Prilozeni podaci MARTINOVIC ZELJKU iz Beograda!!!

0
1332

U Velimlje kod Niksica, ranije sprezimenom Mavrinko/ Mavrinkov .. porijeklom su iz okoline Bratislave u Slovackoj, doselili se oko 1878. godine.
Uzicka Crna Gora & kod Valjeva dosli su iz Crne Gore.
Donja Sabenda kod Kragijevca, doseljenici iz Martinica, po cemu je & prezime & ima ih u Martinicima, Grlicu & Gostilju u Bjelopavlicima sa posebnim prezimenom.
U Djerdjedje u Komanima, Podgorica .. dosao Djukan Dragov Martinovic iz Susjednog Spuza a ondje iz Bajica kod Cetinja. Od njih su u Fraki/ Vraki, Skadar.

Sasa Markus
Göteborg, Sverige
[email protected]

1 KOMENTAR

 1. Postoji & prezime Martinov u Pastrovicima. U Kikindi u Banatu .. ranije Martinovic iz Crne Gore, & Martinovic u Srpskoj Crnji u sjevernom Banatu .. ogranak su Ivinih. Porijeklom su iz Crne Gore!

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. U 16. vijeku su se doselili Martinovici .. sa Vuksanovicima medju ostalim brastvima Cetinjskog Plemena.

  Iz Caradja, koje je kod Gacka u Hercegovini, bili su dosli 4 brata u Cuce, u selo Rzani Do, na mjesto Grab, gdje & sad ima njihova crkvica & kod nje dó. Braca su se zvala:

  1. Bajko

  2. Bjelan

  3. Nenoje

  4. Cejo

  Iz Rzanog dola oni su se morali razici.

  1. a) Bajko otidje dalje u Cuce, & od njega su cucki Bajkovici.

  2. b) Bjelan se preselijo na tadasnju Resnju u sadasnje Bjelice. & od njega su bjelicka brastva Milici, Abramovici & drugi.

  3. c) Nenoje dodje u Bajice, koje su se od starine vec tako zvale, & od njega su Martinovici & Vuksanovici.

  Svi potomci ova tri brata slave & sad Jovandan zimnji. A 4:vrti brat, Cejo, vrati se u Gacko & primi islam .. & od njega su tamosnji Cengici.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 3. U Caradju je bilo ostalo jos 3 brata one 4:vorice, & od njih vode porijeklo druga 3 brastva:

  od jednoga Samardjici u Krivosijama,

  od drugoga Bandici u Komanima & Djurickovicu u Zagarcu,

  a od 3:ecega Osmanagici u Podgorici.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 4. U Cucama se cuje vise raznih kazivanja o porijeklu pomenutih brastava. Najvise se cuje kazivanje, koje glasi ovako: … ..

  Pavle Orlovic je stojao u Caradju pod Orlinom u Gacku. Posle njega su ostala cetiri mu sina s unucima. Posto su Turci osvojili Hercegovinu, dodju jednom u njih na prenociste turske araclije, koje su im cinile razna nasilja .. itd. Oni im uklone oruzja, pa ih sve pobiju & bace u jednu jamu. Ipak, ovo se dozna, te oni zajedno sa rodbinom pobjegnu & dodju u Banjane .. u selo Velimlje .. na mjesto Prigredine. Tu su prezimili jednu zimu & zbog Turaka nisu mogli ni tu ostati, jer su Turci zauzeli & Banjane … te 3:ojica brace krenu dalje .. a 4:vrti brat, koga su zvali Tepo, zbog toga sto je tepao, vrati se u Gacko .. u Caradje .. & od njega su tamosnji Tepavcevici. Ona 3 brata dodju u Cuce .. u selo Rzani Do .. & nastane se u njegovu seocu Ovsinama.

  Tu sagrade crkvicu Svetog Jovana .. svoga krsnog imena .. & izdube ublove a katuni su im bili na Dubu u Bjelicama. To je mjesto Ublic za koje vele, bilo je tri ubla kojih danas nema .. na jugo-istoku od sela .. blizu granice prema Bjelicama. Zna se takodje & da je na mjestu sadasnje rzedoljske crkve Svetog Jovana bila najprije mala .. posvecena istom svecu.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 5. Treci brat, Bajko/ po dr. Cuko & otud: “Cuce” predje u cucki predijo zaljut .. u selo Kucista … & od njega su svi cucki Bajkovici .. Krivokapici & Preobrezani.

