Vaša uloga u sprečavanju trgovine decom

0
27

Kada govorimo o prevenciji nestanaka, treba da razmotrimo proaktivne pristupe koje svi možemo preduzeti kako bismo pomogli očuvanju sigurnosti dece.

Iako je razumevanje trgovine ljudima i prepoznavanje znakova da se možda radi o trgovini ljudima ključan korak u identifikaciji žrtava, saznali smo da, ako čekamo da se upozoravajući znakovi pojave, propustili smo ključnu priliku za prevenciju. Ključ prevencije trgovine decom leži u preventivnoj brizi i podršci, izgradnji odnosa i zajednica koje štite mlade ljude od suočavanja s takvim traumama.

„Jedna osoba koju možete pozvati bez obzira na situaciju – ako ste pobegli, ako ste uradili nešto što nije trebalo, imajte jednu osobu koju možete pozvati i koja može doći po vas! Da sam imala jednu osobu kojoj bih mogla verovati i znala da bi me čuvala u nekim situacijama koje sam prošla – ne bi samo spasla moj život, već bi sprečila mnoge stvari da mi se dogode.“

Kejša

Trgovci decom zloupotrebljavaju ranjivost i iskorištavaju neuslišene potrebe mladih. Čest primer su deca koja nemaju stalni dom, već žive u privremenoj porodici ili kod staratelja. Takođe i deca koja nemaju podršku okoline kada je reč o njihovoj rodnoj identifikaciji ili seksualnoj orijentaciji, kao i deca koja su doživela zloupotrebu supstanci kod kuće, porodično nasilje ili seksualno zlostavljanje.

Evo nekoliko primera kako efikasna prevencija izgleda:

  • Razgovor o bezbednosti na internetu
  • Razumevanje bega od kuće kao odgovora na traumu
  • Edukacija o zdravim granicama i sigurnim odnosima
  • Prihvatanje svih rodova i seksualnih orijentacija

Borba protiv trgovine decom ne zahteva da budete policajac ili stručnjak koji se bavi decom. Važno je da mladi mogu da ostvare odnos poverenja sa odraslom osobom. Svi možemo i reba da budemo u toj ulozi.

izvor: https://www.missingkids.org/blog/2024/your-role-in-child-sex-trafficking-prevention

Чланак Vaša uloga u sprečavanju trgovine decom се појављује прво на Nestali Srbija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here