Porodica Boskovic Orja Luka

34
5314

Trazim informacije i porodicno stablo o porodici Boskovic, Orja Luka

Sonja Boskovic
Kotor, Crna Gora
[email protected]

34 KOMENTARA

 1. Zdravo Sonja

  Boskovici se spominju u Podgorici jos od 1431. & 1435. godine; u Budvi 1688. godine; Kuti & Bijela, Herceg-Novi 1695. godine; Kameno & Krusevice u Boki Kotorskoj .. su iz Mostica u Hercegovini, prezimenom Palikuca. Jos ranije se spominju u Ledenici .. kod Risna 1399. godine.

  * U Bjelicama .. kod Cetinja, od njih su u Kotoru! U ORJOJ LUCI .. kod Danilovgrada & Ostroga u Bjelopavlicima, potomci su Bijelog Pavla!! Od njih su prezimenom Tripunovici u Mataguzima .. u Zeti, Doboju .. u Bosni & Senjak na Rudniku, jedni od tiju su se odselili u Macvu!!! *

  U Garasi .. kod Kragujevca, s prezimenom Boskovic (Savic) pa Garasanin porijeklom iz Bjelopavlica.

  Tolko od mene & svako dobro. Veliki pozdrav Kotoru & Crnoj Gori.

  S postovanjem, Markus Sasa

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. Sonja, ja znam da su bili trojica braæe, koji su odsekli glavu kadiji, i onda su otišli u Srbiju, jedni u Maèvu, drugi u Vojvodinu, a treæi negde oko kragujevca…Od onih što su ostali potièu Beštiæ.iInaèe, krsna slava sv. Nikola

  Mihailo Boskovic
  Sabac, Srbija
  [email protected]

 3. Sonja zdravo
  Boskovic sa Orje Luke slave Svetu Petku i po tome se prepoznaju Boskovici koji su sa Orje Luke. Doselili smo se sa Kosova ( Dukadjin) na Orju Luku i tu smo poceli da ispisujemo slavne stranice Crnogorske istorije.

  branko boskovic
  danilovgrad Crna Gora
  [email protected]

 4. Boskovic u Prilep , Makedonija.Zove se Tomislav ( Jovanoski),Ima 82 g i po mati Angeliji je Boskovic ,po dedi Gorge i baki Cekni Boskovic iz Orje luke.

  jovan veleski
  Prilep makedonija
  [email protected]

 5. Boškoviæa ima svugde širom Srpskog prostora kao i kod Katolika koji su Srpskog porekla kao što je bio Rudjer Boškoviæ. Prezime vodi poreklo od imena Boško kako se zvao najpoznatiji sin Jug Bogdanov.

  bogoslav
  beograd, srbija
  [email protected]

 6. Ja sam iz Kragujevca.. moji su iz Pec, Krstovac. vodimo poreklo iz Crne Gore ali su moji preci tamo otisli zbog krvne osvete tj. ubistva nekog Turcina. i kasnije se vratili u Metohiju. Slava je Sv. Nikola.
  Po pricama mojih starih imamo veze u Makedoniji ali to je daleka loza sada.. imamo veze sa porodicom Boskovic u Majuru koji slave sv. Nikolu i u Podgorici isto slave svetog Nikolu. i ima u Jagodini izmedju cuprije i Jagodine. Ja sam iz Kragujevca.

  nenad boskovic
  Kragujevac
  [email protected]

 7. Ja sam Vejin. Èuo sam da to prezime potièe od Boškoviæa koji su poreklom iz Crne Gore(ne znam taèno odakle). Naime, èuo sam da su Vujica i Veljko (Boškoviæ) promenili prezimena u Vujin i Vejin. Da li neko zna nešto više o tome?

  A Vejin
  Srbija
  [email protected]

 8. Da li neko zna nešto o Boškoviæima sa Orje Luke, Danilovgrada i istoimenog sela Boškoviæi a koji su se doselili u Trstenik i okolinu, jer nemam precizne podatke mo?da od 1850.

  Pozdrav i fala za informaciju.

  Goran
  Trstenik ; Srbija
  [email protected]

 9. MI smo od Boskovica sa Orje Luke. Slavimo Svetog Nikolu. Koliko se moj tata seća iz priča starih zbog pominju se neka tri brata, i neko ubistvo zbog kog su morali da napuste Crnu Goru. Neki Boskovici su promenili prezime da im se teže udje u trag pa su ga kasnije vratili, a neki ga više nisu vraćali. Ta tri brata su otišla u tri pravca negde po Srbiji. Neki su potomci Belog Pavla (otud Belopavelici) , neki od Garasanina (verujem da je to moj koren) i trećeg se ne sećam. Imam rodbinu u Nisu, Brusu, Obrenovcu i Beogradu.
  Obozavam svoje prezime.

 10. moj pokojni otac je rođen u malom selu Gornja Bejašnica u blizini Prokuplja. Izuzetno je poznavao istoriju i zanimala ga je loza Boškovića. Udata sam i nosim drugo prezime, ali sam vrlo ponosna na svoje devojačko BOŠKOVIĆ. Po njegovim pričama poreklom smo iz Danilovgrada.

 11. Pozdrav, mene zanima poreklo Boskovica iz Orje luke, moj deda tvrdi da smo odatle poreklom, oni su vec godinama kod Pljevalja. Slave Svetog Joakima i Anu, 22.09.
  Ako neko ima neke informacije posaljite na [email protected]

 12. Mile
  Ja sam Bošković iz Čapljine, katolik, ali mislim da je i moje porijeklo iz Crne Gore.
  Ako neko zna nešto o Boškovićima u Herceovini, mnogo bi mi značilo. Pozdrav.

