame nosi sa situacijama koje joj je život doneo karakteristična je samo za ljude koji se prezivaju Vujnović ili slično.

 11. Poštovani,

  Prezivam se Vujnović. Pokojni deda Gojko i baba Bosiljka. Molim vas ako ikako znate gde može da se sazna kad i gde u Srbiji se nalaze čuveni sastanci naših prezimena, volela bi oca da odvedem?
  Hvala unapred

 12. Postovani zovem se Vujinovic Mirko 1977 god iz Krajisnika Vojvodina .. Od oca Milana Djeda Rade i Pradjeda Pavla (paje ) Vujinovica .1945 kolonizacijom iz sela Hrgar okolina Bihaca docerase ove moje vamo .Slavimo Sv.Arandjela . Ako neko zna nesto detaljnije nek mi se javi na br.0692500907 pozdrav rodjaci !!!

 13. Pozdrav,
  Moje ime je Dragan Vujinović. Rođen sam i živim u Novom Gradu Republika Srpska. Krsna slava je sveti Pantelejmon. Po pričama mojih starijih mi vodimo korijene iz Like, a oni dalje iz Crne Gore. Ako budete organizovali kakvo skupljanje javite se. Pozdrav.

 14. @Predrag

  Zovem se Vojislav Vujnović živim u Beogradu a kao i Predrag iz HN imam isto poreklo selo Panik u Bileći. Inače selo Panik kao i domovi predaka su se nalazili na mestu sadašnjeg Bilećkog jezera, crkva koja se vidi kad je nizak vodostaj je baš iz tog sela. Generalno svi Vujnovići vode poreklo odatle koji slave sv. Nikolu. Dosta ih je stradalo u Hrvatskoj i tokom II sv. Rata i tokom rata 90’ih. Čuo sam da ima par rodjaka u HN jedan je činimi se advokat a bio je i neki grof 🙂
  Pod ostalim varijacijama ima raznih Vojinovića ili Vujinovića ima i srba i hrvata…mislim da većina nije u srodstvu mada znam da su i neke Vujnoviće u skorije vreme prekrstili uglavnom u Vujinoviće kao lakše se izgovara.

  Toliko

 15. Zovem se Nebojsa Vujnovic. Selo iz koga su moji preci zove se Vitunj, nekoliko.kilometara udaljeno od Ogulina u Hrvatskoj. Preko 70% stanovnika toga sela su Vujnovici. Pradeda Djordje ,zvani Djan je cak bio u Americi,gde je i zaradio nadimak. Svi mi.koji poticemo od njega,uz ime nam dodaju Djanov. Eto jedna zanimljivost. Inace sam 1971godiste,i slavimo.Slavu Sveti Jovan. Voleo bih vise da saznam o nasem prezimenu,inace ,zivim u Beogradu.
  Moj mail je [email protected]

 16. Pozdrav svima,naišla sam na ovo istraživajući kako je uopšte nastalo prezime Vojinović.U Crnoj Gori nas ima najviše na sjeveru Crne Gore 🤗

 17. Ja sam Radmila Vujinovic djevojacki,1977.godiste sam,od oca Ratka i djeda Rade koji je zivio na Prkosima,Opstina Bosanki Petrovac,doselili su tu u prvom svjetskom ratu uz Like,tacnije Divosela,njih tri brata.U drugom svjetskom ratu zaklana mu oba brata jer su bili bogati u to vrijeme,imali svoju trgovinu,motor i najbolje sagradjenu kucu,sto je bio pojam tad.Tri puta gorjela kuca,u sva tri rata.U ovom zadnjem ratu selo vise nema stanovnika,sve unisteno.Mi smo zivjeli u Bihaću,gdje su zivjele samo tri porodice s tim prezimenom,a sad nastanjeni smo u Prijedoru gdje tog prezimena ima dosta ovdje i kazu da oni poticu iz Crne Gore.Istrazivao moj tata nasu lozu…pozdrav za sve prezimenjake

 18. Molim vas da mi kazete ako znate za prezime VOJIN -bosna i Hercegovina- Ključ ….otac Dusan i deda Todor postoje porijeklo i u knjigama Ali pradeda Pero se gubi u svim tragovima kao i daljnja kolena porekla ovog prezimena., spostovanjem ako znate da mi javite

 19. Prezime Vujnović,zaseok pokraj Knina,slava sv.Aranđjel,jedan od njih seli u selo,Plavno pokraj Knina,matičar pravi grešku i postaje prezime Vuinovic.Doseljenik na ženino imanje mora da preuzme i njenu slavu,pa se tu slavi sv.Đjurać.Drugi dio iz zaseoka Vujnović pokraj Knina sele u Prijedor BiH.Tako mi je rekao đjed,a njemu njegov…

 20. Poznaje li mozda neko ili ima kakvo saznanje o rodbinskoj vezi Milana Vujinovica (1950 godiste) , od oca Mihaila (1908 godiste) i pradede Lazara… Od njihvove meni poznate istorije znam da je Mihailo bio profesor, kao sto je i Milan kasnije bio profesor Matematike. Takodje znam da Mihailo potice sa podrucja R. Hrvatske, nakon cega se nastanjuju u Beograd, gde i ostaju. Takodje da je majka Milanova, odnosno supruga Mihaila imala devojacko prezime Živanović i takodje bila profesor.

