Sastanak sa Ministarkom prosvete prof. dr Slavicom Đukić Dejanović

0
47

Sastanak sa Ministarkom prosvete prof. dr Slavicom Đukić Dejanović

Centar za nestalu i zlostavljanu decu i tim Ministarstva prosvete održali su sastanak, na kome je ministarka prosvete prof.dr Slavica Đukić Dejanović razgovarala sa stručnim timom Centra o ciljevima i planom aktivnosti rada u narednom periodu.

„Ministarka je iskazala dobru volju i spremnost da nas podrži“ izjavio je Igor Jurić. „Ova saradnja će podići kredibilitet našeg rada u školama i pružiti podršku u našim istraživanjima, što je od ključnog značaja za efikasnu prevenciju i zaštitu dece.“

Na sastanku je predstavljeno dosadašnje zalaganje Centra za nestalu i zlostavljanu decu na polju bezbednosti dece i edukaciji stručnih radnika i roditelja i staratelja. Predsednik i osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu naglasio je potrebu za formalizovanjem saradnje, slično Memorandumima o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom sporta, Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Ministarstvom za turizam i omladinu.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je bezbednost dece strateški prioritet Ministarstva prosvete, zbog čega je izmenjena legislativa, ali i unapređen preventivni rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

„Zato je važno sinergijsko delovanje Ministarstva sa međunarodnim organizacijama, kao i organizacijama civilnog društva na ovom važnom zadatku“, rekla je ona.

Ministarka je posebno izrazila interesovanje za segment rada centra u okviru „Net patrole“, kojom se detektuje digitalno nasilje i predložila je da link bude dostupan svima preko platforme „Čuvam te“, koja je, kako je ocenila, izuzetno važna učenicima, zaposlenima u školama i roditeljima.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu već godinama radi na prevenciji nasilja i zlostavljanja, pružajući podršku deci i roditeljima, te edukujući profesionalce koji rade sa decom.