Dragi prijatelji znani i neznani,ovim putem hteo bi da uputim apel na sve koji bar nesta znaju o poreklu ovoga prezimena da mi ga dostave na moj mejl.svaka informacija bi mi dobro dosla,jer poceo sam da sakupljam podatke radi knjige o rodovskom stablu.Veliko HVALA unapred.

simsic svetozar
Vrsac Srbija
[email protected]

14 KOMENTARA

 1. Столац (Вишеград)

  Село Столац лежи на брду изнад села Бијеле. Куће су му растурене по једној висоравни.
  Село је добило име по једној великој стени изнад села, која изгледа као столац – сто.
  Сељаци причају да су им стари на овом месту још од фета (пада Босне).

  Породице су: Лазаревићи, Радовановићи, Миловановићи и Шимшићи. Све су ове п настале од једне. Кад су се раздвојили, нити како су се пре звали не знају. Староседеоци су, и као што је речено, још од „фета“. Славе св. Јована.

  Станишевац (Вишеград)

  Село Станишевац лежи на истоку од села Бијеле и Стоца, северно од Добруна, а на југу од Вардишта.

  У овом је селу некад била само једна кућа, па кад се некад два брата, на којима беше остала, поделише, један остане на Станишевцу, а други се одсели у Кованушу. Од њих двојице данас на Станишевцу има 9 и у Ковануши 5к. Како се ко одвајао тако је подизао кућу на одељеним чуфлучким земљама и крчевинама.

  У селу има 15к, од којих су Шимшићи и Јевтићи од оне браће и Јевђевићи (Васиљевићи).

  Прича се да је село добило име што су некад по месту на коме је оно сада били манастирски станови. А Ковануша је добила име од воде Ковануше.

  На месту овога села, прича се, некад су били станови манастира Добруна. Када је манастирско имање разграбљено, аге и бегови су га сами радили или су га давали под „хак“ и тек су се доцније овде кмети населили. Први су кмети били два брата Шимшића из Стоца, који су своје земље, које су имали у Стоцу на Загвожђу продали један безима Ченгићима, а други Диздаревићима и дошли на агинску земљу. Један од њих се оделио на Кованушу и од њега су 5к Јевтића, који су тако прозвати по деди Јевти; од другога су Шимшићи на Станишевцу. Славе, као и њихови рођаци у Стоцу, Св. Јована.

 2. Данас имамо доста добар избор по питању организација које врше тестирања ДНК у сврху утврђивања генетичког порекла.Тестирање се врши преко Y хромозома,на тај начин се утврђује порекло са мушке стране.Ако је неко заинтресован више о овоме може пронаћи на сајту http://dnk.poreklo.rs/

 3. Po pripovedanju Miladina (Mikajila) Jovičića iz mesta Donje Vardište. Simo Šimšić je doselio sa Stoca u Donje Vardište u zaseok Čatlaci (pretpostavlja se da su oni doselili iz Pljevalja) i imao je tri sina od kojih se najstariji zvao Jovica i po njemu se svi zovemo Jovičići i živimo u Donjem Vardištu (Republika Srpska), krsna slava sv Jovan. Za stablo porodice Jovičić iz Donjeg Vardišta možete se obratiti na e-mail: [email protected]
  Vidoje Jovičić

 4. Видоје,колико сам разумио Јовичићи из Доњег Вардишта потичу од Шимшића,а ово од досељавању из Пљеваља нисам чуо и не знам колико је ово тачно а ако јесте да ли се може предпоставити који је то временски период?

 5. Најбоље би било урадити днк тест ради утврђивања прапоријекла(са мушке стране,преко Y хромозома)дакле, узима се брис са унутрашње стране образа,искористите попуст на овај тест за српски днк дан 14.септембра 2017.Више о овоме на сајту http://dnk.poreklo.rs/

 6. Iz Pljevalja su se doselili 1760 godine u selo Stanisevac u Visegradu. Tu su primili prezime Jovicic. Porijeklo vodi od Simsica.

 7. Хвала Драгане на овим информацијама,ја сам Шимшић,деда ми је са Станишевца и свака информација о даљем поријеклу је добродошла.Један Јевтић са Станишевца је тестиран преко Y-dnk хромозома у бази Српског ДНК пројекта и припада И2 хаплогрупи(најчешћа код Срба око 40%),самим тим и Шимшићи и Јовичићи припадају овој хаплогрупи(простије генетици)али опет би то требало утврдити да би били 100%сигурно.Ова генетика припада Динарском типу човјека о којима је и писао Јован Цвијић.То су људи високи,кошчати,испијеног дугог лица и орловског носа,јаки, пркосни и ратоборни.Апелујем на оне који ово читају а припадају поменутим породицама да се тестирају(цијена је око 6000дин)ако су у могућности јер би овим много тога открили.Поздрав свим Шимшићима,Јевтићима,Јовичићима!!!

 8. Dobar dan i veliki pozdrav svim Simsicima, Jevticima i Jovicicima; Moji deda i baka su bili Vitomir i Miljana Simsic; kada mislima dotaknem te bezbrizne dane detinjstva, setim se snega na Stanisevcu za Svetog Jovana, nas decu i starije kako sedamo za sto prekriven svakojkim ukusnim jelima, miris tamjana i osecaja pripadnosti porodici, koja je tu stalno da pomogne, bodri, osokoli… tisina i vazduh cist i kao lek okrepljuje; i sada , posle toliko vremena, kada bi da pobegnem od brzine zivota, pomislim na te dane i odma mi bude lakse…
  Stanisevac je za sada bez svojih domacina, ceka neki buduci trenutak, kada cemo mozda da se okupimo, mi- nekad deca, a sada naslednici nasih dragih baka i deka; iskreno se nadam

 9. Поздрав Наташа,мој деда је био Костадин,његов најстарији брат се звао Витомир,висок са брковима једном ријечју прави витез(Дражин ратник,прави делија) наравно са Станишевца па претпостављам да смо онда род.Велики поздрав!

 10. Поздрав Наташа,мој деда је Костадин,млађи Витомиров брат а трећи брат им је Драгојле,велики поздрав фамилијо!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here