Porijeklo prezimena Glusica

11
3674

Svi koji nesto znaju o zajednickom porijeklu da se jave.Ja sam iz Donjeg Lapca, Hrvatska.

Nikolina Glusica
Zug, Schweiz
[email protected]

11 KOMENTARA

 1. Zovem se Mira Glusica moji roditelji su sa Strbackog Buka selo Gornji Strpci. Opstina Nebljusi. Deda po ocu se zvao Petar on je govorio da su Glusice poreklom is Crne Gore.
  Zivela sam u Beogradu od 1992 do 1999 radila sam sa Radom Glusicom is Crne Gore. Ona mi je ispricala da postoji Selo koje se zove Glusice blizu je Niksica. U Beogradu sam vidjala Autobuse sa reklamom Glusica iz Crne Gore.
  Postoji isto tako I u Ukrajini jedan predeo koji se zove Bol Glusica. Pozdrav svim Glusicama.

 2. порекло Глушица Црногораца, води од Пророковића са Његуша.Два од сина Гаврила Пророковића су због крвне освете избегли 1796. године на Луково крај Никшића. Браћа су од мештана названа Луковци. Касније један се одселио према Дааниловграду. Временом сви Луковци и Јовановићи су у Ценој Гори су тог порекла.
  Од другог брата, Окица, који је остао на Лукову а који је био слабо покретан због низа околности (овде не могу да објашљавам) добија презиме Глушица. Живели су три генерације у засеуку Студенци, предграђе Никшића. Данас су сви у Сташевини- Никшић и три фамилије у Црвенки-Бачка.Сви славе славу Врачеви (Свети врачи 14.новембар)

 3. Glušice poreklom iz D. Lapca tj. sela D. Štrpci su poreklom od roda Štrbaca koji su se naselili u te krajeve oko 14v. Naravno svi su poreklom sa Kosova preci se spominju u Dečanskoj Hrisovulji kao Sokalnici pod prezimenom Štrbac a za koje se kasnije vezuje nastanak čuvenog roda Mrnjavčevići. Po predanju u jednom trenutku tokom konstantnog menjanja granice u ovom delu jedan deo plemena je ostao i promenio prezime (predpostavljam početak 16v.) a drugi deo plemena je zadržao prezime i prešao u Bosansku Krajinu (Radić / Vranjska / Drvar / Ivanjska)
  U tom ptrenutku raseljenja deo plemena koji je prelazio za Bosnu njihov Knez se udavio na čuvenom Štrbačkom Buku i po čemu je Buk i dobio ime.
  Voleo bih da mi se jave ljudi sa ovim prezimenom ukoliko znaju više predanja svojih starih jer bih voleo da saznam više za ovaj period naše prošlosti obzirom da je naš dolazak vezan za našu istoriju u periodu 14 – 16v.

  [email protected]

 4. Interesuje me rodoslov prezimena Glusica iz Busevica. Po pricama znam da smo dosli iz Crne Gore, ali bih voleo sa znam detaljnije.

 5. Drago mi je procitati bilo kakvu informaciju vezanu za prezime Glusica,moje devojacko,takodje bi mi bilo drago da vidim nas rodoslov ako neko ima,poz.za sve prezimenjake

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here