Порекло презимена, село Старац (Бујановац)

0
1539

Порекло становништва села Старац, општина Бујановац  – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“ насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село Старац се налази у непосредној близини манастира Прохор Пчињски; једна његова половина звана Горњи Старац лежи у сливу Пчиње, друга половина звана Доњи Старац лежи у сливу Јужне Мораве. Растојање између поменутих делова износи око 3 километра. Овде су изнети подаци дела села Доњи Старац.

Воде.

Старац лежи на земљишту састављеном од непропустивљих стена. Из њега избијају чести али слаби извори. Поједини извори носе ове називе: Лаз, Горка Вода, Баба Станинска Чешма, Водица, Букоић и др. Мештани су ископали и бунаре.

Земље и шуме.

Њиве, паша и шуме налазе се на местима званим: Цер, Лојзиште, Градиште, Лаз, Рамниште, Кула, Селиште, Тифулица, Белутак, Пладниште, Козјак и Пчиња.

Тип села.

Село је рабијеног типа. Подељено је на махале: Баба Станинску и Церовачку. У махалама су куће растурене без реда.

Доњи Старац је 1951. године имао 41 кућу.

Постанак села, старине и прошлост.

Изнад Доњег Старца је место Градиште. То је „чукар“ подесна за одбрану. Тамо се познају дуварине од неке цркве. На средини између Доњег и Горњег Старца, на развођу између Пчиње и Јужне Мораве налази се у рушевинама црква Св. Тројице. Око рушевина леже сеоско гробље и Селиште. Прича се да је поменуту цркву „почео да зида Св. Отац (Старац) али се она није дала дозидати. После је Св. Отац сазидао манастир Прохор Пчињски у клисури Пчиње. Селиште није старо; на њему су имали куће преци данашњих родова.

Постоји предање да Старац није старо насеље. Сви су родови досељени. Први су дошли Баба Стаинци, насељени у Доњем Старцу; затим су дошли Делиновчани, насељени у Горњем Старцу. Иза њих уследило је досељавање Церовчана у Доњи Старац. Поседњи су се доселили Џолинци, Крагујевчани и Чифчици – у Горњи Старац.

Кула је место под њивама недалеко од поменуте порушене цркве. Ту се некада Турци имали кулу. Војници су чували прелаз из клисуре Пчиње – која је на југу, за Врањску Коотлину – која је на северу.

Сеоска слава су Духови – Св. Тројице. Тада се мештани и њихови гости скупљају код порушене цркве Св. Тројице. Ту се на дан славе „свети масло“ и приређује весеље.

Порекло становништва.

Родови у Доњем Старцу су:

-Баба Стаинци су први досељеници. Место старине не знају. Када су дошли они су захватили виши део земљишта где су се претежно бавили узгојем коза. Касније су се у већој мери одали земљорадњи и због тога су се постепено са кућама и земљом спустили у долину. Код појединих породица то премештање завршено је пре 30 година. Има их укупно 23 куће. Не каже се коју славу славе.

-Церовчани су досељени касније. Не знају за своје порекло.

Исељеници:

-Баба Стаинци, иселила се једна пороица у Бујановац, две у Прешево и три у Табановце код Куманова.

-Церовчани, једна породица се иселила у Бујановац.

-Младеновићи и Џалићи живе у суседном Кленику.

-Старчанци живе у Александрову.

-Цвајковци, Бабаци, Бојковићи и Џолини живе у Бујановцу.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“ насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here