Poreklo srpskog prezimena Banovic

7
4862

Ako iko ima da se preziva Banovic i da zna poreklo ovog prezimena ili naèin na koji se može saznati poreklo nek mi se javi.
Veliki pozdrav svima.

Boris Banovic
Banja Luka,BiH
[email protected]

7 KOMENTARA

 1. Banoviæ, kod Cetinja u 14. v. vidi: (Prekornica i Donja Sela), Rijeka Crnojeviæa. Od njih su u Dalmaciji, porijeklom su od Sarajeva; Ledenac (Njeguši), Cetinje (po ocu Ban) u 1334. god.; Kovaèi i Glavati (Grbalj), Budva; Nikšiæko Prekovoğe; Bar; Perast i Donji Stoliv (Boka Kotorska). Ovi su iz Raške; od Rijeke Crnojeviæa odselili se u Darzu i Tuğemile (Bar), a u Vraku (Skadar) kao: Banjeviæ; Poèekoviæi i Petroviæi (Nikšiæ), jesu potomci Maleša (Maleševaca). Najbliži su Dedijerima (Aleksiæima) u Oputnoj Rudini. Od njih su u Srğevcu (Gacko); Iz Pive oni su preseljeni u Graèanicu Sokolsku (Srbija), Banoviæ, Jokoviæ, Pejoviæ i Kecojeviæ i drugi, potomci Tripka koji sa Kosova doğe u Donje Banjane; grana Radetiæa (Petroviæa) iz Lutova (Bratonožiæi) preselili su se u Pipere; Nikšiæ i odatle jedni se preselili u Oputne Rudine (Nikšiæ)

  Srboljub Vakèiæ
  Bijeljina, BiH
  [email protected]

 2. Potomak sam ban Jovana Banovica(1797- ) koji je imao jos tri brata. Ziveli su u zaseoku Aluga, selo Gracanica, Ljubovija. Roditelji ban Jovana su se naselili iz Pive. Po kazivanjima secam se da su se neki nasi Banovici odselili za Cetinje a po mojoj lozi Banovici su prvo dosli na Birac(okolina Vlasenice) a zatim su presli Drinu i naselili se u Alugi na granici sa Sokolskom nahijom. Moji Banovici slave krsnu slavu sv.Jovana Krstitelja. Pozdrav za sve moje Banovice.

  Jovan Banovic
  Ljubovija
  [email protected]

 3. Slavice pozdrav. Ako ste iz okoline Podgorice..onda ste iz Pipera. Oko 1790godine poslije velike bitke u Pipere dio Banovića odlazi u okolinu Nikšića i Pljevalja, a zatim za Bosnu..

 4. Mirko u pravu ste za Banoviće. Savčići sa Romanije su se ranije prezivali Banović. Došli su iz Nikšićke župe. Sa Đurkovićima imaju zajedničko poreklo, pamte to i gledaju se kao familija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here