Projekat „RESPONSE“ – radionice u Osijeku

0
26

Projekat „RESPONSE“ – radionice u Osijeku

Prethodne nedelje u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka održavale su se radionice povodom projekta RESPONSE u okviru implementacije ERASMUS plus programa Evropske Unije u Republici Srbiji, na kojima su učestvovali i članovi našeg tima.

Cilj projekta RESPONSE je unapređenje u oblasti učenja za odrasle, posebno roditelja, kroz pružanje edukativnih sesija na temu nestanka dece i važnosti postojanja sistema za rano obaveštavanje javnosti u posebnim slučajevima nestanka dece. Planirano trajanje projekta je od 01. marta 2024. godine do 28. februara 2025. godine, a partneri na projektu su Centar za nestalu i zlostavljanu decu iz Srbije i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Hrvatske.

Na radionicama u Osijeku partneri su radili na edukativnim materijalima koji će se koristiti tokom edukativnih sesija, a tiču se nestanka dece.Prvog dana radionica partneri iz Osijeka su održali kratku prezentaciju na kojoj su predstavili problematiku nestanka dece na našim prostorima. Razgovarali smo o statističkim podacima, kao i o razlozima nestanka dece i faktorima rizika. Nakon ovog izlaganja usledio je i pregled zakonskih regulativa. Bilo je reči o samoj proceduri prijavljivanja nestanka deteta, kao i o saradnji sa policijom i drugim institucijama. Prvog dana smo, takođe, osmišljavali i edukativnu brošuru koja će se razdeljivati na edukativnim sesijama. 

Drugog dana radionica smo sumirali rezultate prvog dana i pravili plan aktivnosti za naredne dane. Zatim je otpočelo osmišljavanje edukativnog priručnika. Govorili smo o ulozi roditelja i zajednice, identifikovali smo ključne poruke za priručnik i razmenjivali iskustva i najbolje prakse.

Treći i poslednji dan radionica je podrazumevao osmišljavanje promotivnog video spota na temu nestanka dece. Na ovoj radionici razradili smo scenario i ključne poruke edukativnih filmova, a zatim podelili odgovornosti za izradu materijala i dogovorili naredni sastanak.

blank

Boravak u Osijeku bilo je važno iskustvo jer smo naučili mnogo toga, vredno radili i razmenili znanja i veštine. Radujemo se narednim radionicama koje će se održati u prostorijama Centra u Novom Sadu, jer su takvi događaji veoma korisni, a partnerima iz Osijeka se zahvaljujemo na gostoprimstvu.