Nedavno sam saznala da prezime koje nosim ustvari nije moje pravo jer je moj davni predak po prezimenu Zelenovic dosao iz Crne Gore u Srem gde su ga usvojili Petakovici cije je prezime poneo pa se sad i ja tako prezivam.Zanima me nesto vise o poreklu porodice Zelenovic, hvala unapred!

Ivana Petakovic
Novi Sad, Srbija
hvar@eunet.yu

27 KOMENTARA

 1. Zovem se Petar Zelenoviæ i proèitao sam Vaše interesovanje za prezime koje je i moje! Mogu samo da Vam kažem da mi potièemo iz Kninske krajine taènije iz Cetine ( sa izvora rjeke CETINE) zaseok ÈITLUK. Ja sam roğen u KNINU odakle su roditelji preselili u GRAÈAC u LIKU. Drago mi je da nas ima posvuda iako je naše prezime po meni retko ovdje u SRBIJI. Puno Vas pozdravljam i Želim Vam svako dobro i srecu Vama i Vašoj cjeloj porodici! Želim Vam sreænu potragu za
  Vašim korjenima. Koliko su meni rekli Naše preci dolaze sa podruèja stare HERCEGOVINE! Porodièna slava nam je Sv. NIKOLA. Svako dobro. S poštovanjem Vaš PREZIMENJK Petar Zelenoviæ.

  Petar Zelenoviæ
  Beograd
  petar5zelenovic@gmail.com

 2. Svi Zelenovici vode poreklo od Cerovica iz Drobnjaka Stara Hercegovina, danasnja CG! Po predanju mojih starih a dugo sam trazio sagovornike, prvi Zelenovici su se doselili u okolinu Gacka (Avtovac, Miholjace) i odatle su pocele migracije… Jedan deo je ostao u Gacku i okolini, jedni su krenuli ka severnoj Hercegovini (Konjic,Brdjani) jedni ka Krajini, pa Romaniji (Han-Pijesak), Semberiji, Slavoniji, pa cak i Vojvodini… Danas nas ima iz Gacka, Konjica, Kraljeva, Knina, Bijeljine, Sarajeva, Beograda, Vojvodine, Nisa, pa cak i iz Amerike! Svi Zelenovici slave ili Sv.Djordja ili Sv.Nikolu koji je i moja krsna slava! Inace to su i slava i preslava Cerovica iz Drobnjaka u stara vremena! Veliki pozdrav za Vas, i molio bih Petra da mi javi na mail zzelenovic@gmail.com, kad bude imao vremena da mi posalje sve sto zna o svojim precima. Posto i Vi slavite Sv.Nikolu znaci da smo bar za jedno koleno blizi od ovih sto slave Sv.Djordja. Jos jednom veliki pozdrav!

  Zdravko Zelenovic
  Beograd
  zzelenovic@gmail.com

 3. Svim dragim Zelenovica preporuèujem da obavezno pogledaju na jutjubu Dr. Jovan Deretiæ
  ” ZABRANJENA HISTORIJA SRBA” A potom odjeljak ” KO SU RUSI” gdje æe te se svi uvjeriti ko je sve nosio PREZIME ZELENOVIÆ! Kad to èujete nadam se da æe te još biti ponosniji što smo ZELENOVIÆI! Svima puno sreæe i svakog dobra.

  Petar zelenoviæ
  Beograd
  petar5zelenovic@gmail.com

 4. Petre, selo nam je bilo Civljane, a ne Cetina. Pitaj roditelje.
  Mi Zlenoviæi iz Èitluka, smo doseljeni od Gacka.
  Jedna grupa je migrirala u okolinu Užica, odakle su dalje migrirali severno i naselili su se u Vojvodini. Usput su ostajali u pojedinim mestima. Jedna porodica je ostala u Batajnici (smatramo ih starosedeocima – sremcima).
  Zelenoviæi iz Dalmacije (Èitluka) su, takoğe, migrirali po èitavoj bivšoj Austro-Ugarskoj, Jugoslaviji, Americi, Kanadi…
  U hrvatskoj “OLUJI” 1995. godine svi su došli u Srbiju. U selo se vratilo vrlo malo ljudi. I ostali Zelenoviæi po Hrvatskoj su poreklom iz našeg sela. Svi slavimo Sv. Nikolu.
  Ovo, da u stavari potièemo iz Drobnjaka do sada nisam znala.
  Pozdravljam vas sve, i stvarno bi neko mogao da pronağe sve Zelenoviæe, i objavi knjigu.

