Trazim porekle prezimena Stijelja. Ako ima neko da se isto preziva neka se javi.

Milenko Stijelja
Backo Gradiste, Stijelja
[email protected]

12 KOMENTARA

 1. Stijelje iliti Stjelje su poreklom od porodica Steljiæ, iz sela Babine na granici Srbije i Crne Gore, kod Prijepolja. Nakon ustanka poznatog kao Babinska buna 1875. izbegli su i naselili Bukovicu dalmatinsku.Izgubili su iæ, dobili prezime po ijekavici i promenili krsnu slavu. Ranije je bio Gurgevdan, sada je Jovanjdan, èini mi se po tada najpoznatijem pretku Jovanu, Joveti. Sve Stjelje su poreklom iz Nuniæa a kasnije su se raselili u Èistu Malu, u Liku, Rigice kod Sombora itd. Moji su se 1954. doselili u Dobanovce pored Beograda. Pozdrav svima!

  Nikola Stjelja
  Beograd
  [email protected]

 2. Svištovskim mirom 1791 došlo je do razgranièenja na gornjem dijelu Une izmegu Austro-Ugarske i Turske. U slijedeèih nekoliko godina došlo je 8 èèanova obitelji Stijelja u selo Oraovac i 1 u susjedni Donji Lapac. Podaci su iz austrougarskog popisa stanovništva. Od tada su odr?avali trgovaèke veze (uglavnom ilegalne) sa Bukovicom i Ravnim kotarima. Stijelje, prije nego su došli u Bukovicu (i li Kotare) bi su u pobratinststvu sa albanskim Nuculoviæima koji su završili u Ulcinju i okolici. Prezime izgleda naginje na romansko-slavensku kombinaciju.

  Goran Stijelja
  Zagreb, Hrvatska
  [email protected]

 3. Još o Stijeljama:
  Kranometrijski gledano, njihove lubanje su brahikefalne što ukazuje na autohtono stanovništvo. Isto vrijedi i za njihovu krvnu grupu koja je “0”. Njihov haplotip je, zbog toga, vjerojatno I2a2a. Dakle, oni su vjerojatno potomci autohtonog stanovništva a ne slavenskog porijekla.

  Goran Stijelja
  Zagreb, Hrvatska
  [email protected]

 4. Joj što mi je drago jer nas još ima 🙂 Moj pradjed,djed i otac su ro?eni u Nuniæu (kod Kistanja) i nakon 2 svjetskog rata su doselili u slavoniju (Vinkovci).Nadam se kako æe biti još podataka vezanih uz naše prezime i porijeklo.

  Predrag Stijelja
  Vinkovci,Hr
  [email protected]

 5. Stijelje su iz sela Babine kod Prijepolje. Iz plemena Pjesivci. Odatle nad Donjim Lapcem planina Plješevica

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here