Trazim poreklo prezimena Nagradic

0
2010

Molim sve osobe ako bilo sta znaju o razvoju mog prezimena kroz istoriju.Pisite mi. Mir u svetu, sloga u Srbiji. Pisite mi na moj email

Milos Nagradic
Beograd, Srbija
[email protected]

1 KOMENTAR

 1. Porijeklo prezimena Nagradic nije jasno utvrdjeno, ali se pretpostavlja da je doslo od rijeci NAGRADA odnosno nadgrada, a oznacava prostoriju koja se u proslosti obicno gradila iznad prostora za stoku, koji je bio u prizemlju. Moguce je da se neko od predaka bavio izgradnjom tih nadgrada, pa je tako stekao i prezime.
  O porijeklu porodice postoje dvije pretpostavke. Jedna je da su dosli iz Hercegovine, jer se termin nagrada uglavnom koristi u Hercegovini, a druga je da su se preci ove porodice doselili sa Vlasica. Uglavnom, sasvim je sigurno da su se u pocetku drugacije prezivali, a da je prezime Nagradic nastalo za vrijeme austro-ugarske okupacije, kada je izvrsen i prvi popis stanovnistva na prostoru BiH.
  Danas pripadnici porodice Nagradic izvorno naseljavaju dva sela na podrucju opstine Derventa i jedno selo na podrucju opstine Prnjavor u Bosni. Interesantno je da u jednom selu na podrucju opstine Doboj zivi nekoliko porodica koje se prezivaju Nakaradic, pa je moguce da i oni pripadaju istom plemenu, ali su vjerovatno bili u pocetku pogresno upisani.

  Nemanja Nagradic
  Gradiiska, BiH
  [email protected]