  BOJA (BOSA) ZELENOVIÆ (DEŠIÆ)
  Batajnica
  bojazelenovic@yahoo.com

 5. Ovo da smo od Drobnjaka nisam znao. Moji su Zelenoviæi iz sela Brdjani kod Konjica. Ka?u da smo došli sa gataèkih Miholjaèa.
  Krsna slava nam je Nikoljdan. Rat nas je razvijao pa nas ima u Beogradu, Kraljevu, Americi, Višegradu. Ovdje kod mene ima Zelenoviæa koji su došli direktno od Gacka.

  Nedeljko Zelenoviæ
  Istoèno Sarajevo
  kuckuc@gmail.com

 6. Ja sam unuka Riste Zelenovica iz Brdjani kod Konjica. Koji je dosao u Vojvodinu. Krsna slava Nikoljdan. Veliki pozdrav za sve ZELENOVICE

  Branislava
  Sombor, Srbija
  branazel@ptt.rs

 7. Meni je moj djed pricao da poticemo iz Drobnjaka, i da smo se doselili na Miholjace a sa Miholjaca raselili se po citavom svijetu. Slavimo Djurdjevdan.

 8. Dmitar Zelenović, Split
  Drago mi je da sam preko interneta našao ovoliko komentara u vezi prezimena Zelenović. I ja sam jedan od tih. Rodom sam u zaseoku Čitluk sela Civljane, tadašnja Općina Vrlika, Parohija sv. Nikole u Vrlici. Slavim slavu Svetog Nikolu. Po pričama svojih predaka kojih se sjećam iz maladosti mi smo se Zelenovići doselili iz Stare Hercegovine, današnje Republike Srpske iz sela Miholjače između Avtovca i Gacka. Kroz pisanu građu možemo da zaključimo put kretanja Zelenovića od davnina do danas.
  Po nekom predanju tu smo došli sa durmitorskog platoa pred turskom najezdom iz sela Tušina iz Šavničke nahije.
  U Tušinu smo izgleda došli iz okolice Travnika i Novog Travnika, opet pred turskim zulumom 1655.g . U Okolicu Travnika i Novog Travnika smo prema nekim pisanim materijalima došli iz današnja Srbije, Niša.
  Prema mojim spoznajama do kojih sam došao na osnovu pisanih materijala. Sam rimski car Konstantin Veliki Porfirogent prezivao se Zelenović ( dr J.I. Deretić). Za sada, prvi Zelenovići javljaju se u današnjem Nišu (Nais) , najvjerovatnije da se iz Niša sele na Kosovo u Kosovsku Mitrovicu ( imam neke dojeve, koje ne mogu da potvrdim pisanim materijalima).
  Ovo je po meni osnovni put kretanje Zelenovića ( ovih iz Dalmacije) kroz svoju istoriju postojanja od davnina do danas.
  Svi Zelenovići koji sada žive u R. Hrvatskoj, to pouzdano znam, kroz Matične knjige rođenih-krštenih, vjenčanih i umrlih, potiču iz Čitluka- Civljene i to iz: Splita, Kaštela, Knina, Skradina, Šibenika, Pazina, Rijeke, Zagreba, Benkovca itd, a operacijom “Oluja- 95” sele se za Srbiju i po bijelom svijetu.
  Molim sve čitaoce, da mi pomognu u objašnjenju problema oko slavljenja krsne slave Sv. Nikole i Đurđevdana pošto je to velika nepoznanica? Kako to da jedni Zelenovići slave sv. Nikolu,a drugi sv. Đođa, jer se slava teško ili nikako ne mijenja, kod Srba, iako ima nekih. Ako su Zelenovići nastali od “Zelen” Crovića iz plemana Drtobnjak koji slave krsnu slavu, po tvrdnji mnogih Crnogorskih autora, Đurđevdan, kako onda ti novokomponovani Zelenovići sada slave sv. Nikolu kao svoju krsnu slavu ? Molim svačije mišljenje, odnosno objašnjenje!
  Svi Zelenovići koji sada žive u okolini Dubrovnika su porijeklom iz Hercegovine, današnje Republike Srpske.

