Postovani,

Obracam vam se sa molbom da ukoliko imate vise podataka o nasim precima sa oceve strane podelite ih sa nama ili nas uputite na ljude koji bi nam mogli pomoci.

Otac nam je rodjen 07.04.1934 kao Surla Djuro u Josanu od oca Nikole Surla i majke Mike Smiljanic iz Pisaca (Korenica).

Ubrzo po rodjenju umire mu otac, a pred rat i majka. Brigu o njemu preuzima baka sa majcine strane i po izvrsenoj kolonizaciji u Apatn, moj otac gubi kontakt sa Likom.
Posto je sve svreme od dolaska u Apatin vodjen kao Smiljanic, 1959 menja prezime u Smiljanic. Na zalost osim nekih secanja vezanih za majku, nema nikakve podatke o ocu i ocevoj porodici.

Sestra i ja smo saznale da su se deda Nikolini roditelji zvali Rade i Stana Surla.

Volele bi da saznamo vise o korenima sa oceve strane tj o Surlama.

Pozdrav i hvala unapred

Tatjana i Natasa Smiljanic

Nataša Smiljaniæ
Beograd
n.smiljanicbg@gmail.com

6 KOMENTARA

 1. Pozdrav za Tatjanu i Natašu. Evo nekoliko podataka o Surlama. U popisu Like i Krbave 1712. godine prvi put se pominje jedna familija u Graèacu, gde je kasnije, 1910. godine popisano 17 kuæa sa tim prezimenom , a u selima Glogovo i Kijani. Nedavno su se pojavili podaci, zahvaljujuæi gospodinu Dušanu T. Stulicu, da je u Bukoviæu kod Benkovca, u Dalmaciji, u spisku pravoslavnih parohijana i srpskih posjednika,, bilo mnogo Surla, koji su kasnije odselili u Liku, a na njihova ognjista su doselili Vrcelji, koji su dobili nadimak Surle i uzeli krsnu slavu Sveti Nikola, koju koliko znam slave sve Surle. Iz Like je u kraj oko Bosanskog Petrovca odselilo 4 porodice Surla, 1878. godine, i to tri u Vrtoèe a jedna u Vranovinu, Krnjeušu. Pred Drugi svetski rat u Vrtoèu je Surla bilo veæ preko 130,a veæ je jedna familija bila odseljena u Slavoniju, u Viroviticu, a jedna veoma brojna na Kosovo. Surla je bilo i u Raèiæu kod Bihaæa, Otoci kod Krupe i još nekim mestima u Krajini. U Lici ih je osim u Graèacu bilo u Plaškom i Jošanu. Sada je Surla najviše u Srbiji, i to u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Panèevu, Vršcu…ukupno oko 200 porodica, dok je u Hrvatskoj broj znatno manji, kao i u Bosni. Ima mnogo naših prezimenjaka u inostranstvu, naroèito u Nemaèkoj, Americi,Kanadi, Australiji…Inaèe, profesor na Prirodno-matematièkom fakultetu u Novom Sadu dr Dušan Surla je iz Jošana i on verovatno više zna o vašem ogranku familije. Pozdrav od Slavka Surle iz Elemira kod Zrenjanina.

  Slavko Surla
  Zrenjanin, Srbija
  ssurla@nadlanu.com

 2. u popisu Like i Krbave 1712 pronasao sam moju familiju u Lici mesto Gornja Ploca, interesuje me ima li podataka o prezimenu iz ranijeg perioda , pronasao sam prezime u selu Bukovicu Dalmacija (Srbi) a takodje ima Hrvata u Ninu, Zadru, Makarskoj i Vrgorcu

  aleksandar stulic
  beograd srbija
  a.stulic@gmail.com

 3. Poštovanje! Kako sam ja dij.Surla,tražim rođ aka po imenu Surla Petar.koji je.80-tih god ž ivio (e,sad kako nisam sigurna ,ili u gradu Chicagu ili u Torontu(mislim da prije u Chicagu,ali)Pa vas molim da preko vas i mojih rođaka vani utvrdite točno kojem gradu,naime on je 1900_to godiše ili koju god.prije.Prije 2.svj.rata je.iz glogova otišao u Ameriku.U jedan od ta dva grada.Hvala unaprijed!!!

 4. Draga Dubravka,
  uprkos velikom trudu nisam uspio da prikupim podatke o Petru Surli, odesljenom iz Glogova u Čikago. Pokušajte da kontaktirate Surle koji sada, a malo ih je, žive u Glogovu. Oni bi morali znati više o tom Petru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here