MOJA PORODOCA JE PORIJEKLOM IZ BJELI VODA OPŠTINA GLINA,SLAVIMO SVETOG APOSTOLA TOMU.

METIKOŠ MIRKO
Preljina , Srbija
[email protected]

15 KOMENTARA

 1. Prezime Metikoš susreæe se jedino u selu Bijele Vode, opština Glina (Hrvatska) na teritoriji bivše države. U Bjelim Vodama se sreæu u tri zaseoka: Vuèetiæi, Metikoši i Gnjatiæi. Verovatno potièu od jednog pretka jer u zaseoku Metikoši se raèvaju u tri „špic-nameta” od tri brata:

  Daniæi – od Dane

  Laæaši – od Leæe

  Gnjatiæi – od Ignjatije

  Porodièno stablo Daniæa je radio Milan Metikoš (umro u Australiji) a kasnije dopunio Mirko Metikoš, sada živi u Tivtu, Crna Gora.

  U srbiji postoji selo Metikoš kod Kraljeva ali u selu nema toga prezimena.

  Naselili su Bijele Vode u vrijeme velike seobe Srba pod Arsenijem III Èarniojeviæem. Svi su pravoslavci i slave Sv Tomu Apostola (19. oktobar).

  Po nekim istraživanjima Milana Metikoša i poznati kompozitor Karlo Metikoš vodi porekl od ovih Metikoša, ali mu se neko od predaka priženio u katolièku porodicu i pounijatio se.

  Metikoši su se razišli po celom svetu ali su im koreni jedino u Bjelim Vodama.

  Etimološki prezime je nastalo od

  Metik – zimzelena biljka a neki ga povezuju sa

  Meti (mesti) i koš što je manje verovatno

  Miro G.
  Srbija
  [email protected]

 2. Zdravo Mirko,

  i ja sam jedan Metikos iz Bijelih Voda, zadnja kuca kod groblja.
  I mene jako moje poreklo interesuje. Dali si jos nesto saznao o nasem korenu.
  Puno pozdrava svim Metikosima.

  Branislav Metikos
  Gütersloh, Nemacka/Sivac, Srbija
  [email protected]

 3. Još uvek skièu “ranjenici” kotlovi rakiju peku,još uvek u Jelaru bagriæe seku,još uvek mirišu žmare i èuje se traktor kroz Samare,još uvek sa Breza vijetar miluje Gnjatiæe,Vuèiæe i Daniæe,još uvek ima gde da se popije rakija kao najbolje piæe…a koliko æe još dugo istino sveta,koliko æe još dugo sudbino prokleta kada u celim Gnjatiæima sova i zmija gospodare,kada u Kojiæima ni lopovi nema šta da rade,kada nema Vuèetiæa da u poljima krumpijer sade…ÈEMU DA SE MLAĞAN NADAM VIŠE HVALA VAM METIKOŠI ŠTO SE BAR MOŽE DA NAPIŠE

  dadžo…
  Beograd,Srbija

 4. Roğak Miro G.ima saznanje koje mi zainteresovani veæ znamo dugo.Ali je problem što nitko nema nešto argumetovano veæ po prièi i predanju nekih naših muèenika iz davne prošlosti.Ipak je lepo nadograditi i takvo nešto te ostaviti potomcima istinito naše postojanje.BOG VAS BLAGOSLOVIO METIKOŠI

  DRAGAN
  Beograd,Srbija

 5. Postovani,
  Posto vidim da ste kud koji i pokusavate da se bilo kako spojite i saznate nesto vise o vasem poreklu,rado cu Vam pomoci .Ako Vam je u znanju da nesto mozete vise da saznate na teritorji Kraljeva slobodno se obratite.
  Moja familija je iz Metikosa kod Kraljeva.
  U selu je vecina stanovnistva poreklom sa Pestera.Moji preci su se doselili jos pre 200 godina ali se naseljavanje nastavilo sve do danas.

  Ivan Jovanovic
  Kraljevo
  [email protected]

 6. Ja sam poreklom iz Bijelih Voda, i vec dugo pokusavam da nadjem nesto o mojim precima. Prvi put sam sad naisla na bilo kakvo saznanje.
  Moj otac se zvao Nikola,stric je Milan, prapeda Nikola, a deda Mirko, koji je bio kovac, njegov rodjeni brat se zvao Dragan i dugo godina je ziveo u Nemackoj. Njihova kuca je najbliza skoli, ako me secanje ne vara.Ako neko nesto vise zna, volela bi da mi se javi.
  Puno pozdrava svim mojim prezimenjacima.

  Suzana Metikos Jovanovic
  Smederevo, Srbija
  [email protected]

 7. Postovanje,
  Moja baka je roğena Metikoš iz Bijelih Voda a udala se za mog dedu u selo Gaæište kod Suhopolja.Nisam puno toga saznao od nje a voleo bih da znam vise o nima.Njena najstarija kæerka Ratka bila je u selu pre 2 godine i kaže da tamo nema više nièega.Ako neko nešto zna o Metikošima neka javi.Veliki pozdrav

  rade smiljanic
  Futog,Srbija
  [email protected]

 8. Ja sam poreklom iz Bijelih Voda.Verujem da su se naši preci doselili iz okoline Kraljeva,odnosno iz Metikoša. To mi je i otac,Dragan Metikoš,govorio. Mislim da se ovim pitanjem bavio Voja Metikoš u smislu rodoslovlja i da je to stavio na papir -knjigu ali ne znam kako se taèno zove.Volela bih da je pronadjem.Pozdrav Metikošima.

  Mira Metikoš
  Beograd,Srbija
  [email protected]

 9. Moj pradeda se zvao Petar Metikos.Rodjen je u Bijelim Vodama,ali je krajem 19.vijeka dobio uciteljski posao u Surduku, Srem, gdje se rodio moj deda Mikenko Metkos i njegove tri sestre. Moj deda je krajem tridesetih godina dobio posao postanskog nacelnika u Sarajevu, gradu u kojem se 1939 rodio moj stric, Vasilije Metkos( na zalost, umro pre 4 godine u Torontu); bio je svojevremeno rukometni reprezentativac Jugoslavije i moj otac,Petar Metikos. Koliko mi znamo, u Bosni su postojala samo tri Metkosa:moj deda, stric i otac. Ja sam se sa suprugom iselila za Kanadu 1995 preko Beograda, zajedno sa sestrom Žanka Metkoš, udata Lizdek i sponzorisali smo nase roditelje, tako da sada svi zivimo u Kanadi. Jako bih voljela da dodjem u kontakt sa Metikosima iz Bijelih Voda, Gline, Siska itd jer nikada nisam upoznala ni jednog Metikosa sem mojih najblizih u Sarajevu. Imam i tetku, Mirjana Metkos, udata Hukovic koja od ’68 zivi u Zagrebu. Nasa Krsna Slava je Sveti Nikola.
  S poštovanjem,
  Vanja Metkos, udata Vitković

 10. Pozz moj deda se zvao zivko metikos otac milan metikos swi su ga znali kao dunju kuca im bila uz skolu pa me zanima kako sta o o nama mozete me kontajtirati na broj 0643096563

 11. Poštovani, zovem se Ljubiša Andrić,živim u Valjevu, 1952, godište sam. Bio sam u JNA od marta do septembra 1971. godine. Samnom je bio jedan dobar, tada momak, Dragan Metikoš iz Gline. Bio sam mlad i nisam puno znao, ali se sećam da sam ga pitao:Kako si Srbin kada imaš tako prezime, a on mi je to objašnjavao. Voleo bih da saznam bilo šta o njemu. Pozdrav svim Metikošima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here