  Prvi Zelenović koji je došao u zaseok Čitluk zvao se je (ime znam, ne navodim ga dok knjigu ne objavim)……….Zelenović sa 10 duša ( 5 konja, 50 ovaca, 3 krave, 2 junice) i javio se begu ……..( isto ime znam) Kosturu da mu dodjeli zemlju na “štimanje”. Beg Kostur, dodjeljuje mu 80 pasala zemlje i odmah mu “odreže ujam”, toliko “šinika žita”, “blaga”, “peradi” ili ako plaća u dukatima “dukata”, a pored toga godišnje za selo treba da odradi “Kuluk- dana)…………! Dokumenta se nalaze u Arhivu R.Hrvatske u Zadru iz 1692.godine, katastarska dokumenta se nalaze u ARH Šibenik, dok Matične knjige rođenih-krštenih, vjenčanih i umrlih od 1855.godine od 1906.godine nalaze se DARH Split, a ostatak knjiga do današnjih dana nalaze se u Općini Vrlika i Općina Knin.
  Vojnom redarstvenom operacijom “Oluja-95” zaseok Čitluk iz sela Civljana se u potpunosti pali i od sela ostaje golo zgarište, tako da se selo u potpunosti gasi sa prezimenima Zelenović, Gavran, Crnomarković, Batak, Rogač- katolici, Vučak i Baroš. U selu ne ostaje ni jedna živa duša dana 7/8.8.1995.godine.
  Mještani odlaze u zbiejg-progonstvo, odnosno izgjeglištvo, dok hrvatske vlasti kažu da su “samovoljno” otišli. Vidi čuda!!
  Ovim činom selo se u potpunosti gasi 1995. godine. Međunarodnom intervencijom, u selo se vratilo nekoliko izgjeglica, koji i sada žive u njemu, čekajući svoju smrt u poznim godinama života.
  Iz ovih razloga treba progovoriti.
  Molim svakog Zelenovića, da mi se javi na : e-mal: zdmitar@gmal. com ako mi može nešto pomoći u vezi bratstva Zelenović, jer već 3 godine prikupljam arhivsku građu za objavu knjige “Rodoslovlje Zelenovića 1692-1995 godine”. Do sada imam prikupljeno oko 250 str. pisanog materijala.

  ##Ako ovaj tekst pročita Boja (Bosa) Zelenović (Dešić) , mislim da je ona ćerka Nikole “Dešića” i da joj je brat Zoran, za njih imam jedno pitanje i molim ih da mi odgovore ?
  U selu je postojala neka priča, da je pok. Nikola imao i čuvao u svojoj kući neke pisane materijale, koji su mu ostali od djedova i pradjedova u vezi nas Zelenovića. Ovu priču znam preko “Nikca” i “Perovića”.
  Pitanje dali ih sada imete sačuvane ili su izgorili sa kućom ?
  Ako bilo šta imate javite mi nekako, biti ću vam veoma zahvalan.
  Ima tu dosta neobjašnjenih pitanja, ako neko nešto zna, molim da mi dostavi svoje podatke, svima ću biti zahvalan.

 9. dmitru zelenovicu
  ja sam vlastimir zelenovic rodjen u selu miholjace opstina gacko u republici srpskoj .
  znam prilicno o nasem rodoslovu i zelio bi da mi se javis.
  ja cesto dolazim i u split i mogli bi se vidjeti.

 10. trebali bi organizovati skup svih zelenovica u beogradu .,mislim da bi to bio pun pogodak.