 21. Pavle, Jovo, Andrija, Zoran, Zdravko, Rado, Matija, Kristijan, Boris, Danijel, Nebojsa, Dragan, Milos se prezivamo Vujnovici iz Kumbora smo slava Sveti Nikola, kazu da smo doselili iz Panika u Boku oko 1690 godine, pozdrav!

 22. Dobar dan dragi prezimenjače, Vujnović su najbrojniji u Divoselu kod Gospića, svi slave slavu sv. Vrači, to selo je stradalo u 2.svetskom ratu a nestalo sa mape u ratu devedesetih, to je poznati događaj medački džep, inače možeš naći na Google Earthu Vujnović Gaj u Divoselu, to su bili poznati i imućni ljudi toga kraja, pozdrav

 23. Dobar dan dragi prezimenjače, Vujnović su najbrojniji u Divoselu kod Gospića, svi slave slavu sv. Vrači, to selo je stradalo u 2.svetskom ratu a nestalo sa mape u ratu devedesetih, to je poznati događaj medački džep, inače možeš naći na Google Earthu Vujnović Gaj u Divoselu, to su bili poznati i imućni ljudi toga kraja, pozdrav

 24. Добар дан, драги презимењаци. Потичем из породице Вујиновић, отац Драгослав 1955, деда Миладин 1936, прадеда Лазар датум рођења му незнам али знам да је погинуо и II св.рату као борац прве пролетерске бригаде негде код Сарајева 1942 или 43. Знам да смо родом из Велике Илове код Прњавора. Крсна слава нам је св. Аранђел. Као и вас остале интересује ме порекло презимена и дали неко зна нешто о мојим блежим пецима. Иначе рођен сам 1979 у Мајданпеку а тренутно живим у Македонији. Поздрав и живи били.

 25. Poštovanje. Porodice Vujnović, Vujinović i sl. Su sa tromeđe Crne Gore, BiH i Hrvatske… Tako su se i raselile te porodice pred najezdom Turaka kao i mnoge druge porodice. Mnogi ostaci imaju u muzeju Herceg N. Zadužbina Milana Komenovića. Jedan od takvih je i pojas u mojoj porodici i narodna nošnja koja je u najboljem izdanju sačuvana kod porodica Vujinović i drugih prezimena na planini Vlašić kod Travnika. Moj djed je u svom spisu zapisao da smo porijeklom iz Sutorine sa tromeđe pred najezdom pred turcima stigše u u Bugojno i odatle su morali dalje i tako da je došlo sedam Vujinović a na planinu Vlašić koju im da tad Travnički Vezir obeća i u uz zavjet izgradnju crkava ako uspeju opstati na planini… I opstadoše… A ovim su se ratom ponovo raselile???

 26. Gospodo, prvi puta nailazim na zanimljivu tezu gore o Vojinu, ako se ne varam, on je bio knez u istočnoj Bosni, a ja se prezivam Vujnovac, doduše moje prezime je Šokačko, a završetak “ac” je klasični šokački (katolički) antroponim, no s obzirom da su Šokci naselili Slavoniju iz sjevero-istočne Bosne, potaklo me na razmišljanje, a prema drugim izvorima su Šokci Hercegovačkog podrijetla koji su otamo došli u Dobojsko-Tuzlanski kraj. Dali je moguće da su drugačiji oblici prezimena Vujnovac došli u Dobojski kraj ili iz Crne Gore ili Hercegovine pa tamo dobili taj završetak “ac” ? Inače Nikola je oduvijek bilo uobičajeno ime kod Vujnovaca, tako mi se i pradjeda zvao, a Nikola nije baš uobičajeno katoličko ime.

 27. Pozdrav, moja baka je Milica Vujnović, doselili su se u Srbiju posle II svetskog rata iz sela Divoselo (Vujnovića gaj) – Grad Gospić. Slave Svetog Kozmu i Damjana.

 28. Зовем се Златан Вујновић и слава ми је Ђурђевдан. Мој деда Михаило Вујновић рођен је у Широкој Кули, у Лици. Из Широке Куле одлази у Чикаго, одатле у Бизерту, па на Солунски фронт. Краљ их доводи(добровољце) у Бачку, на једну велику ледину и они ту оснивају село. Село се зове Липар, познато као село Солунских добровољаца. Иначе, ја живим у Алибунару, у Јужном Банату.

 29. Željko Vujnović, rođen sam 1970. u Njemačkoj, a inače sam Hrvat iz katoličke obitelji iz Like, sela Trnovac kod grada Gospića u Hrvatskoj. Pradjed je bio austrougarski žandar u susjednom selu Brušane gdje su mi rođeni djed i otac. Danas Vujnovići, Hrvati katolici, žive u selima Brušane i Trnovac i u gradu Gospiću. Preko supruge koja je Slavonka upoznao sam sela oko grada Đakova, gdje živi znatan broj Vujnovića, svi Hrvati katolici. Najveći broj Vujnovića u Hrvatskoj se susreće u Zagrebu, uglavnom Hrvati katolici, zatim u južnoj Dalmaciji, poglavito u Dubrovniku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here