trazim poreklo prezimena zivlak

14
3309

Interesuje me poreklo prezimena zivlak,selo resanovci opstina bosansko grahovo,ima ih kolonizovanih posle II sv rata u selu Nakovo kod Kikinde, a po predanju rodbine vode poreklo iz sela Dicmo u Dalmaciji,izmedju Splita i Sinja,da li se moze saznati izvorno poreklo teritorijalno i izvorni oblik prezimena,unapred hvala.

mikigaj
Beograd,srbija
[email protected]

14 KOMENTARA

 1. SELO RESANOVCI
  ZIVLAK BRANE
  ZIVLAK DANE
  ZIVLAK MILE
  DUSAN…………………………………………………

  SENKA BAJIC
  NOVI SAD SRBIJA

 2. a mene interesuje poreklo prezimena bajic,znam da vode porijeklo iz sela resenovci kod grahova ali me zanima jos dalje

  Bajic
  Banjaluka,Republika Srpska

 3. bajici u resanovcima poticu od dva brata koji su dosli iz dalamacije i skucili se u resanovcima krajem 17 vijeka

  danas ima mnogo bajica koji poticu od tog korijena jedan od najpoznatih je Darko Bajic reziser

  istrazivac
  Srpska

 4. U vezi Bajica kako su se zvala ta dva brata i odakle su dosla da li neko zna. otac Darka Bajica je bio nas poznati slikar Milos Bajic tako da Darko nije naj poznatiji..

  Goran Bajic
  Beograd, Srbija
  [email protected]

 5. pozdrav svim Bajicima,mojoj majci je devojacko prezime Bajic.njeni roditelji poticu iz Bosne Bos.Grahovo.inace doselili su se u Banat posle drugog svetskog rata,kad je bila kolonizacija

  djurdjevka radjenovic
  vrsac
  [email protected]

 6. poreklo porodice zivlak

  poštovani ,

  porodica zivlak je poreklom iz sela dicmo iz dalmacije, ali postoje podaci da je u dicmo došla sa dalmatinskih ostrva, čak možda iz italije. legenda vezuje ovu porodicu za ranije prezime kremić, ali nisam mogao da taj podatak proverim. ono što je sigurno, je da smo odvajkada pravoslavni i da su naši stari živeli striktno po pravoslavnim običajima i poštovali pravoslavlje o kome su znali izuzetno mnogo. sva imena i muška i ženska su bila pravoslavna . muškarci su najčešće dobijali imena : stevan, dušan, milan (mile, miluka itsl), jovan , a ženska deca marija, jovanka ( joka ) jela itd.

  zaseok zivlaci u selu resanovci se može uzeti kao sedište naše porodice, mada smo rasuti po čitavom svetu.

  jezik kojim su govorili je bio autohton i imao je velike sličnosti sa ikavicom ( kojom govore današnji bunjevci u vojvodini ), ali sa mnogo starih italijanskih reči. u novije vreme su prihvatili ijekavicu, ali su do nedavno govorili mnogo ikavskih reči ( dida-deda, mliko-mleko itsl).

  običaji su bili pravoslavni, porodična slava je sveti đurađ (đorđe). ženili su se isključivo iz srpskih, pravoslavnih porodica.

  do drugog svetskog rata održavali su kumovske i tradicionalne veze sa šibenikom, zadrom, bribirom, kninom.

  naišao sam na podatak da je na vizantijskom dvoru bio velikodostojnik sa prezimenom zivlak, ali postoje indicije da su prezime dobili u kasnijem periodu od turaka. ima naznaka da bi prezime moglo da ima i italijanske korene.

  najkraće, sa velikom izvesnošću možemo govoriti da ova porodica vodi poreklo od starog srpskog pravoslavnog stanovništva koje je u doba vizantijskog, romejskog, carstva živelo na njegovim zapadnim granicama, a to znači jadranska ostrva ili , verovatnije oblasti današnje italije. moj utisak je da je prezime autohtono, te da ga ne bi trebalo dovoditi u vezu sa turskim korenom. hrvatske izvore treba uzimati sa rezervom, zbog sistematskih viševekovnih falsifikata….

  postoji jedna loza porodice zivlak u konji u turskoj, verovatno je reč o poreklu od nekog janičara, ali je moguće da nemaju nikakve veze sa nama, pošto se ta reč zivlak može prevesti kao turska složenica koja označava ravnodušnog, flegmatičnog čoveka….

  porodica zivlaković vodi poreklo od nas, isto iz resanovaca, bili su srpski dobrovoljci, njihov predak je bio vojni pilot, po činu pukovnik, koji je došao iz amerike na solunski front. na osnovu njegovih zasluga, kraljevina ih je kolonizirala u banatsko aranđelovo i beograd, i na kosovo i metohiju ( zajedno sa porodicom raca i nekim drugim ). dodali su ić, da bi podvukli svoje srpske poreklo.

  stevan zivlak

 7. Moj otac je Zivlak Dusan od oca Save Zivlaka koji je tokom II svjetskog rata otisao u Ameriku i nikada se nije vratio. Moj otac zivi u Banja Luci ali ima kucu u Resenovcima i voli ici tamo kao i ja. Posebno me odusevljava klima .Moja majka koja je jako voljela da ide tamo svako ljeto je inace iz sela Zebe blizu Resenovaca.
  Ne znam nista o porijeklu Zivlaka a drago mi je da sam imala priliku da saznam

 8. Драга Неро,

  Имао сам част да будем често са твојом баком, мајком твог оца.
  Била је дивна особа, увек са осмехом на лицу. Нас децу је јако волела и не памтим да се икада са било ким посвађала.

  Можеш да будеш поносна на њу.

  Стеван Зивлак

 9. Dva brata Bajica u Resanovce su dosli sredinom 17 vijeka iz Plavna Kod Knina a pre toga Bajici su bili nastanjeni u selu Zadvarije,slave svetog Jovana,danas ima Bajica i u Zadvariju ovi Bajici koji nisu migrirali ka Plavnu i ostali u Zadvariju su pod pritiskom Mletacke republike presli u katolicku crkvu i danas su katolici a pre rata bilo ih je i u Plavnu pravoslavci

 10. Moj deda je Bajic Vojislav rodjen u selu Resanovci 1933.
  Nazalost preminuo je pre dve godine a ja nisam uspela da upoznam svoju familiju.
  Inace posle ll sv. rata doselio se za bracom i sestrama i majkom u Kikindu.
  Slavimo slavu Sv. Jovan(20.01.)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here