 11. Evo da se javim i ja, takođe Zelenović.. Ja sam sa Romanije, tačnije Han Pijesak.. Mi slavimo Svetog Đorđa..

 12. Moje ime je Dejan Andrić, Andrić po Andriji (Zelenović) jer ukazom sina Karadjordjevog dolaskom na kratku vlast od polovine 19-og veka zabranjeno je menjati prezimenska imena sa oca na sina (u defterima nisu pisana plemenska imena) ili zadrzati staro plemensko ili po ocu ev. znamenitom pretku.
  Moji Zelenovići Andrija i Mitar su se naselili u selo Krčmar (Divčibare – Maljen) iz sela Pranjana (zaseok Galović improvizovana pista – aerodrom odakle je Draža Mihailović poslao Američke pilote) posle drugog ustanka 1815 godine. U Pranjanima ostale 4 kuće Milovanovića (Zelenović), danas odseljene u Čačak. Isti ogranak su Gavrilovići (Zelenović) 4 kuće u selu Mušići i Tripkovići (Zelenović) u selu Rosići sa južne strane Maljena. Imam skenirane Crkvene knjige rodjenih, umrlih i venčanih, podatke od 1838 do danas. Sve pomenute porodice slave Sv. Jovana (kako je i kada menjana krsna slava nemam podatak ). Ispitivanjem sam došao do raznih podataka koji nisu pouzdani (ima desetak verzija) da poticemo od plemena Novljana koje je doselilo u okolinu Travnika posle Boja na Kosovu izmedju Štimlja i Nerodimlja u planinskom predelu Drobnjak (Uroševac). Kao veliko novo pridošlo pleme prozvani Novljani. Posle pada Herceg Novog 1482 držali su reon Lukavac – Gacko – Bileće, a kasnije prema Žabljaku (Cerovići – Tušinja). Od pet bratstava (Cerović, Kosorić, Tomić, Vulovići, Petrovići)… Jedan od podataka je da od Zelena Cerovića su Zelenovići koji su se u drugoj polovini 17 veka iz Tušinje prešli u Avtovac kasnije i Miholjače. U knjizi Hecegovačka plemena Riste Miličevića piše da je u Samoboru (Gacko) živeo Cer (vojni starešina kule) u 15 veku i nakon pada Gacka 1465. godine i razaranja kule jedan deo porodice Cera (Cerović) ode u Drobnjak (Tušinja) a jedan u Avtovac. Od tih Cerovića u Avtovcu potiču Zelenovići. Kako je tekla migracija mog ogranka Zelenovića prema Srbiji nemam podatke. Ima raznih verzija pa ako je ko zaineresovan za razmenu podataka…ili eventualno pravljene monografije Zelenovića rado bih se priključio.

 13. Što se tiče nedoumica oko Krsne slave…
  – Po jednom predanju Krsna slava Cerovića (Zelenovića) u periodu posle Kosovskog Boja prilikom doseljavanja u okolinu Travnika je Sv. Nikola a da menjanju Krsna Slavu u Sv. Djordja u pomen na 06. Maj 1605. godine na dan kada kada su potukli Turke u Bukovici. Od tada je Sv. Djordje slava svih Drobnjačkih bratstava do sredine 19 veka. I u sredini 19 veka je uz Blagoslov Vladike veliki broj bratstava i sela promenio Krsnu slavu i preslavu sa obrazloženjem da bi mogli dolaziti jedni kod drugih. Inače Cerovići preslavljaju Sv. Nikolu.
  – Po drugim izvorima smatra se da pre upada Turaka u Bosnu 1459 godine počela masovna iseljavanja bratstava iz Bosne zbog nasilnog pokrštavanja u katoličanstvo pod uticajem Vatikana. Da bi to izbegao narod se masovno selio u zemlje Herceg Stepana a medju njma i Cerovići (Zelenovići). Smatra se da je je Sv. Djorde bila slava Bosanskih vladara i vlastele i zaštitnik Bosne. U narodu se pričalo da je je to Slava Brankovića.
  – Prilikom migracija zbog torture pod Čarnojevićem, posle Babinske razure, Kočine krajine i dr. dešavanja ili koje su se dešavala iz razloga krvne osvete i ubistava Turskih glavešina čitave porodice iseljenika menjalo Krsne slave ili prezimenska imena… kako bi zametnuli trag, tako i moj ogranak Zelenovića iseljenjem u Srbiju verovatno menja slavu u Sv. Jovana kao i plemensko ime.

 14. dejane
  ja mislim da vi imate vrlo interesantne podatke o porijeklu zelenovica.
  ali je i vrlo interesantno kazivanje prf.deretica da zelenovici poticu iz okoline Nisa.
  Ja mislim da porijeklo iz drobnjaka nema uporiste.
  pokusavao sam naci u crkvenim knjigama na Cetinju ,ali nista nema zapisano.
  mislim da bi se u Splitskom arhivu moglo nest pronaci.
  s postovanjem
  ps
  ajmo zelenovici javljajte se i pisite jer smo svi vezani , a i nek se zna da nas ima sto vise.

