Ima li Jaksica

43
5667

Javite se Jaksici; moje poreklo:Zubin Potok- KOSMET-Srbija

Milos Jaksic
Vitina Kosovska-Krusevac Srbija
[email protected]

43 KOMENTARA

 1. Iz Bjelopavlica iseljeni u Ibarski Kolasin, a jedni iz Bjelopavlica u Socanice (Pristina), kao: JAKSIC i tamo su razgranati i jedni se prozvali: JOVANOVIC; kod Herceg-Novog porijeklom iz Hercegovine.

  Sasa Markus
  Göteborg, Sverige
  [email protected]

 2. BRATE MILOŠE.JA SAM IZ ZUBINOG POTOKA ( ZUPÈE ), A U KOSOVSKU VITINU SAM PROVEO 9 MESECI U VOJSCI 1998 GOD NA KARAULI KORBULIÆ. AKO MI KAŽEŠ KOJI SU TI ROĞACI U ZUBINOM POTOKU , MOŽDA BIH TI MOGAO POMOÆI . IMA LI KOGA U VITINI?JESI LI IŠAO SKORO TAMO. JAVI SE.

  miljan kasalovic
  SRBIJA,KOSMET,IBARSKI KOLASIN, s. ZUPÈE
  [email protected]

 3. Pozdrav PREZIMENJACI!!!
  Ja sam Jakšiæ iz Trebinja. Mi smo porijeklom iz sela Žakova pored Trebinja. Postoji stara prièa o nastanku toga sela koja je vezana za naše prijeklo. Naime, po dolasku turaka na ove prostore, postojalo je selo Raèiæi pored same rijeke Trebišnjice na obodu Popova Polja èiji se ostaci i danas znaju. Pored Trebišnjice je tada napravljen karavaski drum koji je prolazio tik pored sela, tako da su turci nailazeæi tim drumom èinili mnoga zla. Stoga stanovnici odluèiše da se isele iz tog sela i odmaknu od tog puta kako bi izbjegli èeste susrete sa turcima. Naselili su se na mjestu današnjeg sela Žakovo. U to doba nije bilo prezimena veæ su se ljudi nazivali po ocu (npr. Pero Markov, Marko Slavkov itd…). Tada su bila 3 brata Jakša – èiji su potomci Jakšiæi, Kosta – èiji su potomci Kostiæi i Vuksan – èiji su potomci Vukasoviæi. To je prièa o nastanku sela Žakova i nastanku prezimena Jakšiæ. Ova prièa nalazi svoje utoèište u nekim podacima koji se nalaze pohranjeni u Dubrovaèkom arhivu, ali se, na žalost, do tih podataka sada teško može doæi.

  Zoran Jakšiæ
  Trebinje, RS, BiH
  [email protected]

 4. Naša Krsna slava je Sveti Jovan. Pored našeg plemena na podruèju Trebinja i Istoène Hercegovine postoje još dva sela u kome žive Jakšiæi i to Dubljani u Popovom Polju (njihova Krsna slava je Mala Gospojina) i selo Korita na podruèju Bileæe.

  Zoran Jakšiæ
  Trebinje, RS, BiH
  [email protected]

 5. Јакшићи из Ибарског Колашина немају никакве везе са јакшићима из околине Никшића нити из других крајева.Види книгу од Буда Вучинића “ииИбарски Колашин кроз векове”

  Марјан Радисављ&
  Велико Градиште,
  [email protected]

 6. Dobar dan! Mi smo iz Nove Varosi,Srbija i u ovom gradu zive dve porodice Jaksic.Srdacan pozdrav za sve nase Jaksice!❤

 7. Jaksic iz sela Svinica, Banija. Krsna slava Vasilije Veliki. Nemam puno podataka ali mislim da su moji iz Like dosli ovamo. Pozdrav

 8. Jakšić selo Aleksandrovo, Banat. Krsna slava Sv.Stefan. Deda je došao iz Banije, selo Papići. Molio bih Nadaria da mi se javi putem maila kako bih nešto više saznao o dedinom poreklu. Pozdrav

 9. Naš geografski put ide ovako:

  Ja sam rodjen u Bihaću 1981., moj otac Milan u Brčkom 1948. (i njegova braca Dragan i Mladen), moj djed Vico 1917. Medeno Polje selo blizu Bosanskog Petrovca, pradjed Trifun Jaksic u Lici, ne znam tacnu lokaciju (spominju mi Gracac, Licko Lesce, Glogovo…) cukundjed Milan Jaksic – najverovatnije Hercegovina – stara Hercegovina. Trifunova braca: Rade (djeca: Anka udato Glumac, Mirko Jakšić – Vršac), Drago (djeca Slobodan Jakšić – živeo u Novom Sadu, Slavica Jakšić ne znam u koju se porodicu udala,zivela je u Beogradu) i Djuro Jaksic (..). Rade ostao u Medenom Polju, Drago odselio u okolinu Šida, Djuru uspeli poslati u Australiju (bio sa četnicima). Slavimo Sv. Vasiliju Velikog – mali Božić.