  * A predak Bajkovica oznacava se kao .. knez Bajko!

  Svi Bajkovici sad slave Jovanj-dan zimnji a prisluzba im je proletnji Nikolj-dan (9. maja) … kojeg su primili od cuckih starosjedioca.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 6. Za Bela se kaze da se naselijo u Predisu ili u Dubu u Bjelicama & da su od njega brastva Milici .. u Dubu & u Resni .. & Predisani. Kaze se da se po njemu, & Bjelice dobile ime.

  Svi Belovi potomci slave zimnjeg Svetog Jovana .. a prisluzbica im je Uspenije Bogorodice/ Velika Gospodja.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 7. Bandici u KOMANIMA odakle inace potice moj pokojni tetak Radulovic Spasoje, pricaju o svome porijeklu ovako.

  Po starom predanju predak Bandica dosao je s Kosova u Caradje u Gackom .. a bijo je od roda Orlovica Pavla. To je bijo izgleda rod jaki .. & tu se podijelijo.

  Cengic se poturcijo; od drugoga koji je primijo islam, bili su Kolarevici u Spuzu .. koji su se odatlije razbjezali posle crnogorsko-turskog rata 1876-78; a od jednoga su Osmanagici u Podgorici.

  Jedan dijo toga roda presao je iz Caradja u Crnu Goru & to najprije u Cuce .. u Lipu cucku.
  Iz Lipe otidju Nenoje, Rajic & Radonja u Bajice na Cetinje. Tamo & sad imaju nazivi Rajicev Do & Radonjino Kuciste. Od NENOJA poststaju MARTINOVICI .. a od Radonjinih sinova .. Vuka & Sekule, koji su dosli u Milate u Komanima, vode porijeklo svi Bandici.

  Staro krsno ime Bandia je Sabor Svetog Jovana (7. januar) a posluzbica Mala Gospodja … ali su zbog zimnjeg vremena prenijeli krsno ime na Malu Gospodju .. a Svetog Jovana samo posluzuju.

  * Ovo kazivanje Bandica dopunjava se & djelom objasnjava predanjem, koje se govori na vise mjesta u Cucama .. o porijeklu bandicskih rodjaka u cuckim selima Lipi & Prosenom Dolu.
  To predanje kazuje, da je prvi trag Bandica, Popovica u Lipi & Markovica & Tomasevica u Prosenom Dolu .. iz KLISURE kod KOSOVA. Predak im je nejprije dosao u Caradje/ Gackom u Hercegovini .. zatim se preselijo u selo Donji Kraj u Kcevu. Koliko su dugo tamo bili, ne zna se. Tamo ima & crkva Svete Gospodje/ Male Gospodje .. njihove preslave.

  Prvi predak za kojeg znaju u cevskom Donjem Kraju, bijo je pop Jakov, koji je imao brata za kojeg mu se nezna ime .. & sinove Raslavca & Petra. Tada napadne na cevski Donji Kraj & na susjedno Basino Selo vojska od Cevljana & od Cuca .. po drugom kazivanju od Cevljana & od Bjelica .. te oba sela raseli. Sinovi popa Jakova se presele jedan u Lipu a drugi u Poseni Do & od njih su tamo danasnja brasva.
  A brat popa Jakova otidje u Komane & od njega su Bandici, koji tako isto kao & njihovi cucki rodjaci slave Jovanj-dan zimlji & Mali Gospodjin-dan.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 8. Gospodine Martinovicu imao sam tesku radnu nedelju, tako da cu Vam nastaviti jedne druge prilike kad budem odmorniji & budem imao vise slobodnog vremena!
  Uzgredno, odazovite se da znam da primate moje poruke & da ste ih do sad citali!?

  Svako dobro & zivijo,
  Pozdrav M

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 9. Dobro jutro gospodinu Martinovicu

  Ne odazivate se uopste!? Da li da to tumacim sa vase strane da moji do sad prilozeni podaci, nisu Vam bili od bilo kakve satisfakcije/ zadovoljstva? Ukoliko je tako ili ako se ne budete odazvali do sjutra ujtro, nema onda smisla da se prosipam rijecima na ovom forumu, vec idem dalje da pomazem drugima kojima treba moja pomoc!

  Zelim Vam prijatnu radnu nedelju, svako dobro & spostovanjem, M. Sasa.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here