 15. Dmitar Zelenović
  Godinama se bavim “Rodoslovljem Zelenovića” iz zaseoka Čitluk sela Civljane, Općina Civljane, R. Hrvatska.
  Prikupio sam svu arhivsku građu iz Državnog arhiva Splita i Zadra. Nedostaje mi nešto relativno malo građe koja se nalazi u svakodnevnoj upotrebi u Općini Vrlika, Kijevo i Knin.

  Obraćam se svim pripadnicima roda, bratstva i prezimena Zelenović, koji ovo pročitaju da su oglase ovim putem i da nešto napišu:
  l. Gdje sada žive, odakle su tu doselili i odakle su im najraniji preci tu doselili ?
  2. O svom porijeklu, pozovite se na neku službenu dokumentaciju, kojom se to može potvrditi,
  3. Opišite o svom porjeklu sve što znate iz predanja.
  4. Ako imate neke dokumente, pošaljite mi ih, rado ću ih objaviti u knjizi “Rodoslovlje Zelenovića” iz Dalmacije, itd.
  Unaprijed se zahvaljujem na svakoj informaciji !

 16. Ja samJovana Zelenovic iz Gacka (sa sela Miholjace) .Porjeklo prezimena Zelenovic je poteklo od porodice Cerovic iz Dorobnjaka selo Tušine iz Crne Gore .Nas predak se zvao Zelen Cerovic koji je ubio jednog turka zbog krvne osvete i da bih zataskao tragove dosao je u Avtovac pa presao na Miholjace i promenio prezime,po izmenu Zelen u Zelenovic i imao je dva sina Bela i Gala i tako je nastalo nase porijklo.Usput ovdje u Gacku ,Miholjacma i Avtovcu ima dosta Zelenovic i svi slavimo Sv.Djordja I veliki pozdrav svim mojim Zelenovicima sirom svijeta.

 17. Pozdrav. Ja sam Mladen Zelen iz Novog Sada. Moji su poreklom iz Kupresa, a tu su najverovatnije dosli iz Duvna.
  Da li neko zna da li su nam prezimena na neki nacin povezana? Uradio sam cak i DNK testiranje. Utvrdjena mi je E m35 haplogrupa (nemam rodbinska pokapanja skoro uopste u Srbiji, cak ni na svetu). Rekli su mi da se niko od Zelenovica nije testirao i da bi bilo dobro da se uporede rezultati jer je sasvim moguce da delimo zajednickog pretka ili je vase prezime nastalo od mog (ili obrnuto).
  O mom prezimenu je uzasno tesko naci bilo kakve informacije, a zaista sam pokusao sve.
  Slobodno saljite mail ako imate bilo kakve informacije.
  Hvala i srdacan pozdrav!

 18. Ja se zovem Veselin Zelenovic I rodjen sam u Sarajevu. Moj otac Stojan je dosao u Sarajevo sa tri brata , dvije sestre i ocem i Mahlon iz Visnjiceva kod Sida ( Srem ). U Visnjivevo su dislike iz Hercegovine, selo Gaj. Koliko se sjecam iz prica vrlo cesto su se spominjale Miholjace. Porodicna slava je Sv. Djordje. Pozdrav moji dragi Zelenovici .

 19. Jovana, javi se ako imas dalje od Zelena i njegova dva sina, posto ja imam rodoslov koji krece od Pere Zelenovica, sto bi bilo negdje oko 1800-te godine, pa sve do danasnjih dana. Mozda uspijemo popuniti prazninu izmedju Zelena i Pere.

 20. Rodoslov o Zelenovicima pise i moj rodjak Zelenovic Marko, koji zivi u Somboru, a poreklom je sa izvora Cetine, Dalmatinska zagora.
  Veliki pozdrav svim mojim prezimenjacima, ma gde bili!
  Mira Zelenovic iz Beograda

 21. Veseline, i moji Petakovići (poreklom Zelenovići) su iz Višnjićeva kod Šida. Da li mi možete reći nešto više o tim porodicama koje su doselile u Višnjićevo i njihovom poreklu?
  Lep pozdrav!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here