  [email protected]

 10. Molio bih da mi se jave svi Jakšići koji slave sv. Vasiliju ili znaju da su u proslosti slavili tog sveca kao krsnu slavu kako bi razmenili i dopunili medjusobno porodicne podatke, posto mi je trenutno najdalje sto znam unazad da mi je čukundjed bio Milan Jakšić da je jedno vreme živeo (ne znam da li se tamo i rodio) u Lici (spominju mi Glogovo, Ličko Lešće i jos neka mesta) da je bio u Americi s početka 20. veka (radio u čeličanama u Picburgu) da je po povratku iz Amerike kupio zemlju u selu Medeno Polje blizu Bosanskog Petrovca i tamo preselio celu porodicu (supruga Marija, sinovi Trifun, Rade, Drao i Djuro Jakšić)

  [email protected]

 11. Zdravo braco,sestre,prezimenjaci,plemenici i batstvenici.
  Ja sam Slavoljub,Branko,Bozov,Savov,Djurov.
  Porijeklo nam je iz Sokolca kod Sipova.
  Pradjed Savo se doselio na Kosmet u Pec i tamo smo zivjeli do 1999.
  Cukundjed je imao cetiri sina i dvije cerke.
  Nikolu,Trivuna,Sava,Ceda,Milicu i Andju.

 12. Ja trazim Jaksice koji slave Sv. Luku I dolaze sa severa CG, Leposavica ili okoline, Prijepolja.
  Slavoljube o Vasem dedi Savi sam procitala ponesto na sajtu poreklo.rs neko je tamo pisao o njemu, posetite taj sajt.

 13. Brate Slavoljube, Puno pozdrava za tebe I tvoju porodicu, Jaksici iz Sipova slave Svetog Nikolu kao I celo selo Jaksici nedaleko od Sokolca kod Sipova. Pozdrav za sve Jaksice sirom sveta!!!!!!!!!!!

 14. Slavisa Jaksic iz sela Cerova kod Krupnja. Moj deda mi je pricao da su nasi preci dosli iz okoline Pive u ovaj kraj a njemu je to inace pricao njegov otac. E sad ne znam tacno da li je to istina pa bih voleo da saznam,ako ima neko ko malo vise zna nesto o tome voleo bih da se javi. Pozdrav za sve Jaksice sirom sveta.

 15. Miljane Kasalovicu moj otac cane dzeri i tog momka iz vitine otac su rodjena braca od striceva ,sico jaksic iz donjeg jesenovika.pozdrav.

 16. Pozdrav svim Jakšićima.
  Moji otac i deda su došli iz Glogova , Gračac oko 1964 u Beograd. Deda mi je Dušan a pradeda Lazar Jakšić. Slavimo svetog Vasilija Velikog.
  Napravio sam grupu na facebook (Jakšić Familija) pa se možete učlaniti da odgonetnemo zajedno neke stvari.

 17. Očeva strana moje porodica je iz Cerove kod Krupnja. U Cerovi živi nekoliko porodica Jakšića, a ovde su od sredine 17.veka kad su se naši pretci doselili iz doline Pive. Većina starosedelačkih porodica iz Cerove, Dvorske, Kostajnika i dr. sela u ovoj opštini je tokom seobi došlo upravo iz okoline Pive. Naša krsna slava je Đurđevdan.

 18. Поздрав свима . Моја баба се звала Смиљка Јакшић – из села Надаља у Бачкој , била је 13 – оро и најмлађе дете од мајке Маре и оца Тодора Јакшића . Ово је очева мајка. Прадеда Тодор је имао изузетно велике лепе беле бркове имам фотографије , он је умро негде око 1905-1910 године . Имали су велико домаћинство – био је вешт са коњима и имао је јако добре коње . Волео бих да сазнам више о пореклу и ако неко зна нешто о овој породици . Иначе Слава мојих Јакшића је Свети Јован . Једино нађох Јакшиће са овом славом у околини Требиња па ми све некако говори да се ради о том роду . Поздрав свима и захвалан на сви коментарима Никола ! Можете ми писати и на мејл [email protected]

 19. Poštovanje Jakšići,moje devojačko prezime je Jakšić.Tata je poreklom iz Razboj Lijevča kod Srpca,Republika Srpska.Deda Bogdan Jakšić oženio Radojku Petković iz istog sela.Slavimo Svetog Vasilija.

 20. Moji Jakšići vode poreklo iz Hašana, tačnije pradeda Dušan Jakšić. Tražim još Jakšića koji bi mi mogli biti rod, slavimo slavu Svetog Vasilija Velikog. Tata nije upoznao pradedu, a deda je znao samo najbliže rodjake.
  Takodje znam za jednu pricu koju je deda ispricao tati, da se nase pleme deli na tri dela, tj. da su se tri brata podelila, jedan je otisao u BiH (moj pradeda), jedan na Kosovo (pretpostavljam njegov brat) i jedan u Hrvatsku (isto najverovatnije rodjeni brat).
  Ako imate neku informaciju, molim Vas pisite mi na mail, [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here