porijeklo prezimena bagaš

vIOLETA
podgorica-crna gora
[email protected]

4 KOMENTARA

 1. U Budimlja kod Berana & sa prezimenom Bukomir, jedni su porijeklom iz Kosovog Luga u Bjelopavlicima, a drugi su srodnici Firumcica iz Rasove kod Bijelog Polja. Ovi su porijeklom iz Kuca.

  Kod Berana ima ih sprezimenom Milanovic; ogranak Novakovica u Vasojevicima; Jablan & Brijeg kod Plava, porijeklom su iz Bratonozica.

  S postovanjem, Markus Dj. Sasa

  P.s: Drugi put prelistaj stranice foruma prije nos to postavljas pitanje, jer je odgovor vec dat odavno sto se tice prezimena Bagasa!

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Postovana Violeta evo samo kratko da ti se javim u vezi Bagasa, verovatno si nasla dosta odgovora na to svoje pitanje a najbolje idi na prezimena u Crnoj Gori, tu su ti sva prezimena, medjutim hteo sam samo da ti kazem da je Bagasa bilo i u Djakovici, to su moji kumovi koji su se davnih 1980 iselili sa Kosova i otisli za CG, jedan se zvao Bagas Milivoje koji je skoro se upokojio a brat mu se zvao Budo Bagas, oni su sa familijama bili u Djakovici nastanjeni.
  Pozdrav od Stanka Sabana iz Djakovice

  Saban Stanko
  Svajcarska
  [email protected]

 3. Bagaš je stara plemićka porodica. Kažu da su poreklom iz Kastorije u severnoj Grčkoj gde je u vreme cara DUšana bilo mnogo Srba. Reč Bagaš potiče iz staroslovenskog i označava istoimeni instrument.

  Ova porodica se u 14. vijeku u Srbiju doselila iz Kostura. Istorija ove porodice počinje sa Antonijom Bagašom koji je bio plemić u Srbiji. Poslije smrti cara Dušana on se zamonašio na Svetoj gori i dobio ime Arsenije. Kao monah on je obnovio Manastir Svetog Pavla. Drugi plemić, Antonijev brat Nikola Bagaš djelio je novac brojnim manastirima i selima. Donirao je manastir u Kosturu i druge crkve manastiru na Svetoj gori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here