 13. mene zanima moji kazu da smo iz orije luke buni me to sto slavimo svetog jovana za krsnu slavu navodno smo morali da prebjegnemo u austrougarsku zbog kralja i neslaganja navodno zbog Blaza Boskovica kojeg su ubili na spavanju perijanici….

 14. Da li neko zna Veselina Boškovića. Znam da mu je majka od Kadića. Bili smo u JNA 1972i 1973 u Osijeku ARartiljerija haubičari. Komandir baterije bio nam je poručnik Momčilo Gorančić.Pozdrav

 15. Ja znam da su kako mi je deda pricao moje poreklo iz orje luke i da su ti Boskovici bili velika porodica gde su zbog ubistva neke vazne licnosti prebegli , tri brata su u pitanju a ja znam za jednog koji je otisao u okolinu Nove varosi ,i tu i dan danas ima jedno mesto celo gde su kuce Boskovica i ima nas dosta. Odatle su se sirili koliko znam jedni u Uzice jedni su ostali u Novoj varosi a dosta njih je u Beogradu . Toliko od mene ,pozdrav rodjaci

 16. Dragi Bosko, ja sam Boskovic iz Bistrice kod Nove Varosi. Ima nas hvala bogu i lepo smo rasporedjeni. Veliki pozdrav za rodjake!

 17. Девојачко презиме ми је Бошковић. Родом сам из села Крушевица( удаљено 3 км од манастира Градац). Моји преци и рођаци славе славу Св. Стефан (9. јануара зими и 15. августа лети). У мом селу има доста Бошковића, а неки славе Св. Луку или Св. Мрату. Причали су преци да су пореклом њихови стари негде из Црне Горе, а одакле, нико није знао.

 18. Postovanje . Moja porodica vuce porijeklo sa Orije Luke 1700 i neke smo se preselili u Grbalj posle toga u Crmicu tri brata jedan je otisao nazad u Grbalj jedan ostao na Sutorman da cuva granicu izmedju Turske Austrougarseke i CG a treci se poturcio i otisao da zivi u Mrkojevice . Slavili su sv Petku ali su posle preuzeli sv Nikolu kojeg mi i danas slavimo . To je ukratko ako nekog nesto vise zanima nek se javi pa cemo se potruditi da mu obezbedimo vise podataka

 19. Po prici mog dede nas predak Gruja ili Grujica Boskovic se doselio u Ripanj oko 1830 godine sa granice crne gore i Hercegovina sda se preziva Grujicic mislim da je dosao iz bjelopavlici slavim sv. Arhangela Mihajla i ima nas u Ripnju 30 kuca. Pa moli da mi se javi neko iz orje luke ko ima stablo boskovica [email protected] ili na br +381644737626

 20. Porodica moje majke potice od Boskovica iz sela Mrkonjici u Popovom Polju. Oko 1690. za vreme Morejskih ratova dva brata Luka i Nikola doselili su se odatle u Metkovic u Dalmaciji i tu su dobili prezime Popovac po Popovom polju iz kojeg su dosli.. Zahvaljujuci porodicnom predanju i popisu clanova srpske pravoslavne parohije Metkovic iz 1811. pouzdano znam sva imena muskih predaka po toj lozi od Nikole iz 1690. do mog dede.Imena su im bila Nikola , Mihajlo, Petar, Spiro , Marko . Luka.Intetesantno bi bilo saznati da li su ta imena cesta kod Boskovica iz Mrkonjica . Slava je sveti Nikola . Zanima me kad je ova grupa Boskovica umesto svete Petke pocela da slavi svetog Nikolu.Inace , Boskovici vode poreklo iz sela Slatina kod Danilovgrada , a tu su stigli sa Kosova . U 16. veku su se preselili u Orju Luku , a jedna grupa je umesto u Orju Luku otisla u Mrkonjice .

 21. Moj djeda je iz Orje Luke kod Danilovgrada. Mama mu se prezivala Bošković. Ja sam iz Slovenije. Samo da znate da nas i tamo ima 🙂

 22. Moj pradjed je sa Orje luke odselio u Bjelice, Katunska nahija. Tu smo preuzeli Slavu Jovanjdan 20.Januar. Mislim da su Boskovici iz Kotora ta loza, a oni sa Cetinja su sigurno. Ja sam, inace, iz Niksica.

 23. Ja slavim svetog Nikolu, dosli iz Crne Gore negde u Dalmaciju pa u Rujane blizu Livna, tamo vise nema Srba.
  Zivim u Beogradu, ne znam vise a nema ko da mi kaze.
  Naravno istrazujem i voleo bih da znam.
  Pozdrav za sve Boskovice

 24. Pozdrav, Moje porijeklo je iz Orje Luke. Pokojni djed je poslije II sv. rata isao za ameriku ali se zaustavio u Istri gdje i danas zivimo. Njegov brat je otisao za beograd. Pradjed se zvao Radoje a po djedovoj predaji, mi smo iz porodice Bjelopavelica. Ako netko ima koju informaciju vise, volio bi je znati.
  [email protected]

 25. U selu Vraneši ( između kraljeva i Vrnjačke Banje- u blizini Ibarske magistrale) ima Boškovića pola sela.
  Priča je da se tu doselio neko iz Crne Gore još za vreme kneza Mihajla (1860-tih), iz sela Vraneš- valjda iz Orja Luke ( nisam siguran) i osnovao selo Vraneši. Ima li neko informacija o ovom selu Vraneš. Slavimo Sveta Petku.

 26. Pozdrav, moje porijeklo je od Boškovića sa Orje Luke, pored Danilovgrada. Slavimo Svetu Petku. Boškovići su velika porodica, poznata po junacima, profesorima, generalima i ostalim uglednim ličnostima. I danas na Orjoj Luci ima dosta kuća Boškovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here