Promocija knjige “Otpadnici” i diskusija: “Žrtva na stubu srama”

0
45

Promocija knjige “Otpadnici” i diskusija: “Žrtva na stubu srama”

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na promociju knjige „Otpadnici“ autorke Anje Mijović, koja će se održati u ponedeljak, 28. juna 2024. godine, s početkom u 19:00 časova, na adresi Centra za nestalu i zlostavljanu decu – Cetinjska 36, Novi Sad. 

Na promociji ćemo razgovarati sa autorkom knjige i scenaristom Anjom Mijović, kao i sa dr. soc. Jovanom Škorić, psihoterapeutom pod supervizijom. Osim razgovora o knjizi koja se zasniva na stvarnim događajima iz crne hronike, pokrenućemo i diskusiju o žrtvama zlostavljanja, izazivanju krivice i osećaja sramote, te o odnosu društva prema njima. Program će voditi Marija Mišić, master profesor srpske književnosti i jezika.

Knjiga “Otpadnici” je kriminalistički roman koji nas uvodi u svet Uroša, Andreja i Vere, članova novooformljenog odeljenja za sajber kriminal. Uroš, iskusni inspektor i vođa tima koji drži sve pod kontrolom, zajedno sa Andrejem i Verom, čini neobičan, ali efikasan tim. Iako naizgled različiti i odbačeni sa pređašnjih pozicija, oni imaju zajednički cilj, a to je borba protiv nepravde. Važno je naglasiti da roman pokriva veoma važne teme kojima se bavi Centar za nestalu i zlostavljanu decu poput: sajberbulinga, osvetničke pornografije, seksualnog zlostavljanja dece, porodičnog nasilja itd.

Nešto drugačija forma, kratke rečenice i bogati dijalozi koji doprinose dinamici romana učiniće da jedva čekate da saznate šta se dešava na sledećoj stranici. 

Ne propustite jedinstvenu priliku da upoznate autorku ove sjajne knjige, da čujete odekle je crpila inspiraciju za priču i likove, ali i da budete deo diskusije o žrtvama zlostavljanja koje su često, nepravedno, na stubu srama. 

“Retko, ali zaista retko se od domaćih autora doživi sve što ja želim od trilera. Brzo, nasilno, erotično, sa užasavajućom pozadinskom pričom, gde se na inteligentan način osuđuje kataklizma nepotizma, korupcije, džiberluka u kome tavori ova naša Srbija. Anja mi je dovukla na vrata stana nasilje i strah, i na tome sam joj beskrajno zahvalan.“

– Dule Nedeljković

„Za dobar triler ne važe kategorije ‘žensko ili muško pismo’. Triler traži – dobar Zanat. E sad, kada je u pitanju spisateljica trilera koji ćete, verujem, sa uživanjem čitati, radosno ću ‘slomiti’ jezik da kažem –vrhunska ‘zanatliteljica’ ili, hm, ‘zanatlijka’ (kako vam drago) uz duboki naklon i skidanje kape! Navalite!“

– Srđan Dragojević

Ovaj događaj je savršena prilika za povezivanje i razmenu ideja, dok usput zajednički radimo na negovanju i promovisanju kulture čitanja.