Porijeklo prezimena Dilberovic i jos jednog za prijatelja.

4
2788

Dakle zanima me porijeklo svog prezimena, Dilberovic. Naglasujem da sam rimokatolik, i da su mi i tata, i djed, i pradjed i šukundjed bili rimokatolici, za dalje ne znam. Da li je to izvorno Dilberovic ili Dilber?

Drugo prezime je Cicvara. Prijatelj mi apsoultno nema pojma od kud to prezime i obitelj, pa ako moze i tu mala pomoc.

Hvala unaprijed!

Marko Dilberovic
Velika Gorica, Hrvatska
[email protected]

4 KOMENTARA

 1. Moje postovanje gospodine Dilberovicu

  Zalim sto Vam nemogu izaci u susret & pomoci Vam oko Vaseg istrazivanje, jer neposjedujem nikakvo znanje ni podatke o Vasem prezimenu! Nadam se, dace se neko uskoro naci da Vam pomogne oko Vaseg pitanja.

  Uzgredno bi Vas upitao, sobzirom daste od Velike Gorice, nedaleko od nje nalazi se Markus(sh)evec Turopoljski. Da li znate da nesto dami kazete o tom mjestu iz proslosti u istorickom smislu kao geografski toponim kad je ono nastalo, ko ga je osnovao itd? Naprimjer, da li u njemu danas ima stanovnika s prezimenom Markus(sh) ili ih je ikada u njemu bilo? I ako ih je bilo kud su se dalje odselili sa toga podrucja? Doznao sam tolko da se nekad zvao Markus(sh)ev Vrh, koje zapravo oznacava da se tu nekad odrzavao neki megdan ili bitka? Ukoliko mozete barem nesto od toga da mi pomognete, bijo bi Vam neizmjerno zahvalan!

  Zelim Vam svako dobro & spostovanjem, Markus(sh) Dj. Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Cao Marko,

  Tvoje prezime je porijeklom iz Gacka (BiH), tradicionalno je i nije brojno kao sto je bilo prije rata. Veci dio je za vrijeme rata emigrirao u Hr, specijalno Dubrovnik. Pretezno su svi uspjesni, najveci broj ih je ljekara, barem onih koje ja znam. Moja majka je Dilberovic djevojacki. Javi se ako te jos nesto zanima!